Pe data de 10 septembrie anul curent, a fost efectuată recoltarea florii soarelui de pe lotul demonstrativ organizat în cadrul SRL „Angro Trading”, satul Tvardița, raionul Taraclia. Aparent, nimic interesant, recoltarea florii soarelui are loc pe întreg teritoriul RM. Însă, nu pot fi trecute cu vederea, recoltele bune, obținute în condițiile de secetă din sudul țării, a unui an extrem de dificil.
Recolta medie este de 2,437 t/ha, iar maximă obținută – 2,790 t/ha
Există doar o concluzie: recolte stabile de floarea soarelui pot fi obținute și în condiții de secetă extremă doar prin respectarea tehnologiei de cultivare.
Mai multe detalii în acest articol.
Deja a devenit o tradiție (din momentul apariției pe piață) – SRL „AgroDoctor” în colaborare cu SRL „Angro Trading”, anual înființează loturi demonstrative unde testează noi soiuri și hibrizi de culturi agricole, precum și tehnologii de protecție a plantelor împotriva organismelor nocive.
Astfel, în 2020, directorul SRL „AgroDoctor” – Iurie Ghilaș și directorul SRL „Angro Trading” – Pavel Pascalov, în colaborare cu reprezentanții din RM, Nicolai Schițco – Saaten Union România și Ivan Roșior – AVGUST (Rusia), au întreprins un complex de măsuri reeșind din condițiile climaterice severe din acest an și anume:
- folosirea materialului semincer Saaten Union România;
- fertilizări foliare cu îngrășămintele produse la uzina chimică din BUI (Rusia), AGROLOGY (Grecia), AGRONUTRITION (Franța);
- produse de uz fitosanitar ale companiei „Avgust” (Rusia) și suportul tehnologic al firmei „AgroDoctor”.
Pe lotul de floarea soarelui (unde paralel a fost semănat și lotul de porumb, despre care se va vorbi mai târziu, după recoltare) au fost semănați 10 hibrizi de floarea soarelui SAATEN UNION, din care 7 hibrizi pentru tehnologia Clearfield – Surimi CL, Paraiso 102 CL, Puntasol CL, Subella CL, Marquesa CL, Surfer CL, Sunflora CL; un hibrid Clearfield Plus – Paraiso 1000CL; și 2 hibrizi SULFO – Davero SU și Alexa SU.
Schema tehnologiei de cultivare folosită de „AgroDoctor”, a fost completată și adaptată pe parcursul întregului sezon, reieșind din condițiile fitosanitare la acel moment. Toate operațiunile agrotehnice au fost asigurate de SRL „Angro Trading”.
Sămânța a fost tratată cu un fungicid de la Syngenta, suplimentar a fost folosit insecticidul Tabu, SC (imidacloprid, 500) de la Avgust (Rusia) – 7 l/t și concomitent s-a adăugat 2 l/t ACTISEED (fertilizant pentru tratarea semințelor, de la Agronutrition (Franța) + 0,5 l/t Lignogumat de K, BM (Rusia).
De menționat este faptul că ACTISEED MULTI – este un produs unic pentru tratarea semințelor cu o tehnologie a elementelor nutritive calculate pentru echilibrarea germinării semințelor și stimularea creșterii sistemului radicular.
Ca premergător a servit grâul de toamnă, iar primăvara ca și cultură siderat a servit rapița de toamnă. Odată cu semănatul, care a avut loc la 08.04.2020, au fost introduse 70 kg/ha de amofos.
În stadiul de 4-6 frunze (18.05.2020), în lupta cu buruienile la hibrizii cu tehnologia Clearfield, a fost folosit erbicidul de la Avgust (Rusia) Paradox, SL (imazamox, 120g/l)-0,35 l/ ha + 0,2 l/ha Adju, care are o acțiune dublă asupra buruienilor (prin sistemul radicular și prin frunze) și asigură o protecție îndelungată, datorită activității reziduale din sol, și fertilizarea foliară cu Acvarin NPC 13 (13:41:13+ME, uzina chimică din Bui) 3 kg/ha+ Lignogumat de K,BM – 0,5 l/ha.
La tehnologia SULFO, s-a folosit erbicidul cu substanța activă tribenuron-metil, cu norma de 40 g/ha și fertilizare foliară analogică.
Administrarea concomitentă a erbicidelor împreună cu fertilizanții foliari, a dat posibilitate plantelor de a reveni mai rapid din stresul provocat de ierbicid.
Urmărirea atentă în continuare a dezvoltării organismelor nocive (în acest an au fost afidele, tripșii, ploșnițele, cicadele) și respectiv intervenirea la timp cu tratamente, au permis excluderea pierderilor de recoltă, spre deosebire de semănăturile din alte gospodării agricole, unde afidele au produs daune considerabile.
Pentru sporirea recoltei, până la apariția inflorescenței și înainte de înflorire au fost efectuate fertilizări foliare cu FERTIGOFOL ULTRA 2 l/ha (Agronutrition, Franța) + Lignogumat de K,BM 0,5 l/ha și FERTIGOFOL ULTRA 2 l/ha + Borplex (AGROLOGY, Grecia) 1 l/ha + Lignogumat de K,BM 0,5 l/ha.
Incluse în tehnologie, aceste fertilizări foliare, în acest sezon, împreună cu întreg complexul de lucrări, au dat posibilitate plantelor de a forma roadă și a arăta o recoltă bună, în condițiile dificile ale acestui an.
Trebuie menționat că în s. Tvardița, r. Taraclia nu au lipsit definitiv precipitațiile, însă temperaturile ridicate și seceta atmosferică au afectat considerabil culturile din zonă.
Inițial, organizatorii au planificat să organizeze „ZIUA CÂMPULUI” pentru a împărtăși rezultatele cu clienții lor, însă din cauza circumstanțelor obiective, o astfel de oportunitate nu a avut loc și echipa a organizat așa-numita „Fotosesiune”, la începutul maturizării. Ceea ce privește hibrizii aleși, rezultatele obținute au întrecut ateptările.
Recoltele au fost pe măsura așteptărilor, ba chiar mai mult.
Încă o dată putem concluziona: recolte stabile de floarea soarelui pot fi obținute și în condiții de secetă extremă, numai prin respectarea întregului complex de operațiuni a tehnologiei de cultivare a florii soarelui.
Toate rezultatele, precum și informații suplimentare le puteți obține contactând companiile SRL AgroDoctor și SRL Angro Trading.