Programul de atragere a remitenţelor în economie PARE 1+1, care a devenit pe parcursul a mai bine de 5 ani unul dintre cele mai solicitate şi mai rezultative, va continua şi în anii 2016-2018. Despre aceasta s-a anunțat miercuri, 20 aprilie, la Conferința națională „Programul PARE 1+1: rezultate și noi provocări”. La eveniment au participat mai mulți oficiali și demnitari de rang înalt.
În cadrul discursului său, premierul Filip a subliniat importanța Programului PARE 1+1, menţionând rezultatele obţinute în cei aproape 6 ani de la lansarea acestuia cu sprijinul Uniunii Europene.
„PARE 1+1 are notorietate, credibilitate şi viitor. Timp de șase ani Programul generează tot mai multe iniţiative locale şi istorii de succes. Dezvoltarea politicilor și programelor de susținere antreprenorială, în special pentru sectorul întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) este o prioritate absolută a Guvernului pe care îl conduc”, a spus Premierul.
Director ODIMM, Iulia Iabanji, a reamintit că PARE 1+1, de la finele lui 2009, când a fost lansat a permis migranţilor moldoveni sau rudelor de gradul I al acestora să lanseze peste şapte sute de afaceri noi, dintre care circa două sute au fost deschise de femei. Conceptul programului prevede că la 1 leu investit de participantul la program, statul vine cu 1 leu, dar nu mai mult de 200 de mii de lei pentru o afacere.
Iulia Iabanji a menţionat că pe parcursul anilor 2010-2015 au fost acordate granturi în sumă de 128 de milioane de lei. Împreună cu mijloacele migranţilor sau rudelor de gradul întâi al acestora, investiţiile în economia naţională s-au cifrat la 340 de milioane de lei. Astfel 1 leu din remitenţe a atras 2,7 lei investiţii în economia naţională. Au fost lansate 10 tipuri de activităţi antreprenoriale – printre care creşterea melcilor, a şinşilei, a struţilor, cultivarea pomuşoarelor şi a plantelor, care au efect curativ, activităţi de promovare a sportului în rândul populaţiei etc.
Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei UE la Chişinău a spus că întotdeauna este bucuros să vadă că mijloacele oferite de Uniunea Europeană aduc rezultate concrete pentru creşterea bunăstării oamenilor din Moldova.
Pe durata proiectului au fost alocate granturi în suma totală de 128 milioane lei, fiind susţinute financiar 717 întreprinderi, dintre care 358 create de tineri cu vârsta de până la 35 de ani. Datorită acestuia au fost deschise 1336 de locuri de muncă și peste 380 de persoane au revenit în țară.
Programul “PARE 1+1”, lansat în anul 2010, este destinat lucrătorilor migranţi şi rudelor de gradul întâi ale acestora, care doresc să investească în lansarea şi dezvoltarea unei afaceri proprii, prin programe de informare și instruire în domeniul antreprenorial, dar și prin acordarea finanțării nerambursabile.
Evenimentul a fost organizat de Ministerul Economiei şi Organizaţia pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM), reunind circa 100 de beneficiari ai Programului, reprezentanți ai instituțiilor publice și organizațiilor neguvernamentale, donatori, parteneri de dezvoltare.
Via GOV/IPN
Comentarii