În ultimii 6-7 ani valoarea subvențiilor pentru asigurarea riscurilor în agricultură s-a redus de circa 10 ori, arată date ale Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA), scrie Mold-street.
Astfel dacă în anii 2012-2013 valoarea subvențiilor pentru asigurarea riscurilor în agricultură ajungea la circa 40 milioane lei pe an, sau mai mult de 9% din valoarea tuturor subvențiilor, apoi în ultimii trei ani acestea s-au diminuat și au o cotă mai mică de un procent din totalul subvențiilor.
De ce s-au diminuat subvențiile pentru asigurarea riscurilor
De exemplu în anul 2017 au fost autorizate 80 de cereri în valoare de doar 4,5 milioane lei, ceea ce reprezintă doar 0,6% din fondul de subvenții. În 2018 au valoarea subvențiilor în aceste scopuri s-a mai majorat ajungând la 7,4 milioane lei, iar cota din total a fost de aproape 0,8%.
În acest an deocamdată au fost autorizate 33 de dosare și plăți de doar 2,54 milioane lei, ceea reprezintă aproape 0,8% din sumele autorizate. Această evoluție dramatică a fost subiectul unei ședințe de lucru la AIPA cu mai multe companii de asigurări care asigură riscurile de producţie în agricultură.
În cadrul acesteia s-a încercat identificarea problemelor cu care se confruntă companiile de asigurări în domeniul asigurării riscurilor de producţie în agricultură, precum și impedimentele pe care le întâmpină AIPA în procesul de subvenționare a proiectelor de tip start-up.
Administrația AIPA a atras atenția ca asiguratorii să ofere pe viitor niște pachete de servicii tot mai atractive, pentru producătorii agricoli, astfel, stimulând fermierii să-și asigure obiectele investiționale, prin crearea unei culturi de gestionare a riscurilor în agricultură.
Companiile la rândul lor au punctat probleme precum: dificultăţile privind asigurarea terenurilor/bunurilor supuse subvenționării; efectuarea recalculărilor privind suprafețele de plantații ce urmează a fi asigurate; reducerea procesului de birocratizare la întocmirea pachetului de documente necesare pentru solicitarea subvenţiei, etc.
Directorul AIPA, Vadim Curmei a propus de a organiza o ședință comună atât cu reprezentanții companiilor de asigurări precum și cu reprezentanții societății civile din domeniul agricol, pentru a asigura o cooperare tot mai intensă, în vederea creșterii numărului de solicitări, privind asigurarea riscurilor în agricultură.
Valoarea subvenției limitată la 400 de mii de lei pentru un solicitant
Listei riscurilor pentru a căror asigurare se subvenţionează, din fondul de subvenţionare a producătorilor agricoli sunt primele de asigurare în fitotehnie, horticultura, viticultură şi zootehnie şi o serie de culturi agricole şi specii de animale şi păsări pentru a căror asigurare se subvenţionează, din fondul de subvenţionare a producătorilor agricoli.
Cuantumul maxim al subvenţiei se stabileşte ţinând cont de primele de asigurare calculate conform tarifelor de asigurare prevăzute în condiţiile speciale de asigurare a riscurilor de producţie în agricultură şi se prevede că nu depăşește plafonul de 400.000 de lei pentru unul şi acelaşi producător agricol.
Comentarii