‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 26 aprilie, 2024
12.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriProprietarul unei ferme de vaci din Ucraina a cumpărat un robot în valoare de...

Proprietarul unei ferme de vaci din Ucraina a cumpărat un robot în valoare de 50 de mln de hrivne

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

O fermă din regiunea Sumî, Ucraina, a cumpărat un echipament modern care va înlocui zeci de oameni. Acesta va fi utilizat pentru întreţinerea a 300 de vaci. Robotul are o valoare de 50 de milioane de hrivne (1,5 mln EUR) şi indică câtă hrană a consumat fiecare vacă, de câte ori a fost mulsă şi ce cantitate de lapte a oferit, scrie agroportal.ua.

După spusele fermierului Alexei Dziuba, un mare avantaj al robotului este acela că minimalizează factorul uman şi permite obţinerea laptelui de calitate.

„Scopul nostru, atunci când am achiziţionat robotul, a fost de a reduce la minim numărul de persoane antrenate în lucru, să fie totul făcut computerizat. Omul este om, are probleme în familie sau alte treburi, iar acum sunt realizate pe deplin toate sarcinile setate. Avem o stație de alimentare care transmite hrana robotului în fiecare loc unde este mulsă vaca. În timpul mulsului aceasta mănâncă furajul, este ca o momeală”, a explicat fermierul.

De asemenea, fermierul intenționează să lanseze o fabrică pentru prelucrarea materiei prime, astfel întreprinderea va fi capabilă să realizeze întreg lanţul de producere, de la cultivarea furajelor până la obţinerea laptelui. Problema pricipală însă rămâne a fi lipsa braţelor de muncă.

„Toţi pleacă la muncă peste hotare. Acolo salariile încep de la 1000 de euro. În sfera zootehnică este foarte greu de păstrat un muncitor cu salariile de la noi, însăşi ramura este una ce rar înregistrează profit. Trebuie să intervină statul în susţinerea sectorului zootehnic, deoarece acesta necesită schimbări, iar suportul acordat anual de 1500 de hrivne, nu soluţionează nimic”, a conchis fermierul.

Amintim că, fermierii din Republica Moldova se află în aceeaşi situaţie, utilajul de la majoritatea fermelor de vaci fiind învechit nu oferă randamentul dorit. Iar producătorii de lapte din ţară pot asigura doar jumătate din necesarul de lactate.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›