‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 22 mai, 2024
17.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriProgramul „373”, dezbătut la guvern cu antreprenorii și băncile comerciale. Ce au propus participanții

Programul „373”, dezbătut la guvern cu antreprenorii și băncile comerciale. Ce au propus participanții

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Premierul Dorin Recean a avut întrevederi cu reprezentanții asociațiilor antreprenorilor, membri ai Consiliului Economic pe lângă prim-ministru, și cu reprezentanții băncilor comerciale din țara noastră.

Discuțiile s-au axat pe Programul guvernamental pentru susținerea antreprenorilor „373”, precum și propunerile pentru îmbunătățirea acestuia. 

Potrivit reprezentanților Guvernului, întrevederile au fost organizate în cadrul procesului de consultări publice, care se va încheia la data de 24 mai.

Se menționează că, Dorin Recean a accentuat importanța asigurării accesului antreprenorilor la resurse și sprijin din partea statului, menționând că Programul „373”, care va fi disponibil din 1 iunie, își propune să fortifice cooperarea între întreprinderile mici și mijlocii, bănci și alte părți interesate și să genereze, drept rezultat, creșterea economică a țării noastre.

„Dezvoltarea economică este prioritatea imediată a Executivului. Ne propunem să stimulăm investițiile, să creștem productivitatea muncii și numărul locurilor de muncă bine plătite. Programul „373” este acel instrument financiar care ne va ajuta să realizăm obiectivele setate și să creștem, astfel, nivelul de trai al cetățenilor din Republica Moldova”, a spus Recean.

La întrevederea cu oamenii de afaceri a fost prezentat conceptul Programului și elementele de bază ale acestuia.

„Pentru a continua dialogul activ cu autoritățile, participanții au propus relansarea platformei consultative a întreprinderilor mici și mijlocii”, relatează reprezentanții Guvernului.

La întrevederea cu reprezentanții băncilor din țara noastră, șeful Executivului a punctat că „antreprenorii noștri: fermierii, cei din industria alimentară, din comunicații, IT și din domeniul turismului au nevoie de finanțare pentru a se putea dezvolta”.

„Competitivitatea și productivitatea economiei noastre depinde de creșterea performanței și eficienței tehnologiilor folosite, inclusiv pentru accesarea instrumentelor financiar-bancare capabile să genereze linii noi de dezvoltare economică, pentru ca mediul de afaceri să prospere”, a mai spus Recean.

‹ adv ›

Amintim că, premierul Dorin Recean a anunțat, pe 2 mai curent, despre lansarea Programului de încurajare a investițiilor – 373. Antreprenorii care vor dori să investească în afaceri vor beneficia de compensarea dobânzii la credite.

Astfel, rata dobânzii la creditele în valută străină este de 3%, iar în lei – de 7%. Pentru creditele cu maturitatea de până la 7 ani, perioada maximă de grație este de 3 ani.

Programul prevede subvenționarea creditelor de până la 15 milioane de lei sau echivalentul în valută străină, iar, în următoarea perioadă, Guvernul își propune creșterea plafonului de creditare până la 30 de milioane de lei, precum și oferirea unei garanții de creditare pentru întreprinderile care nu au suficient gaj.

‹ adv ›

Printre domeniile eligibile se regăsesc agricultura, industria prelucrătoare, gestionarea deșeurilor, informațiile și comunicațiile, învățământul, sănătatea și asistența socială.

Fiecare proiect investițional va fi evaluat în baza gradului de inovare, a potențialului economic, a sustenabilității și a impactului verde. Un credit va fi eligibil dacă cumulează cel puțin 60% din criteriile stabilite în cadrul Programului.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›