Cererea pentru produse agricole fără reziduuri este în continuă creștere, iar producătorii caută tot mai mult soluții eficiente și sigure.
Produsele fitosanitare biologice, formulate din ingrediente naturale precum microorganisme benefice, extracte vegetale și minerale, oferă protecția necesară culturilor fără a afecta mediul sau sănătatea consumatorilor.
In data de 20 februarie 2025, Andermatt Biocontrol România, în colaborare cu Agro Partener SRL și Moldova Fruct, a organizat conferința „Protecția plantelor și siguranța alimentară: Soluții avansate de biocontrol în pomicultură și viticultură”, pentru a oferi aceste soluții de biocontrol.
Aici, au fost prezentate cele mai noi tehnologii inovative în domeniul biocontrolului, destinate combaterii bolilor și dăunătorilor din agricultură.
Liliana Ionescu, CEO Andermatt Biocontrol România:
„Prin conferințele ECO-Advance Agritech ne propunem să aducem în prim-plan expertiza specialiștilor de top cu cele mai noi metode de biocontrol, esențiale pentru viitorul agriculturii sustenabile”.
„Oferim fermierilor soluții avansate de biocontrol, eficiente atât pentru agricultura ecologică, cât și pentru cea convențională.
Aceste soluții pot fi incluse în programele de combatere integrată, asigurând un control eficient al bolilor și dăunătorilor, obținerea de recolte fără reziduuri, prevenirea rezistenței la produsele chimice și totodata, contribuind la protejarea unui mediu curat și sănătos.”
Cygra® (Madex® Top) – insecticid pe bază de baculovirus in controlul viermelui mărului
Din 1988, Andermatt Group AG a lansat 20 de insecticide pe bază de baculovirusuri, dintre care cele mai cunoscute sunt Tutavir®, Helicovex® și Madex®, dezvoltate de Andermatt Biocontrol Suisse. Madex® este înregistrat în peste 40 de țări și joacă un rol important în programele combatere integrata al dăunătorilor (IPM).
În Republica Moldova, este comercializat sub denumirea Cygra® și este utilizat pentru combaterea viermelui merelor (Cydia pomonella) si Molia orientală a fructelor (Grapholitha molesta) la mar, par gutui, piersic, cais, nectarin, migdal, prun si nuc.
Anna Landwehr, Product Manager de la Andermatt Biocontrol Suisse, a explicat mai multe despre utilizarea și mecanismul de acțiune a acestor insecticide biologice pe bază de baculovirusuri pentru combaterea dăunătorilor.
Anna Landwehr:
„Baculovirusurile sunt virusuri specifice, care atacă dăunătorii agricoli, fără a afecta alte organisme benefice sau mediul. Aceste soluții posedă o selectivitate ridicată, deci nu afectează polenizatorii sau alte insecte benefice și nu lasă reziduuri toxice.”
„Oferim cea mai variată gamă de produse comerciale pe bază de baculovirusi pentru utilizare în agricultură și silvicultură. Prin expertiza colectivă a Grupului Andermatt, aducem fermierilor cele mai bune soluții biologice inovatoare și durabile disponibile la nivel mondial”.
Participanții au avut ocazia să descopere soluții moderne, eficiente, dar și sustenabile pentru mediu.
Inclusiv, a fost prezentat și biostimulatorul RhizoVital® C5 pe bază de inoculant bacterian de ultimă generație Bacillus atrophaeus ABi05, care asigură o creștere puternică și sănătoasă a plantelor.
Sergiu Sîrbu, SA Cricova: intenționăm să utilizăm soluțiile Andermatt Biocontrol pentru a îmbunătăți practicile noastre
Prezent la eveniment Sergiu Sîrbu, director adjunct al Combinatului de Vinuri SA „Cricova”, ne-a spus că agricultura biologică încă din 2019 a devenit un domeniu vital de explorat al companiei, obținând certificarea ecologică pentru o parte din podgorii și chiar lansând pe piață primele vinuri ecologice.
Astfel, evenimentul organizat a fost cât se poate de oportun pentru implementarea în continuare a sistemului.
„Politica noastră se axează pe sustenabilitate, protecția mediului și reducerea emisiilor. Am început prin implementarea standardelor ecologice, iar acum lucrăm și la reducerea costurilor prin optimizarea proceselor.
