‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
3.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleProiectul USAID a acordat fabricii „Vinuri De Comrat” un grant de 20.000 USD pentru...

Proiectul USAID a acordat fabricii „Vinuri De Comrat” un grant de 20.000 USD pentru sporirea competitivităţii

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Fabrica „Vinuri de Comrat” a primit un grant în valoare de $20 mii pentru sporirea competitivităţii, în cadrul unui proiect special finanţat de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID).

Grantul a fost acordat pentru echipamente moderne, pentru a plăti serviciile unui consultant oenolog în sezonul de producere din 2016, dar și pentru promovarea produselor atat pe piața locală cât și pe cea externă. Cu ajutorul grantului, vinăria și-a îmbunătățit tehnologia de producere a vinurilor de calitate, care vor putea fi certificate cu indicație geografică protejată „Valul lui Traian” sub egida mărcii vinicole „Wine of Moldova”.

Solicitat de INFOTAG, directorul de producere, Vladimir Hmelevschi, a spus că întreprinderea a venit cu o contribuţie de $80 mii la acest grant, pentru a moderniza un şir de procese tehnologice în producerea vinurilor de cea mai înaltă calitate.

„Calitatea vinului poate fi sporită esenţial prin echipamentul de refrigerare special, cu ajutorul căruia vom putea opri procesul de fermentare a vinului. De asemenea, sunt necesare filtre moderne pentru curăţarea vinurilor”, a spus el, precizând că fabrica a achiziţionat noi vase pentru păstrarea vinurilor.

‹ adv ›

Marţi, la întreprindere au venit în vizită Ambasadorul SUA în RM, James Pettit, şi reprezentanta USAID în Moldova, Karen Hilliard.

Vice-directorul Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova, Diana Lazăr a menţionat că în acest sezon la fabrică a activat un consultant, care i-a învăţat pe angajaţi cum să folosească corect echipamentele.

„Echipamentele moderne sunt destinate pentru pregătirea vinurilor calitative, care să fie competitive pe noi pieţe”, a spus Lazăr.

Karen Hilliard a notat că obiectivul principal al asistenţei USAID este „de a depăşi consecinţele embargoului impus de Rusia la vinurile din Moldova”.

„Am agreat să susținem această industrie pentru că Vinul Moldovei este un produs competitiv pentru piețele de export, iar Moldova este o țară cu tradiții milenare în producerea vinului. Noi am decis să ajutăm țara în sectoarele în care excelează dar mai nou și pentru că oferă locuri de muncă pentru oamenii din Moldova. Ultimele date arată că în acest sector lucrează 200.000 de oameni. (…) Planificăm să susținem în continuare industria vitivincolă, proiect care va continua până în anul 2020 și vom continua să găsim noi metode de a susține vinăriile din întreaga țara, inclusiv cele din Găgăuzia”, a precizat Hilliard.

‹ adv ›

Sectorul vitivinicol este unul dintre cele mai strategice și competitive sectoare pentru economia țării noastre, reprezentând 5% din totalul exporturilor din Republica Moldova și 2,5% din PIB-ul național. Pe parcursul ultimului an, Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională a oferit asistență tehnică pentru 35 de vinării din țara noastră.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›