Consiliul directorilor executivi al Băncii Mondiale a aprobat pachetul de finanțare în valoare de 40 milioane de dolari pentru Proiectul Consolidarea managementului riscurilor de dezastre și a rezilienței Republicii Moldova (CMRDRM), care urmărește să sprijine consolidarea nivelului de pregătire și răspuns al țării la situațiile de dezastre naturale și șocuri determinate de schimbările climatice care amenință vieți, locuințe și infrastructura critică, notează mold-street.com.
Potrivit Băncii Mondiale, proiectul CMRDRM adoptă o abordare cuprinzătoare în materie de consolidare a capacității de gestionare a riscului de dezastre în Republica Moldova, prin trei componente:
1. Instalarea și implementarea unui sistem național de avertizare publică, bazat pe comunicații electronice mobile.
Acest sistem, fiind integrat cu sistemele de informații meteorologice, hidrologice și geologice existente, va spori semnificativ nivelul de pregătire al țării pentru abordarea pericolelor naturale, cum ar fi inundații, incendii și cutremure.
Proiectul va sprijini, de asemenea, achiziționarea autospecialelor și a echipamentelor de intervenție în caz de urgență, cum ar fi autovehicule de pompieri și echipamente specializate pentru operațiuni de căutare, salvare și logistică, fapt ce va consolida capacitatea serviciilor de urgență la nivel național și local.
2. Îmbunătățirea serviciilor meteorologice și hidrologice ale Republicii Moldova.
Proiectul urmărește să sprijine consolidarea capacității de prognoză meteorologică a țării și modernizarea sistemului de avertizare timpurie, fapt ce va permite fortificarea procesului decizional pentru factorii de decizie, întreprinderi și fermieri, care sunt tot mai afectați de fenomenele de secetă.
3. Alinierea standardelor naționale de proiectare seismică și retehnologizare la codurile UE privind construcțiile, în special cele pentru rezistența la cutremur.
Componenta implică dezvoltarea metodologiilor naționale pentru hărțile de risc seismic și de dezastre și pentru examinarea vizuală rapidă a clădirilor pe baza caracteristicilor legate de vulnerabilitatea seismică.
Proiectul va avansa, de asemenea, eforturile de consolidare a fondului de rezervă pentru dezastre în vederea asigurării unei finanțări transparente, bazate pe reguli, în măsură să răspundă fenomenelor meteorologice severe, gravitatea și frecvența cărora vor continua să crească în viitor ca rezultat al schimbărilor climatice.
De notat că Republica Moldova se numără printre cele mai vulnerabile țări din punct de vedere climatic din Europa.
Astfel, țara se confruntă cu câte un eveniment de dezastru sau pericol natural semnificativ, în medie, o dată la fiecare trei ani începând din 2000.
De exemplu, anul acesta cea mai mare parte a țării a fost afectată de secetă și de temperaturi ce depășesc normele anuale.
Proiectul CMRDRM beneficiază de fonduri de grant, oferite din partea Facilității Globale pentru Reducerea și Recuperarea Dezastrelor (FGRRD) și a Mecanismului de finanțare a asistenței tehnice pentru prevenirea și pregătirea pentru dezastre (TAFF) în regiunea Europa și Asia Centrală, finanțată de Direcția Generală Protecție Civilă și Operațiuni Umanitare Europene (DG ECHO a UE) și administrată de FGRRD.
Comentarii