‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 5 decembrie, 2024
-0 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePurcari Winery va înființa o plantație de Miscanthus pentru mulcirea viței-de-vie

Purcari Winery va înființa o plantație de Miscanthus pentru mulcirea viței-de-vie

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În contextul schimbărilor climaterice, ce afectează tot mai mult sectorul agricol din întreaga lume, fermierii sunt în căutarea soluțiilor inovative pentru a păstra umiditatea în sol.

În acest sens, mulcirea este o soluție reală, inclusiv pentru sectorul de producere a strugurilor, dar și livezi, plantații de căpșun. 

Pe parcursul a doi ani, Purcari Winery a efectuat cercetări despre efectul mulcirii cu Miscanthus pe unele parcele de viță-de-vie din partea de sud a țării. 

‹ adv ›

Victor Bostan, Directorul executiv al Purcari Wineries, a menționat pentru Agrobiznes că, în două săptămâni vor începe înființarea plantației de Miscanthus pe o suprafață de circa 2 ha. 

„Considerăm că mulcirea cu Miscanthus este o soluție tehnologică sustenabilă și ecologică pentru plantațiile de viță-de-vie. Respectiv, intenționăm să înființăm propria plantație de Miscanthus, pentru a dispune de biomasa necesară pentru mulci”. 

Gheorghe Arpentin, Director dezvoltări, cercetare și inovații, Purcari Winery, a explicat că în urma rezultatelor obținute după cercetările care au început în anul 2021, s-a decis înființarea unei plantații de Miscanthus

„Mulcirea cu Miscanthus este o soluție tehnologică pentru păstrarea apei în sol. Pe parcursul a doi ani de zile, au fost efectuate cercetări, pe două parcele de la Purcari. Rezultatele pe care am reușit să le observăm ne-au convins să plantăm o suprafață cu Miscanthus. Astfel ca să dispunem de mulci pentru o anumită suprafață de viță-de-vie, din cele 1000 de ha pe care le gestionează Purcari.

Intenționăm să mulcim cu Miscanthus parcelele care au un sol foarte filtrant, nisipos, unde se menține foarte greu umiditatea. Această metodă ne va ajuta să păstrăm umiditatate, dar și să scădem temperatura solului în perioadele caniculare, să îmbunătățim biota”.

Totodată, Gheorghe Arpentin a specificat că, mulcirea cu Miscanthus a fost efectuată și pe suprafețele de viță-de-vie care sunt în agricultura ecologică. 

„Pe parcelele care sunt în sistem ecologic am realizat, la fel, un experiment, unde am folosit trei metode de combatere a buruienilor. În primul rând, lucrarea manuală, mulcirea cu Miscanthus, paie și cu resturi vegetale. Am observat că Miscanthusul este mai rezistent decât paiele.

Urmează să efectuăm și alte calcule economice, deși înțelegem că această tehnologie nu poate fi extinsă pe suprafețe foarte mari, rămâne o soluție pe termen scurt, mai ales pe parcelele care sunt în conversie în agricultura biologică și sunt afectate de lipsa umidității.

Pentru aceste suprafețe este o tehnologie care poate fi aplicată. Plantând aceste 2 ha de Miscanthus vom dispune de propria biomasă de mulci. După doi ani de testări, observăm rezultate bune în parcelele care au fost mulcite cu Miscanthus. Urmează încă și alte studii, dar la sigur vom păstra această opțiune pentru o parte din suprafețele de viță-de-vie”. 

‹ adv ›

Reprezentantul Purcari Winery a mai spus că, se planifică trecerea altor 20 de ha de viță-de-vie în conversie ecologică și respectiv, vor utiliza mulciul, în primul rând, pentru combaterea buruienilor, dar și pentru a păstra umiditatea. 

Această soluție tehnologică de mulcire cu Miscanthus este utilizată inclusiv de către producătorii din Franța, Germania deoarece este o biomasă ecologică.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›