Cheltuielile pentru cultivarea și creșterea răsadurilor în sere au crescut în acest sezon cu cel puțin 30%, iar fermierii spun că vor fi nevoiți să scumpească producția cu riscul de a pierde cumpărătorii
O familie tânără din satul Cobâlea, Șoldănești, a creat o adevărată grădină de basm acasă și chiar a dezvoltat ca la carte o minifermă de animale. Pavel Malenchii a vrut să aducă un suflu european agriculturii, după ce timp de trei ani a asistat la tot ce înseamnă agricultură de un alt nivel în Malta. Nu atât încrederea că își va umple imediat buzunarele, cât bucuria de a realiza ceva departe de vitregiile străinătății l-a făcut pe tânăr să investească zeci de mii de lei în agricultură, cumpărând și un minitractor.
Au revenit de peste hotare pentru a crea o grădină acasă
Cele două sere cu suprafețele de 400 și, respectiv, 600 de metri pătrați sunt pentru tânăra familie ca un diamant pe care îl șlefuiesc zi de zi pentru a deveni mai prețios. Cultivă răsaduri de legume în trei cicluri: ridiche timpurie, roșii și castraveți care rodesc devreme, iar ulterior cultivă și legume din cele care răsar mai târziu.
„Mie mi-au plăcut mereu florile, plantele și tot ce e viu. Împreună cu soția avem curtea plină de flori, dar și fiecare legumă sau animal sunt îngrijite cu multă dragoste. Am fi vrut să ne bucurăm, însă, din câte vedem acum, revenirea acasă nu îți aduce chiar pacea și un trai decent așa cum am așteptat”, spune Pavel Malenchii.
Semințele – de la 1,6 lei la 2,5 lei pachețelul
Fermierul spune că în serele lui poate fi găsit un soi rar de ceapă. Familia a decis să dezvolte afacerea într-un mod inteligent și cultivă doar în baza comenzilor acumulate.
„Cum putem să nu observăm că s-a declanșat un adevărat dezastru pentru fermieri? Pentru semințele de ceapă pe care le luam cu 1,6 lei pachețelul, acum am dat 2,5 lei. Când ai nevoie să cumperi un kilogram, atunci altfel se simte la buzunare. Și la fertilizanți, îngrășăminte și nu mai știu ce produse fitosanitare situația nu este mai bună. Unii se grăbesc să le scumpească. Alții m-au prevenit că mai așteaptă, dar doar un pic. Sezonul este la început de cale, însă cheltuielile sunt deja cu mult mai mari ca în anul precedent. Ceea ce este cel mai urât este că o să fie necesar să scumpim și noi răsadurile, însă nu știu cine o să le cumpere”, susține agricultorul de la Cobâlea.
Cheltuieli mai mari, răsad mai scump
Pavel Malenchii susține că prețurile vor fi mai mari în funcție de cheltuielile pe care le vor efectua pe fiecare segment de activitate în parte, însă cel mai mult îl sperie ce va fi cu legumicultura în acest an. „De când cursul valutar și-a ieșit din minți, parcă tot mai mult suntem descurajați de ce ne-ar putea pregăti viitorul. Ce pot să vă spun, când statul a decis să îmi dea doar o parte din subvențiile promise, motivând că nu are bani, iar zilele acestea am primit o scrisorică în care eram anunțat că și creditul meu, parcă „turnat din aur”, a devenit și mai scump. Din cauza a ceea ce se întâmplă pe piața valutară, Banca Națională ia decizii care fac ca băncile să mărească dobânda, iar eu, care am fugit de străinătate, sunt tot mai decepționat de ce se întâmplă acasă. Acum chiar nu știu dacă și cât vom rezista”, se revoltă agricultorul.
Tânărul care vrea să inițieze o afacere cu răsaduri
Și Radu Agapie din satul Buda, raionul Călărași, a investit 300 de mii de lei într-o afacere cu sere aduse tocmai din Italia și spune că, deși sezonul nu a început, cheltuielile efectuate au fost mai mari cu 30%.
„Eu am credit pentru care la sigur o să crească dobânda și, în aceste condiții, nu știu ce rentabilitate ar trebui să avem pentru a ne acoperi investițiile. Este greu, dar nu vreau să cred că lucrurile o să deraieze atât de mult. Noi creștem răsaduri pentru ca să cultivăm apoi legume. Nu le comercializăm, însă acum am construit sera. Voi aduce utilajul necesar pentru creșterea răsadurilor și cred că eforturile continue vor aduce rezultate frumoase. Nu vreau să renunț la agricultură, însă fără implicarea autorităților este foarte greu de rezistat. Cheia succesului este în a continua să crezi că vei reuși, că agricultura îți poate aduce bani frumoși și trebuie să rămânem acasă, pentru că avem grădini frumoase. Cred că pentru cei care își doresc să facă ceva acasă, pe acest pământ, prețurile mai mari la răsaduri nu vor fi un impediment și vor găsi o soluție de a merge mai departe”, susține tânărul agricultor.
Menționăm că, în acest an, subvenționarea pentru agricultura pe teren protejat a fost majorată, iar tinerii fermieri au fost încadrați în limitele vârstei de 35 de ani, cu cinci ani mai mare decât era stipulat în 2013, iar suportul financiar pentru aceștia este cu 10% mai mare decât al celorlalți beneficiari.
Răsaduri de legume uriașe
Pe piața autohtonă a apărut un soi de răsaduri de roșii uriașe despre care producătorul are numai cuvinte de laudă. Unul dintre aceste soiuri, „Uriașul rusesc”, oferă legume de dimensiuni foarte mari.
„Pe crenguță cresc trei-patru legume, care ajung să cântărească și mai mult de 900 de grame. Pot fi folosite cel mai mult în salate, datorită unui gust remarcabil. Sunt rezistente la boli și dăunători. Nu se rup tulpinile, iar un curpen ajunge și la înălțimea de 1,8 metri”, susține Alina, care spune că deține sere la Nisporeni.
Un alt soi scos pentru prima dată pe piață de producătoare este soiul de roșii „Lămâiul gigant”, ale cărui legume ajung să cântărească 400 de grame și sunt de culoare portocalie. Costul unui fir de astfel de răsad variază între 1,5-1,8 lei, în funcție de cantitatea comandată.
Sursa: ZiarulNational.md
Comentarii