‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 31 octombrie, 2024
18.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriProprietarul unei ferme de bovine din Soroca: „Dorim să facem export de carne bio...

Proprietarul unei ferme de bovine din Soroca: „Dorim să facem export de carne bio pe piețele din țările arabe”

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Tânărul Andrian Dumitraș din satul Rublenița, raionul Soroca, la ai săi 22 de ani este proprietarul unei ferme cu 50 de vaci pentru lapte, rasa Holstein, și 70 de viței pentru carne, rasa Simmental. Totodată, având în proprietate teren arabil cultivă produse eco. În mare parte ceea ce reușete să producă folosește drept hrană pentru bovinele pe care le deține.

A început afacerea în anul 2014, deși spune producătorul, că încă de mic copil știa cu ce se va ocupa. Când avea doar 15 ani s-a gândit să transforme hobby-ul în afacere. Astfel că, pornind de la cele 5 vaci pe care le creștea acasă, acum este proprietarul unei întreprinderi individuale, care livrează zilnic circa 500 litri de lapte pentru una dintre cele mai mari companii de procesare a produselor lactate de pe piața din Republica Moldova.

„De pe cota valorică am cumpărat o clădire care era practic distrusă, dar am făcut renovarea acesteia și acum este bună pentru a fi folosită pentru creșterea animalelor. Astfel că hala, la moment, îmi permite să cresc până la 1000 de capete”.

‹ adv ›

Pe lângă faptul că afacerea îl ține acasă, a mai creat și locuri de muncă pentru alte familii din sat.

„Este o mare problemă să găsești brațe de muncă. La moment, avem opt angajați care lucrează la fermă, unde pot câștiga bani pentru a-și întreține familiile. Pentru a avea succes în ceea ce faci trebuie să-ți iubești munca, iar mie imi place mult cu ce mă ocup. Este o activitate de suflet și cred că fiecare om se naște pentru a fi de o anumită profesie, unul este medic, altul profesor, altul dansator, fiecare își alege sfera de activitate”.

El știe bine ce are de făcut, iată de ce spune că nu întâmpină mari dificultăți în afacere, decât își dorește să găsească un partener care să îl ajute în exportul de carne de bovine.

„Produsele de la ferma noastră sunt vândute furnizorilor, care mai apoi exportă peste hotare, pe piața internă nu se vinde nimic. La moment, suntem în căutarea unui partener care ar fi interesat de a exporta carnea de bovine peste hotare. Ca și oricare începător avem careva probleme, dar pe care încercăm să le soluționăm. Prioritatea noastră de bază este faptul că avem o mare dorință de a ne dezvolta și a face o afacere de succes”, ne-a relatat Andrian Dumitraș, plin de optimism și încrezut în propriile puteri.

‹ adv ›

Prețul pentru un kg de carne (masă vie) ajunge până la 28 de lei, în sezonul cel mai favorabil, dar după cum se cunoaște prețul de comercializare depinde în mare parte de cererea de pe piață, dar și de cantitățile de carne importate de Republica Moldova.

„Ne-am dori mult să facem export pe piețele din țările arabe, acolo unde nu se consumă carnea de porcine și respectiv cererea pentru carnea de bovine este destul de mare. Cred că această posibilitate ne-ar oferi un profit ce ne-ar ajuta să creștem și să ne dezvoltăm. Eu cred că zootehnia este o ramură care necesită multă muncă și am vrea ca și statul să fie cointeresat și să ne susțină, măcar pe cei care încă nu am pierdut speranța și dezvoltăm afaceri aici, acasă”, a mai spus tânărul.

El a accentuat că calitatea produsului depinde de hrana pe care o primesc animalele, astfel că vacile de la ferma lui sunt hrănite cu produse ecologice, respectiv și carnea animalelor este bio.

„Pentru produsele lactate am foarte multe solicitări. Mă aflu la o distanță de 5 km de orașul Soroca și una dintre companiile procesatoare de pe piața internă achiziționează laptele de la ferma mea. Prețul pentru un litru de lapte depinde de procentul de grăsime, respectiv sunt cointeresat ca vacile mele să dea un lapte cât mai gras. Zilnic, cele 50 de vaci produc până la 500 litri de lapte”, a constatat fermierul.

‹ adv ›

Ferma lui Andrian Dumitraș este la moment la etapa de a obține certificatul ecologic și tânărul ne-a spus că dorește să-și deschidă și o mini-fabrică de procesare a laptelui.

„Îmi doresc să deschid o fabrică mică și să procesez laptele ca să produc iaurt, cașcaval, unt. Eu cred că noi trebuie să ne dezvoltăm aici acasă”, a mai adăugat Andrian Dumitraș.

Și-a făcut studiile la Colegiul Tehnic Agricol din Soroca, după care a urmat facultatea Business și Administrare la ASEM. Le recomandă tuturor tinerilor care își doresc să-și inițieze o afacere să muncească mult, pentru că în primul rând prin dorință poți avea succes.

„Pentru a avea o afacere cu bovine este nevoie de inițiativă și dorință. Eu cred că dacă o să persiste aceste două calități afacerile o să se dezvolte și o să devină de succes. Tinerii trebuie să-și dea interesul, să participe la diferite proiecte, granturi, concursuri acum cât sunt tineri, să nu le fie frică de concurență și de insucces, orice încercare e o experiență și chiar dacă nu reușești din prima nu înseamnă că nu vei avea succes pe viitor. Mulți visează să câștige un milion, dar ca să ajungi să-l câștigi cu adevărat trebuie să muncești”, a adăugat tânărul.

A beneficiat de subvenții de la stat pentru renovarea grajdului, a aplicat la mai multe proiecte și din fiecare încercare a învățat și a fost tot mai motivat.

Planific să măresc numărul de bovine până la 500 de viței, dar le transmit tuturor că trebuie să-ți asumi atât cât poți să duci și să fii cu picioarele pe pământ”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›