De asemenea, încercăm să găsim soluții biologice eficiente, dar încă există un deficit de erbicide și insecticide biologice pe piață. De aceea am fost foarte bucuroși să aflăm despre produsele de la Andermatt Biocontrol și intenționăm să le utilizăm pentru a îmbunătăți practicile noastre.”
Asociațiile de profil, interesate de metode ecologice de protecție a culturilor
În cadrul conferinței, Iurie Fală, director executiv al asociației producătorilor de fructe „Moldova Fruct”, a vorbit despre provocările și oportunitățile cu care se confruntă sectorul horticol din Republica Moldova.
„Producătorii moldoveni au făcut progrese remarcabile în implementarea standardelor internaționale de calitate și siguranță alimentelor.
Diversificarea piețelor de desfacere rămâne o prioritate strategică pentru sectorul horticol, iar pentru atingerea acestui obiectiv avem nevoie de produse care să ne permită obținerea fructelor care să corespundă limitelor maxime de reziduuri admise.
În acest sens, soluțiile ecologice, cum ar fi cele prezentate de Andermatt Biocontrol, pot contribui la creșterea competitivității produselor moldovenești pe piețele internaționale,” a declarat Iurie Fală.
Insecticidul Cygra® – utilizat cu succes de peste trei ani pentru controlul viermelui mărului în cadrul Farm-Prod
Victor Rovenco, agronomul companiei „Farm-Prod” din satul Olănești, raionul Ștefan Vodă, cu peste o sută de hectare de livezi și podgorii, specifică că tind să folosească cât mai multe produse biologice pentru a reduce impactul chimicalelor asupra sănătății noastre și a mediului.
„De aproximativ trei ani, utilizăm fungicide biologice și insecticidul Cygra®, care sunt eficiente și nu lasă reziduuri. Încercăm să reducem cât mai mult cantitatea de substanțe chimice aplicate, chiar dacă nu avem încă certificare ecologică. Aici, am aflat despre câteva fungicide și insecticide bio noi pe care le vom testa în viitor.
De asemenea, avem în vedere aplicarea unor tratamente preventive pentru vița-de-vie, livezile de cireș și cais. Soluțiile ecologice sunt viitorul și trebuie integrate cât mai rapid în agricultură pentru a asigura un mediu sănătos.”
Interacțiune directă cu experții Andermatt Biocontrol
Pe lângă prezentările teoretice, participanții au avut ocazia să interacționeze direct cu experții și să afle mai multe despre tehnologiile de biocontrol în pomicultură și viticultură.
Nadim Dostert, Global Product Manager la Biofa GmbH, Germania a oferit informații valoroase despre fungicidele biologice utilizate în aceste domenii, în special despre fungicidul biologic VitiSan®.
„VitiSan® este un fungicid biologic de contact cu acțiune preventivă și curativă împotriva unei game largi de boli fungice la culturi ca vița-de-vie, legume, pomi și arbuști fructiferi, fără riscul de apariție a rezistenței.
VitiSan® poate fi inclus in programele de combatere integrată, ceea ce permite obținerea unor legume fără reziduuri, îmbunătățirea controlului bolilor de depozit ce permite prelungirea termenului de valabilitate al legumelor, crescând astfel atractivitatea și marketabilitatea lor la raft”
Pe final, Adrian Vozian, General manager SC Agro-Partener SRL, a subliniat importanța integrării tehnologiilor ecologice în agricultura moldovenească.
„Conferința a fost o oportunitate importantă pentru fermieri, pomicultori și viticultori de a învăța mai multe despre soluțiile ecologice disponibile pentru protecția culturilor. Dacă vrem să accesăm piețele europene, trebuie să fim competitivi.
Astăzi, în 2025, ne propunem să punem în aplicare soluții eficiente și sustenabile pentru protecția culturilor și a mediului.
Într-un context global în care sănătatea mediului și sustenabilitatea agricolă devin din ce în ce mai importante, AGRO-PARTENER SRL promovează o gamă inovativă de pesticide biologice, dedicate atingerii obiectivului „Zero Reziduuri”.
Prin adoptarea de soluții biologice și angajamentul față de Zero Reziduuri, noi ne propunem în colaborare cu comunitatea agricolă să promovăm practici care respectă mediul și sănătatea consumatorilor.
Pentru a afla mai multe și despre alte produse biologice, accesați site-ul Andermatt Biocontrol România.