Doi dintre cei mai titrați ampelografi din Franța au vizitat recent Republica Moldova, pentru un amplu studiu științific al soiului Rara Neagră.
Mai multe detalii despre proiect relatează Andrei Ciubotaru, fondatorul FineWine.
Aceștia au vizitat viile Purcari, dar și gospodării casnice, din zona Nistrului inferior, pentru a identifica cele mai interesante bio-tipuri de Rara Neagră.
Aici, de exemplu, au descoperit o Rara Neagră cu o vechime de 120 de ani!
Cu alte cuvinte, vor fi alese cele mai bune clone, vor fi studiate viabilitatea, productivitatea, rezistența la climă și solurile din zonă.
Ca apoi, să fie popularizate cele mai bune bio-tipuri de Rara Neagră.
De altfel, experții știu deja de Rara Neagră, pentru că o au în colecția ampelografică de la Montpellier, una dintre cele mai mari din lume.
Professor Thierry Lacombe, Institutul Montpellier Supagro, Franța:
Gheorghe Arpentin, director cercetare și dezvoltare, grupul Purcari, a subliniat:
În proiectul Rara Neagră 2.0 mai sunt antrenați experți din secțiile de producere și agricultură Purcari, dar și cercetători științifici de la IP Institutul Științifico Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare; Departamentul Horticultură și Silvicultură a Facultății de Științe Agricole, Silvice și ale Mediului a UTM; Institutul de Genetică, Fiziologia și Protecția Plantelor, Universitatea de Stat din Moldova; primăria satului Purcari.
Mai jos, găsiți mai multe detalii într-un spot video, publicat pe canalul oficial al Purcari.