‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 9 ianuarie, 2025
5.5 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageȘtiriReacția AIPA referitor la achitarea subvențiilor în 2021

Reacția AIPA referitor la achitarea subvențiilor în 2021

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Pentru o corectă informare a opiniei publice, AIPA vine cu o informație referitor la repartizarea resurselor din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural (FNDAMR).

În anul 2020 mărimea FNDAMR, cu rectificările și intervențiile adoptate, a constituit 1200 milioane de lei, surse financiare ce au fost distribuite după cum urmează:

  • contribuția statului în Fondul Național al Viei și Vinului – 17,9 mil. lei;
  • subvenții în avans pentru tineri și femei fermier pentru dezvoltarea proiectelor start-up – 16,3 mil. lei;
  • subvenții în avans pentru îmbunătățirea nivelului de trai și de muncă în mediul rural – 25,8 mil. lei;
  • ajutor financiar acordat producătorilor agricoli a căror producție agricolă a fost afectată de calamitățile natural din anul 2020 – 310,8 mil. lei;
  • subvenționarea post-investițională – 829,2 mil. lei.

La data de 1 ianuarie 2021, AIPA avea în proces de examinare 5586 cereri de acordare a subvențiilor post-investiționale în sumă de cca 820,0 mil. lei, care, conform prevederilor cadrului normativ, au prioritate în examinare și achitare odată cu epuizarea surselor financiare din anul precedent.

‹ adv ›

În anul 2021, FNDAMR constituie 1100 mil. lei, fiind distribuit către Fondul Național al Viei și Vinului, subvenții în avans, plăți directe per cap de animal și subvenții post-investiționale.

AIPA atenționează că, cadrul normativ reglementează faptul că sursele financiare direcționate spre mecanismele de plată – „plăți directe” și „subvenții în avans”, dacă nu vor fi valorificate, acestea vor fi distribuite către „subvențiile post-investiționale”.

Până la 22 aprilie curent, AIPA a examinat 4757 cereri de acordare a subvențiilor post-investiționale, fiind pasibile autorizării spre plată a 4604 cereri în sumă de 734,6 mil. lei, ceea ce constituie 64% din totalul dosarelor recepționate.

‹ adv ›

Totodată, din cererile examinate cca 40 mil. lei au constituit subvențiile diminuate pentru producătorii agricoli care nu au respectat criteriile de eligibilitate pentru a putea beneficia de subvenții.

În urma celor relatate, AIPA reiterează că își asumă angajamentul de a autoriza plățile către producătorii agricoli, care au efectuat investiții în perioada precedentă în mod prioritar, ulterior va purcede la examinarea și autorizarea cererilor de acordare a subvențiilor post-investiționale recepționate în anul curent.

Totodată, Agenția sublinează că necesitatea majorării Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural este subiectul discuțiilor dintre Agenție, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și Ministerul Finanțelor.

‹ adv ›

Amintim că, recent Nicolae Ciubuc, deputat în Parlament și membru al Comisiei parlamentare pentru agricultură a menționat pentru Agrobiznes că „situația legată de Fondul Național pentru Dezvoltare Agricolă și Mediul Rural este una catastrofală”, iar fermierii riscă să rămână fără subvenții.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›