După estimările inițiale de circa 700 de mii de tone, apoi 600 de mii, într-un final, potrivit datelor prezentate de Asociația Agrocereale, fermierii autohtoni au obținut o recoltă globală de floarea soarelui în acest sezon de 400-450 de mii de tone.
Astfel, recolta de floarea soarelui este cu aproape 60% mai mică comparativ cu anul trecut, când am recoltat peste un milion de tone.
Pentru consumul intern, sunt necesare circa 200 de mii de tone de floarea soarelui. Astfel, securitatea alimentară nu este afectată.
La începutul campaniei de recoltare, prețul pentru floarea soarelui a crescut considerabil, apoi s-a redus cu circa 15%. Totuși, potrivit lui Eduard Grama, președintele asociației Agrocereale, majorări de prețuri sunt puțin probabile, în condițiile în care prețurile locale depind de situația pe piața internațională.
Producătorii autohtoni așteaptă majorări de preț peste aproximativ o lună, când țările importatoare ar putea activiza importurile. Totuși, situația pe piața internațională nu e tocmai clară.
La acest capitol, potrivit raportului Agritel publicat astăzi (08.10.2020), prețul pentru semințele de floarea soarelui în Ucraina, principalul producător, s-au restabilit și au ajuns la 473 de dolari/tonă, cu livrare la fabrică, inclusiv TVA.
Totodată, pentru alte culturi oleaginoase majorări de prețuri nu s-au înregistrat, în condițiile în care situația pe piață e incertă, în special din cauza pandemiei care ar putea afecta cererea.
Comentarii