‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 7 ianuarie, 2025
4.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPropuneri pentru dezvoltarea afacerilor de pe ambele maluri ale Nistrului

Propuneri pentru dezvoltarea afacerilor de pe ambele maluri ale Nistrului

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Potenţialul prestatorilor de servicii de dezvoltare a afacerilor trebuie să fie valorificat, însă pentru aceasta este nevoie de reglementarea domeniului şi formarea unei asociaţii de profil. Aceasta este concluzia de bază a studiului Pieţei Serviciilor de Dezvoltare a Afacerilor de pe ambele maluri ale Nistrului, realizat de ONG-ul „Alternative Internaţionale de Dezvoltare” în colaborare cu ONG-ul „Novîi Vek” din stânga Nistrului, transmite IPN.

Potrivit autorilor studiului, în Republica Moldova există peste 800 de prestatori de servicii de consultanţă în afaceri, dintre aceştia circa 200 fiind activi. În stânga Nistrului activează 12 entităţi similare, dar serviciile acestora se limitează, în mare parte, la domeniul contabilităţii şi cel juridic.

Olga Sainciuc, una dintre autorii studiului, a spus că prestatorii de servicii în afaceri sunt o verigă a lanţului valoric fără de care dezvoltarea unei afaceri ar fi extrem de complicată.

„Nu este greu să-ţi înregistrezi o afacere, dar e mult mai complicat să o gestionezi. Companiile mici nu au posibilitate financiară să angajeze specialişti în marketing, jurişti, alţi specialişti de care au nevoie. De aceea, este iminent ca aceste întreprinderi să aibă acces la servicii externe, calificate, de consultanţă”, explică autoarea.

‹ adv ›

Studiul a mai demonstrat că oferta prestatorilor de servicii de consultanţă nu corespunde în întregime cu cererea de pe piaţă. Antreprenorii au nevoie de consultanţă în domeniul valorificării potenţialului oferit de regimul de comerţ liber cu UE şi promovarea pe noi pieţe de desfacere, însă ofertanţii nu au un potenţial relevant pentru a face faţă solicitării. Lipsa unui mecanism clar de certificare a prestatorilor de servicii de dezvoltare a afacerilor şi dependenţa acestora de finanţarea oferită de donatorii externi sunt printre dificultăţile semnalate în studiu.

Potrivit experţilor, crearea unei asociaţii a prestatorilor de servicii de dezvoltare a afacerilor, inclusiv a celor din stânga Nistrului, ar fi o soluţie. Aceasta ar putea deveni o punte între mediul de afaceri de pe ambele maluri ale Nistrului, o platformă de cooperare, care ar contribui la schimbul de experienţă şi la stabilirea contactelor. Asociaţia ar putea pune în funcţiune un mecanism de certificare a prestatorilor de servicii, dar şi de standardizare a proceselor din domeniu.

Studiul a fost realizat în perioada septembrie 2015 – martie 2016, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, prin intermediul Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›