Floarea-soarelui este una dintre cele mai valoroase culturi agricole. Cererea și prețurile pentru aceasta sunt în continuă creștere din cauza lipsei de ulei de floarea-soarelui pe piețele interne și globale.
Conștientizarea acestei situații încurajează producătorii agricoli să sporească producția de semințe de floarea-soarelui. De fapt, în prezent, floarea-soarelui este cea mai profitabilă cultură.
Totodată, includerea prea des a florii-soarelui în asolament duce la acumularea de semințe de buruieni specifice în sol, precum și o creștere a cantității de agenți patogeni și a numărului de dăunători.
Prin urmare, fără a respecta rotația și utilizarea sistemelor moderne integrate de protecție și nutriție, este imposibil în continuare de obținut recolte constant ridicate ale acestei culturi.
Tratamentul semințelor de floarea soarelui
Primul și unul dintre cei mai importanți pași în protecția florii-soarelui este tratarea semințelor. În cele mai multe cazuri, fermierii achiziționează semințe deja pre-tratate la fabricile de semințe (cu preparate fungicide sau insecticide).
Dar, în unele cazuri, atunci când în gospodărie se folosesc stocurile de semințe din anii precedenți sau semințele proprii cultivate, acestea trebuie să fie tratate cu produsul Supervin (flutriafol, 30 g/l + tiabendazol, 45 g/l, precum și cu fertilizantul Avancard R Start.
Datorită combinării a două substanțe active cu mecanisme de acțiune diferite, Supervin asigură o protecție fiabilă a semințelor de floarea-soarelui și a plantelor tinere de la un complex de infecții interne și externe pentru o perioadă îndelungată de timp.
La fel, acest preparat contribuie la mărirea energiei de germinare și capacitatea de răsărire a semințelor. Doza optimă de utilizare este de 1,8 l/t, ceea ce contribuie la economie și rentabilitate maximă.
Pentru o dezvoltare bună, semințele necesită, de asemenea, o nutriție echilibrată, care este important de a o asigura chiar încă la etapa prelucrării semințelor.
Aceasta se datorează faptului că la etapele inițiale, plantulele folosesc substanțele nutritive din semințe. Și dacă chiar de la început se va oferi tot ceea de ce are nevoie, acest fapt va accelera răsărirea plantelor, creșterea și dezvoltarea sistemului radicular.
Formând un sistem radicular puternic, plantele de floarea-soarelui vor putea folosi în continuare substanțele nutritive și apa din sol pentru dezvoltarea sa.
Pentru a asigura toate acestea se va folosi tratarea semințelor cu preparatul Avancard R Start în proporții de 2,0-3,0 l/t. Aceasta va stimula răsărirea, energia de germinare a semințelor și rezistența plantelor tinere la factorii de stres la etapele inițiale de creștere și dezvoltare.
Prezența unui complex echilibrat de elemente nutritive și aminoacizi în compoziția preparatului va înlătura rapid lipsa microelementelor și va contribui la dezvoltarea intensă a plantulelor, formarea sistemului radicular.
Protecția florii-soarelui împotriva buruienilor
Buruienile folosesc apa și substanțele nutritive din sol, concurând cu plantele de cultură. Infestarea cu buruieni este deosebit de periculoasă la etapele inițiale de creștere și dezvoltare a culturilor.
Anume în acest moment se pune baza viitoarei recolte, iar plantele au nevoie sporită de iluminare, umiditate, spațiu și nutriție minerală.
Astfel, aproximativ 16-25 de zile după germinare, începe diferențierea bazei conului de creștere și începe formarea elementelor inflorescenței, tulpinii și mugurilor frunzelor.
În cazul în care în acest moment plantele se află în condiții nefavorabile, de exemplu, sunt infestate de buruieni, atunci există o mare probabilitate de a forma un calatidiu mic, care, chiar în condițiile dezvoltării ulterioare într-un mediu favorabil, poate reduce semnificativ roada.
Prin urmare, este necesar să se înceapă controlul buruienilor înainte de apariția culturii.
În țările UE și în Ucraina, în acest scop sunt utilizate erbicide inițiale pentru sol pe bază de s-metolaclor și terbutilazină, care controlează simultan buruienile cerealiere anuale și cele dicotiledonate.
Și în cazul lucrărilor minime sau No-Till a solului, pentru controlul cel mai eficient al principalelor specii de buruieni dicotiledonate și cerealiere, la preparatele pentru sol se recomandă de adăugat erbicidul Glifovit cu norma de 3,0-4,0 l/ha.
Tratamentele pot fi efectuate atât înainte de însămânțare, cât și imediat după aceasta (dar înainte de apariția culturii – timp de 4-5 zile).
Erbicide postemergente la floarea soarelui
Revenind la problema de infestare cu buruieni, este de remarcat faptul că, la semănatul hibrizilor clasici sau hibrizilor rezistenți la tribenuron-metil, apare necesitatea de a controla buruienile anuale și perene, sau samurasla, care sunt destul de răspândite în câmpurile de floarea soarelui.
Pentru a le combate, este recomandată graminicidul Antipir (hizalofop-p-tefuril, 40 g/l), cu norma de 1.0-2.0 l/ha sau Kvin Star Max (hizalofop-p-etil, 125 g/l), cu norma de 0.6-1.2 l/ha.
Acestea pot fi utilizate indiferent de faza de dezvoltare a florii-soarelui, perioada optimă fiind de până la 8 frunze de floarea-soarelui, iar eficacitatea maximă a acțiunii împotriva speciilor anuale se obține atunci când se aplică preparate în faza de 2-4 frunze de buruieni, împotriva gramineelor perene – la o înălțime a buruienilor de 10-15 cm.
