miercuri, 24 aprilie, 2024
11.1 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeProvocările anului 2017 pentru culturile de toamnă

Provocările anului 2017 pentru culturile de toamnă

Recomandate

Anul 2016 a fost un an excelent pentru cultura de rapita, fermierii au reusit sa insamanteze in jur de 25.000 ha, iar productiile obtinute au fost cele mai bune din ultimii 5 ani, fermierii strangand in 2016 peste  dublu volumului de rapita fata de 2015, in conditiile in care pretul a fost de asemenea unul satisfacator. La cultura graului, desi nu s-au mai atins rezultatele din 2014 (cand productia medie a fost de 3,5 t/ha), iar pretul scazut a creat tensiuni in randul fermierilor, rezultatul din 2016 este in continuare unul dintre cele mai bune rezultate din ultimiii ani (3,1 t/ha), depasind productia medie a anului 2015 cu cel putin 300 kg/ha.

Insa rezultatele bune de anul trecut pot fi atribuite in mare masura si conditiilor climatice generale bune, cu ploi suficiente in perioada optima de semanat pentru marea majoritate a raioanelor, dar si o toamna prelungita, cu o o iarna blanda, urmata de de o primavara un pic cam rece in a doua parte, dar cu multe precipitatii.

Acum suntem in 2017 si daca ne uitam un pic in urma vom observa ca in toamna anului 2016 am avut conditii foarte diferite fata de anul trecut. Toamna nu a mai fost asa generoasa in precipitatii in toate raioanele tarii, creand probleme la semanat atat la rapita cat si la grau.

Spre deosebire de anul agricol trecut, anul acesta in mare parte din raioane avem o rapita intrata in iarna intr-un stadiu vegetativ neadecvat, situatia nefind mai buna nici la grau, care datorita precipitatiilor reduse din toamna 2016 a fost semanat tarziu.

La toate aceste probleme din toamna, atat la grau cat si la rapita, se adauga si o iarna deosebit de rece (probabil cea mai grea iarna din ultimii ani), in care temperaturile au coborat frecvent la -20°C.

Cum ne adaptam la problemele anului 2017?

Pentru a ne adapta la conditiile culturilor de anul acesta, care in mare parte au intrat nepregatite in iarna, cea mai buna solutie ar fi sa ajutam plantele sa reporneasca in vegetatie cat mai rapid pentru a compensa pierderile din iarna.

Prima solutie oferita de Timac Agro pentru culturile (atat de grau, cat si de rapita) intrate slab dezvoltate in iarna este un biostimulator radicular cu efect de starter – Gama Fertiactyl. Avantajul acestuia este ca poate fi aplicat foarte devreme, imediat la repornirea in vegetatie, fiind absorbit in proportie de 70-80% prin sistemul radicular. Acest biostimulator va accelera startul vegetativ, iar plantele isi vor mentine si mai tarziu intensitatea cresterii vegetative, datorita biostimularii sistemului radicular.

Acest lucru este esential pentru cultura de rapita, la care ne dorim in primavara o crestere vegetativa cat mai intensa (cat mai multe ramificatii si etaje de productie) pana la momentul infloririi, care in functie de conditiile fiecarui an poate surveni mai devreme sau mai tarziu, limitand perioada de crestere vegetativa.

La grau, ne dorim de asemenea un start in vegetatie cat mai rapid, mai ales daca acesta nu a infratit din toamna, o crestere vegetativa mai rapida reducand astfel si stresul termic din perioada critica de inflorit si umplere a boabelor, mai ales la soiurile straine.

In functie de cultura, stadiul de dezvoltare al plantelor, dar si conditiile climatice locale, din gama Fertiactyl, pot fi recomandate produsele: Starter sau Radical.

Tinand cont de conditiile specifice ale acestui an, se pot face recomandari si cu privire la fertilizarea cu Azot. De exemplu, anul trecut, cand marea majoritate a culturilor au iesit din iarna excelent dezvoltate si cu pierderi foarte reduse, Timac Agro a pus accentul pe folosirea unor solutii de fertilizare cu eliberare lenta a Azotului. Anul acesta insa, avand in vedere ca marea majoritate a culturilor de toamna au intrat insuficient dezvoltate, Timac Agro va promova folosirea unui Azot rapid si cu o formulare ce pune accent pe cresterea vegetativa rapida si armonioasa (sinergia Azot – Sulf).

Trebuie retinut insa ca solutia Timac Agro de Azot rapid, nu se refera doar la lipsa unui sistem de eliberare lenta. Azotul rapid de la Timac Agro, reprezinta o solutie complexa, ce contine azot in preponderenta sub forma amoniacala (70%), forma preferata de plantele tinere pentru ca poate fi folosita imediat, spre deosebire de forma nitrica care trebuie intai sa fie transformata; contine sulf ce are un efect sinergic cu Azotul la o crestere vegetativa armonioasa si Magneziu pentru intensificarea procesului de fotosinteza.

Pentru culturile care ies din iarna intr-un stadiu optim, si la care ne dorim maximizarea productiei, Timac Agro recomanda folosirea de biostimulatori pentru reducerea stresului din vegetatie. Fertileader Gold se recomanda a fi aplicat la cultura de rapita, la preinflorit, pentru a asigura o inflorire uniforma, dar si reducerea stresului ce va imbunatatii umplerea semintelor. La cultura graului recomandam folosirea biostimulatorului Fertileader Vital, care aplicat la faza de burduf, va imbunatatii activitatea frunzei stindard (dar si a intregei plante), fapt ce va conduce la umplerea mai intensa a bobului, dar si la obtinerea de indici de calitate superiori.

Pentru o recomandare exacta a produselor Timac ce se potrivesc cel mai bine in functie de stadiul de dezvoltare al plantelor, dar si de tipul de sol, conditiile climatice locale specifice sau de uzantele din ferma, nu ezitati sa apelati la specialistii Timac Agro din teritoriu.

Autor Dr. Marius Eftene
Product Manager Timac Agro Romania

Contacte
Timac Agro East SRL
str. V. Alecsandri 143, et 5, Chișinău
Tel: + 373 22 997 870
E-mail: [email protected]
www.ro.timacagro.com

Timac Agro East
Timac Agro East
Timac Agro East - companie specializată în nutriția culturilor agricole oferind produse de calitate și soluții de fertilizare eficiente!

Citește și ›

Advertoriale