Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) în colaborare cu Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii au organizat pe 23 noiembrie 2017 în s. Coșnița, r. Dubăsari, Conferința de promovare a Programului de atragere a remitențelor în economie „PARE 1+1” pentru locuitorii din stânga Nistrului. Evenimentul s-a desfășurat într-un local deschis de un beneficiar al Programului „PARE 1+1” care a revenit din Italia în satul natal Coșnița și a pus bazele unei afaceri.
În deschiderea evenimentului, Ghenadie Crețu, Coordonatorul Programului Migrație și Dezvoltare a Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), Misiunea în Moldova, a salutat interesul locuitorilor din stânga Nistrului pentru programele de suport acordate antreprenorilor din R. Moldova, prezentând istoricul colaborării OIM, ODIMM și UE în vederea instituirii și realizării Programului „PARE 1+1” modelat în baza exemplelor altor țări, precum Mexic cu programul „Tres por Uno (3+1)”.
„Programul a fost lansat pentru a redirecționa resursele financiare ale migranților din consum cum ar fi investițiile imobiliare răspândite între migranți spre sectoarele economice active ale țării” a subliniat Ghenadie Crețu.
Daniela Dascaliuc, șef direcție finanțarea IMM-urilor din cadrul ODIMM a prezentat esența și etapele programului „PARE 1+1” conceptualizat și realizat din anul 2010 în dreapta Nistrului și câteva istorii de succes a acestuia: ferma de chinchila, de melci, de struți, de prepelițe.
Alla Novac, beneficiara programului PARE 1+1 a vorbit din propria experiență de participare în mai multe programe gestionate de ODIMM. Antreprenoarea a utilizat grantul obținut din program pentru a construi o seră de roșii, iar timp de 5 ani a majorat numărul serelor la 40. Alla Novac conduce și afacerea fiicei sale, migrantă în Franța, care a beneficiat de acest Program și a fondat o altă gospodărie țărănească.
Prezentarea Programului a trezit interes din partea locuitorilor din stânga Nistrului privind rigorile de eligibilitate a potențialilor beneficiari, procedurile de verificare a provenienței remitențelor, gradele de rudenie a beneficiarilor, cetățenia acestora etc. Organizatorii le-au dat asigurări că toate aspectele privind impedimentele în realizarea Programului în stânga Nistrului vor fi centralizate și luate în considerație în procesul de extindere a acestui program în zona nistreană.
În cadrul conferinței de informare au fost prezentate și alte programe de susținere a antreprenoriatului mic și mijlociu: Fondul de Garantare a Creditelor, Programul-pilot „Femei în Afaceri”, „Business Academy for Women”, Gestiunea Eficientă în Afaceri, precum și portalul pentru (potențialii) antreprenori de pe ambele maluri ale Nistrului care oferă informații pas-cu-pas privind deschiderea, dezvoltarea și gestionarea acestora – www.businessportal.md și platforma de finanțare colectivă (crowdfunding) Guvern24.
Comentarii