‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 12 ianuarie, 2025
-1.8 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageArticoleProprietarul unei patiserii: Vreau să câștig exact atât cât să-mi ajungă pentru un trai...

Proprietarul unei patiserii: Vreau să câștig exact atât cât să-mi ajungă pentru un trai decent în țara mea

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Andrei Baciu este un tânăr care a decis să deschidă o patiserie în Anenii Noi din dorința de avea un venit asigurat. Recunoaște că, nu a fost deloc ușor, dar datorită insistenței, muncii și perseverenței a reușit. În plus, a avut parte de susținerea familiei, care s-a implicat în afacerea pe care a inițiat-o tânărul.

După 5 ani de activitate, spune că este mulțumit de cum s-a dezvoltat, de oamenii care sunt încântați de plăcintele coapte cu multă dragoste de mama sa.

„Ideea de a deschide o patiserie a pornit de la încăperea care mi s-a propus să o arendez. Fiind pe teritoriul Gării Auto din Anenii Noi, unde circulă multă lume permanent, ne-am gândit la o patiserie. Oamenii fiind în deplasare doresc să consume ceva gustos, cald și accesibil. Nu am studii în domeniu, dar am decis împreună cu mama să încerc o astfel de afacere. Patiseria a început să funcționeze în anul 2015”.

După ce au încheiat un contract de arendă, au aplicat la proiectul UCIP IFAD pentru un credit.

„Am depus dosarul pentru credit, deoarece aveam nevoie de utilaj. Am așteptat destul de mult, pentru că în acel an s-au schimbat guvernele și aceasta a influențat asupra perioadei în care am avut deja acces la bani. Am avut și propria contribuție, plus creditul accesat așa am reușit să procurăm utilajul necesar. Pe parcursul a trei ani am reușit să întoarcem creditul și acum deja lucrăm pentru noi. Apreciez mult suportul pe care l-am avut”.

‹ adv ›

Este mulțumit de cum s-a dezvoltat afacerea în timp, doar că din cauza pandemiei a fost nevoit să-și sisteze activitatea.

„Suntem mulțumiți de cum ne-am dezvoltat încet, dar sigur. La început lucram doar eu cu mama, dar pe parcurs am mai angajat 3 persoane. Cred că, atunci când pornești o afacere asemănătoare trebuie să alegi corect locația. După care este foarte important să nu cedezi la prima încercare. Desigur că orice început este complicat, până ajungi să te cunoască consumatorii, să aprecieze produsul și să revină, durează. Totodată, un element important este calitatea produsului și prețul accesibil. Atunci când vine un om să procure, în primul rând, întreabă prețul”.

Produsele pentru a coace plăcintele le procură de la piețe și magazine, ne-a spus Andrei, pentru că cele autohtone sunt mai scumpe.

„Făina o cumpărăm din Ucraina, cu părere de rău cea autohtonă nu este de calitate, sau cel puțin nu am găsit noi ceva ce să ne convină, în plus și prețul este mai mare”.

Probleme sunt și au fost, dar la toate se găsesc soluții pentru că altfel nu ar fi rezistat pe piață.

„Cel mai mult ce ne afectează este plata pentru arenda încăperii, care este destul de mare, dar și plata pentru serviciile comunale. Nu mai puțin important este și faptul că, destul de greu găsim lucrători. Vin și lucrează câteva luni și apoi pleacă peste hotare. Nu este un lucru ușor, dar și modul cum noi pregătim atât aluatul, cât și coacem plăcintele este diferit decât în alte localuri. Avem o rețetă specială pe care am adaptat-o. Fiecare regiune are preferințele și gusturile sale”.

‹ adv ›

Cel mai mult își doresc să li se permită să activeze, pentru că deja de 2 luni nu mai au posibilitatea să-și comercializeze produsele.

„Ne dorim, ca și fiecare antreprenor, să ne dezvoltăm, dar nu îmi doresc ceva exagerat. Vreau să pot gâștiga ca să pot să-mi întrețin familia și copii, sau altfel spus vreau să câștig exact atât cât să-mi ajungă de un trai decent. Eu cred că investițiile mari sunt și probleme mari”.

Fiecare are obligațiile sale în afacere, mama se ocupă de plăcinte, iar Andrei este responsabil de livrări și aprovizionarea cu produse alimentare.

„Pregătim plăcinte și la comandă și aceasta este responsabilitatea mea. Până la urmă, fiecare face ceea ce poate el cel mai bine, dar desigur că ne ajutăm reciproc. Acesta este și secretul unei afaceri de familie. Am folosit mai multe canale de promovare pentru a ne face cunoscuți, inclusiv rețele de socializare”.

Nu a avut niciodată momente când să nu mai vrea să dezvolte afacerea, chiar dacă au fost multe probleme.

„Știu cum e să muncești peste hotare, nu e ușor. Încercăm să ne descurcăm aici. Acasă mă ține familia, dar afacerea ne ține uniți pe toți membrii familiei”.

‹ adv ›

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›