‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 2 ianuarie, 2025
3.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePutregaiul amar - boala merelor la păstrare. Cum îl prevenim

Putregaiul amar – boala merelor la păstrare. Cum îl prevenim

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Putregaiul lenticelar, cunoscut și sub numele de putregaiul amar la mere este cauzat de ciuperci din genul Neofabraea (anterior denumit Gloeosporium), inclusiv Neofabraea perennans, alba, malicortis și kienholzii.

Această boală afectează în principal merele și perele. Ciupercile iernează în livezi ca saprofite pe fructe mumificate, lemn tăiat, țesut mort de scoarță și frunze uscate.

Sporii produși pe aceste zone de iernare sunt dispersați prin picături de apă și infectează fructele de la căderea petalelor până la recoltare.

‹ adv ›
putregaiul amar la mere

Infecția rămâne latentă, iar simptomele se manifestă abia după 3-4 luni de depozitare. Infecțiile sunt mai frecvente în anii ploioși și la soiurile târzii care tind să beneficieze de mai multă ploaie.

Putregaiul amar la mere – simptome

Simptomele putregaiului lenticelar includ leziuni circulare, plate până la ușor scufundate, cu un halou brun deschis până la brun închis în jurul unui centru mai deschis la culoare.

putregai lenticelar la mere

Ciuperca produce de obicei leziuni pe „umerii” fructului, dar acestea pot apărea și în jurul pedunculului sau caliciului, unde pătrunde printr-o rană sau fisură mică.

‹ adv ›

Leziunile brune se extind rapid, iar numeroase pustule albe se dezvoltă, reprezentând fructificațiile ciupercii. În stadii avansate, spori de culoare crem pot apărea în centrul leziunii.

Este foarte dificil să se facă diferența între infecțiile de putregaiul lenticelar cauzate de diferitele specii de Neofabraea pe fructe.

neofabraea

Putregaiul lenticelar – măsuri preventive

Măsurile preventive includ tăierea și îndepărtarea ramurilor cu cancere, eliminarea fructelor putrezite, recoltarea în condiții uscate și în momentul optim pentru fiecare soi în parte și reducerea perioadei de depozitare.

‹ adv ›

Soiurile susceptibile la putregaiul lenticelar trebuie evitate. Controlul direct include tratamente cu Aureobasidium pullulans și Bacillus subtilis sau produse pe bază de argilă acidă sau cupru, care au o eficacitate parțială.

Se recomandă utilizarea cuprului doar ca ultimă soluție. Tratamentul în perioada post-recoltă cu apă fierbinte este eficient împotriva dezvoltării putregaiului lenticelar.

putregai amar

    Sursă: Strategii pentru controlul bolilor la măr. Biofruitnet.

    Vezi mai multe despre bolile la măr în următorul video:

    ‹ adv ›
    ‹ adv ›

    Comentează

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    ‹ adv ›

    Recomandate

    ‹ adv ›