‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 4 noiembrie, 2024
-0.8 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePrognoze sumbre: Riscăm să vindem o bună parte din mere la suc

Prognoze sumbre: Riscăm să vindem o bună parte din mere la suc

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Sezonul de comercializare a merelor a luat un curs anevoios în acest an. Pe lângă recolta globală redusă obținută drept rezultat al condițiilor nefavorabile, și calitatea a o bună parte din merele depozitate nu corespunde cerințelor piețelor externe.

O bună parte din producători sperau să-și restituie costurile făcute pe parcursul sezonului și să obțină profit în a doua parte a sezonului, când, tradițional, se intensifică exportul de mere din Moldova.

Totuși, potrivit datelor Asociației Moldova Fruct, cantitățile exportate sunt cu aproximativ 50% mai mici comparativ cu cele din anul trecut, motiv fiind atât prezența pe piața rusă – principala piață de export pentru merele moldovenești, a cantităților suficiente de mere, cât și prețurile mai mari stabilite la noi.

„După cum și a fost prognozat, prețurile pe care le așteptau producătorii noștri nu sunt oferite și, probabil, nici nu vor fi. Pe piața rusă au apărut așa concurenți cum ar fi Iran, Azerbaidjan sau Turcia. Curând, vor apărea mere originare din Emisfera sudică. Astfel, o bună parte din stocurile de mere pe care le avem ar putea fi procesate”, susține Adrian Cojocaru.

‹ adv ›

Exportul de mere în acest sezon a constuit aproximativ 100 de mii de tone, cu circa 50% mai puțin comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

În același timp, exportatorii se orientează spre alte țări care oferă mere la prețuri mai mici, cum ar fi Serbia.

Ce ține de piața UE, un concurent important constituie merele poloneze, iar calitatea recoltei nu permite comercializarea cantităților solicitate.

„Soluția ar fi ca producătorii să vândă fructele la prețuri mai mici. Dar, aici vorbim de mere de calitate. Analizând calitatea și stocurile ce sunt la moment, există riscul ca aproximativ 30% din mere să fie procesate”.

‹ adv ›

În sezonul de comercializare 2019-2020, au fost exportate aproximativ 220 de mii de tone moldovenești.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›