‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
22.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaRâul Nistru va fi populat cu specii de pește care produc icre negre

Râul Nistru va fi populat cu specii de pește care produc icre negre

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Peste câțiva ani, pescarii din R. Moldova care prind pește în râul Nistru s-ar putea pomeni în plasă cu pești „uriași”, de un metru lungime. Mii de pești de specia Nisetru se vor întoarce „acasă” pentru a depune icre în apele fluviului. Peștele este prețios, fiind inclus în Cartea Roșie, dar și pentru faptul că produce icre negre care se vând cu peste o mie de euro pentru un kilogram, scrie ziarulnational.md.

Academicienii din R. Moldova și-au propus în anul 2009 să repopuleze râul Nistru cu specii de pește incluse în Cartea Roșie. Au fost pregătite mai multe proiecte, iar unul a fost finanțat din Fondul Ecologic și a ajuns să fie realizat cu succes. În Nistru au fost eliberați 50 de mii de puieți de Nisetru cu o greutate medie de 80 de grame, însă la maturitate peștii ar putea atinge și 50 de kilograme.

Peste cinci ani vor depune icre

Proiectul a fost dezvoltat în colaborare cu Institutul de Zoologie al Academiei de Științe a Moldovei, iar cercetătorii sunt nerăbdători să vadă rezultatele. „Lucrările au fost efectuate în sectorul inferior al râului Nistru, în aval de barajul Dubăsari. Puieții au fost eliberați în apă și au migrat în mare. Acolo vor crește și neapărat se vor întoarce în Nistru pentru a-și depune icrele. Abia în 4-5 ani vom aprecia rezultatele acestui proiect. Dar este important că încercăm să menţinem în stare naturală această specie de pește, care este pe cale de dispariție, fiind vânată pentru prețioasele icre negre”, spune Marin Usatâi, șeful Laboratorului de Ihtiologie și Acvacultură din cadrul Institutului de Zoologie.

Crescuți la Tiraspol

Puieții de Nisetru eliberați în Nistru au fost crescuți de un agent economic din Tiraspol care și-a dezvoltat o afacere de milioane din reproducerea speciilor de sturioni. Ferma transnistreană poate furniza anual pe piață până la 50 de tone de pește și cinci tone de icre negre. Deliciul culinar ajunge pe rafturile magazinelor din străinătate cu eticheta „Made in Moldova”. „Peștii eliberați în Nistru au fost crescuți de acest agent economic, respectându-se cele mai moderne tehnologii. Au fost alimentați cu hrană specială importată din Europa. Am avut o colaborare frumoasă pe care sper să o menținem, deși nu mai avem planificate astfel de proiecte în viitorul apropiat”, a adăugat Marin Usatâi.

‹ adv ›

Centru de reproducere construit pe bani europeni

Șeful Serviciului Piscicol, Iurie Ursu, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că este tot mai aproape de realizare proiectul privind construcția primului centru de reproducere a peștelui în dreapta Nistrului. A fost deja elaborat studiul de fezabilitate, proiectul este gata și în prezent se duc tratative cu un posibil investitor. „Costul proiectului a fost estimat la șapte milioane de euro. Am identificat un investitor din Europa cu care am avut deja o întâlnire. În luna iulie, ne vedem pentru a doua oară și poate la toamnă vom ști dacă semnăm contractul de investiții”, a precizat Ion Ursu. În viitorul centru de reproducere urmează a fi crescuți și puieți din categoria sturionilor care vor fi eliberați în Nistru și Prut.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›