În contextul schimbărilor climaterice, ce afectează tot mai mult sectorul agricol din întreaga lume, fermierii sunt în căutarea soluțiilor inovative pentru a păstra umiditatea în sol.
În acest sens, mulcirea este o soluție reală, inclusiv pentru sectorul de producere a strugurilor, dar și livezi, plantații de căpșun.
Pe parcursul a doi ani, Purcari Winery a efectuat cercetări despre efectul mulcirii cu Miscanthus pe unele parcele de viță-de-vie din partea de sud a țării.
‹ adv ›
Victor Bostan, Directorul executiv al Purcari Wineries, a menționat pentru Agrobiznes că, în două săptămâni vor începe înființarea plantației de Miscanthus pe o suprafață de circa 2 ha.
Gheorghe Arpentin, Director dezvoltări, cercetare și inovații, Purcari Winery, a explicat că în urma rezultatelor obținute după cercetările care au început în anul 2021, s-a decis înființarea unei plantații de Miscanthus.
Totodată, Gheorghe Arpentin a specificat că, mulcirea cu Miscanthus a fost efectuată și pe suprafețele de viță-de-vie care sunt în agricultura ecologică.
Reprezentantul Purcari Winery a mai spus că, se planifică trecerea altor 20 de ha de viță-de-vie în conversie ecologică și respectiv, vor utiliza mulciul, în primul rând, pentru combaterea buruienilor, dar și pentru a păstra umiditatea.
Această soluție tehnologică de mulcire cu Miscanthus este utilizată inclusiv de către producătorii din Franța, Germania deoarece este o biomasă ecologică.
Comentarii