‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 aprilie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriProtest cu bucăți de carne aruncate pe jos la Cahul. Vezi care a fost...

Protest cu bucăți de carne aruncate pe jos la Cahul. Vezi care a fost reacția ANSA

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Mai mulți agenți economici din raionul Cahul au protestat, zilele trecute, în fața Direcției Raionale pentru Siguranța Alimentelor Cahul pentru că nu li s-a oferit certificate veterinare pentru a-și putea vinde carnea la tarabele de la piață. Aceștia au adus bucăți de carcasă de porc și le-au pus în fața instituției, dar și în oficiile funcționarilor.

Oamenii spun că această situație persistă la Cahul de mai bine de jumătate de an, de când administrația instituției a angajat un medic veterinar care nu își onorează obligațiunile, iar în felul acesta nu primesc actele necesare pentru a comercializa carnea la timp.

Fermierii mai spun că nu sunt tratați în mod egal. Unii ar primi actele mai repede, iar cineva așteaptă mai multe proceduri, fiind tărăgănat procesul. În felul acesta carnea nu mai este proaspătă, iar când ajung la piață aceasta își schimbă culoarea.

Responsabilii de la Direcția Raională pentru Siguranța Alimentelor din Cahul neagă acuzațiile și spun că această situație s-a creat din cauza că contractul de prestări servicii al medicului veterinar a expirat și nu avea cine să elibereze certificatele veterinare.

În urma acestui protest, responsabilii de la ANSA, prin intermediul unui comunicat de presă au menționat că comercianții nu se conformează regulilor.

„Luând în considerare situația epizootică nefavorabilă la Pesta Porcină Africană în Republica Moldova, recomandările Organizației Mondiale pentru sănătatea animalelor, legislația națională din domeniul sanitar-veterinar și Ordinul ANSA nr. 294/2016, toată carnea de porcină destinată consumului uman trebuie să provină din abatoare sau puncte de sacrificare autorizate sanitar-veterinar. Procesul tehnologic de sacrificare a porcinelor prevede mai multe etape inclusiv prerăcirea și depozitarea în stare refrigerată a carcaselor – cerință obligatorie privind siguranța alimentelor. Având în vedere aceste cerințe, medicul veterinar de la abatoarele ÎI. Noroc-Crețu și G.Ț. Zgîrcibabă Ștefan nu este în drept să elibereze certificate sanitar-veterinare pentru carnea care n-a fost supusă procesului tehnologic deplin, fapt ce a nemulțumit agenții economici”, se arată în comunicatul de presă al instituției.

Direcția Teritorială pentru Siguranța Alimentelor Cahul a organizat o întrunire cu operatorii din domeniul abatorizării și comercializării cărnii de porc, în cadrul căreia operatorii au fost informați despre prevederile legislației și cerințele sanitar-veterinare la sacrificarea și comercializarea cărnii.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›