În cazul în care gospodăria seamănă hibrizi rezistenți la tribenuron-metil, strategia de protecție cu erbicide ar trebui să fie după cum urmează: în faza de 2-8 frunze a florii-soarelui ar trebui să fie tratate cu erbicidul Tibelius (tribenuron-metil, 750 g/kg) cu norma de 30-50 g/ha + adjuvantul Tandem.
Dacă în câmp sunt concentrate rezerve mari de semințe de buruieni, norma completă a preparatului Tibelius trebuie împărțită în 2 aplicări: 30 g/kg – la prima aplicare și 20 g/kg – al doilea tratament când apare un nou val de specii dicotiledonate.
În cazul contaminării culturilor cu buruieni graminee, aplicarea graminicidelor Antipir sau Kvin Star Max trebuie efectuată la 7-10 zile după tratamentul cu erbicidul Tibelius.
În gospodăriile în care se cultivă hibrizi rezistenți la imidazolinone, în faza de 2-6 frunze de floarea-soarelui, este necesar un unic tratament cu erbicidul Imi-Vit (imazamox, 40 g/l) , cu norma de 1,0-1,2 l/ha.
Acest produs controlează simultan buruienile anuale și speciile dicotiledonate de buruieni.
Protecția florii-soarelui împotriva bolilor
Reduceri semnificative a recoltei culturilor comerciale de floarea-soarelui pot fi produse de bolile care s-au răspândit în ultimii ani din cauza faptului că nu este respectat asolamentul.
Așadar, la momentul actual, floarea-soarelui poate fi afectată de mai mult de 20 de tipuri de agenți patogeni de boli fungice, printre care cele mai nocive sunt pătarea brună și neagră, putregaiul alb și cenușiu, mana, rugina, septorioza, alternarioza, verticilioza.
Pierderile la recolta din cauza diferitor boli în cazul infestării în masă pot ajunge până la 100%. Prin urmare, strategia de protecție cu fungicide trebuie elaborată anticipat, calculând toate riscurile posibile.
În cazul timpului umed și rece și umiditate ridicată a solului, se creează condiții favorabile pentru infestarea florii-soarelui cu peronosporoza care este destul de dificil de controlat cu fungicide.
În acest caz, se merită a se folosi un fungicid specializat Zahist (cimoxanil, 250 g/kg + metalaxil, 100 g/kg) cu norma de 0,5-0,8 kg/ha, care, în comparație cu alte fungicide, are cea mai lungă perioadă de acțiune preventivă, precum și de tratament – până la 96 de zile.
Necesitatea de elemente nutritive la floarea soarelui
În timpul sezonului de creștere a florii-soarelui, este necesar să se acorde atenție unui alt aspect important – necesitatea de elemente nutritive și acoperirea deficitului acestora.
Și, deși floarea-soarelui se adaptează mai bine decât alte plante de cultură la diferite tipuri de sol, lipsa nutrienților, în special în fenofazele critice, duce la o înrăutățire a proceselor fiziologice de creștere și dezvoltare și, ca urmare, la o recoltă scăzută a culturilor.
Extrem de importante pentru formarea unei recolte bune a acestei culturi sunt atât macro- (azot, fosfor, potasiu), mezo- (calciu, magneziu, sulf), precum și microelementele (bor, fier, mangan, cupru, zinc, molibden, cobalt).
După cum se știe, plantele de floarea-soarelui simt nevoia unei cantități mari de azot pe tot parcursul creșterii. Cu toate acestea, nu întotdeauna tot azotul introdus poate fi complet absorbit de plantă.
Pentru ca acesta să fie accesibil plantei, este necesar sulful. În plus, acest element contribuie la întărirea țesuturilor, la evoluția normală a diviziunii celulare și la creșterea țesuturilor tinere și participă la o serie de procese enzimatice importante.
Floarea-soarelui necesită, de asemenea, o cantitate mare de magneziu: acest element face parte din moleculele de clorofilă, are un rol activ în metabolismul azotului și fosforului și este o componentă importantă a proceselor de sinteză a proteinelor.
În ceea ce privește borul, acest element este unul dintre elementele cheie pentru floarea-soarelui. În cazul carenței, are loc o deformare puternică a punctului de creștere și a frunzelor tinere, plantele rămân în urmă în creștere, calatidiile sunt deformate, semințele sunt plasate neuniform în ele, iar partea centrală a inflorescenței nu se formează deloc.
De remarcat, de asemenea, că borul nu este furnizat către lăstarii noi, deci este mai bine să îl introduceți separat în cele mai importante faze ale dezvoltării florii-soarelui.
Prin urmare, pentru a preveni carențele nutriționale, pentru a atenua efectele stresante ale secetei și căldurii și pentru a întări imunitatea generală a plantelor în etapele cheie ale organogenezei, trebuie efectuată nutriția foliară.
Deci, în faza de 4-6 perechi de frunze, se recomandă efectuarea unui tratament complex cu Avancard R Start, 2,0 l/ha + Magneton 2-3 kg/ha + Avancard Bor 1,5 l/ha.
Toate acestea, în complex: utilizarea unui sistem integrat de protecție, nutriție corespunzătoare, selectarea preparatelor extrem de eficiente și respectarea termenelor limită și a normelor de aplicare, fac posibilă obținerea unei recolte bogate și sănătoase de floarea-soarelui și să asigure un venit înalt.
Pentru mai multe detalii despre produse, accesați site-ul Ukravit.md.