Piața cerealelor și oleaginoaselor continuă să fie vulnerabilă în fața provocărilor regiunii Mării Negre, chiar dacă în unele regiuni recoltele sunt afectate de condițiile meteorologice. Mai multe detalii, oferim în continuare, scrie agrobiznes.ro.
Piața cerealelor și oleaginoaselor – încă vulnerabilă în fața provocărilor din regiunea Mării Negre
Deși se discută din ce în ce mai mult despre suprafața semănată pentru sezonul 2024 în Europa, la fel ca și despre vremea nefavorabilă din Brazilia, operatorii se concentrează în principal pe situația pieței pe termen scurt.
Așadar, asupra prețurilor o nouă presiune a fost exercitată de greutatea concurenței din Marea Neagră și concluziile unui raport USDA pesimist care au condus vineri piețele, încheindu-se cu o scădere a tuturor prețurilor pe Euronext.
Vineri, porumbul a continuat tendința descendentă începută cu o zi înainte, după ce USDA a anunțat o recoltă record în Statele Unite. Ca rezultat, prețurile au atins un nou minim la Chicago, determinând vânzări tehnice.
Grâul, afectat și el de o concurență puternică din originea Mării Negre, a urmat tendința descendentă a porumbului.
Potrivit Agritel, piața semințelor oleaginoase a fost afectată de creșterea stocurilor de palmier în Malaezia. Conform MPOP, stocurile malaeziene la sfârșitul lunii octombrie au fost de 2,45 milioane tone, în creștere cu 5,8% pe lună și, mai important, la cel mai înalt nivel din ultimii 4 ani.
Prețuri estimative 13.11.2023:
Doar soia rezistă acestui climat pesimist și reușește să se redreseze ușor. Beneficiază de un suport pe termen scurt mai mare cu recenta serie de achiziții de soia americană de către China, și având în vedere condițiile meteorologice nefavorabile din Brazilia pentru semănat.
Vremea acolo rămâne prea umedă în sud și prea caldă și uscată în centru. Vineri, USDA a anunțat o vânzare unică de 1.044 milioane tone de soia americană către China și 662,500 tone către o destinație necunoscută.
Recolta de cereale din Australia – amenințată de El Niño. Vor crește livrările către China
În Australia, continuă fenomenul meteorologic El Niño, iar Biroul Australian de Meteorologie prognozează că seceta va persista în lunile următoare. Recolta de cereale din Australia va fi mult mai mică decât precedenta recoltă record.
Acest lucru ar putea avea impact asupra pieței cerealelor, Australia având peste 50 de destinații de export pentru grâu, conform USDA. Analistul Oaf Zinke, Agrarheute, menționează că, printre destinațiile de export, șase clienți principali sunt: China, Indonezia, Filipine, Vietnam, Coreea de Sud și Thailanda.
Totuși, țara rămâne un important exportator de grâu, orz și sorg. Principalul cumpărător este China. Agricultorii australieni de cereale au avut inițial un start foarte bun al sezonului, cu rezerve mari de umiditate în sol și ploi bune. Totuși, din iulie până în septembrie 2023, precipitațiile au fost mult sub medie.
Biroul Departamentului de Agricultură al SUA (USDA) din Canberra se așteaptă la o producție de grâu de 26,5 milioane de tone, aproximativ egală cu media ultimilor 10 ani. Totuși, nu se va ajunge la recordul de 39,7 milioane de tone de grâu din sezonul 2022/23.
Pentru sezonul 2023/24 se prognozează, de asemenea, o producție de orz de 10,0 milioane de tone și un export de 5,5 milioane de tone. Aceasta reprezintă cu aproximativ 11% mai puțin decât media pe 10 ani și este, de asemenea, mai puțin decât cele 14,1 milioane de tone obținute în anul precedent.
Australia – mai multe livrări de grâu și orz către China
Se estimează că, exporturile de grâu ale Australiei în sezonul 2023/24 vor ajunge la 18,5 milioane de tone, comparativ cu cele 32 de milioane de tone record din anul precedent.
Exporturile de orz sunt estimate la 5,5 milioane de tone. Se așteaptă o creștere a vânzărilor de orz către China, după ce China a eliminat în august taxele mari impuse în mai 2020 pentru orzul australian. În septembrie 2023, s-a raportat că prima livrare de orz a părăsit un port din vestul Australiei către China.
Exporturile de grâu către China pentru sezonul 2022/23 au crescut la peste 7 milioane de tone – ceea ce reprezintă aproximativ un sfert din exporturile australiene de grâu. A existat o schimbare semnificativă în tipul și cantitatea de cereale exportate de Australia către China în ultimii ani.
Exporturile de grâu și sorg către China au crescut considerabil. Exporturile totale ale acestor două tipuri de cereale pentru 2022 și 2023 au fost de două până la patru ori mai mari decât în aceeași perioadă a celor trei ani anteriori, spun experții USDA.
Deoarece comerțul cu orz este acum reluat, alți mari exportatori de orz către China, cum ar fi Franța, ar putea fi presați.
Comentarii