Potrivit președintelui Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere Oleg Tîrsînă, plantațiile de nuc au fost afectate cel mai mult de înghețurile înregistrate la sfârșitul lunii martie și începutul lunii aprilie. Totodată, temperaturile reduse înregistrate în luna mai, au afectat doar o parte din livezi din nordul țării.
Cu toate acestea, în nordul Moldovei, în special în regiunea Sorocii, unde sunt înființate mai multe livezi intensive de nuc, daunele provocate de înghețuri au fost relativ mici. În consecință, se estimează că, în medie, în Republica Moldova va scădea recolta de nuci cu aproximativ 20% față de nivelul anului trecut (aproximativ 34 de mii de tone de nuci în coajă).
Potrivit lui Oleg Tîrsînă, productivitate va varia foarte mult în nordul și sudul țării (unde randamentul va scădea semnificativ mai mult), precum și în livezile bine îngrijite și fâșiile de aliniament.
Este de remarcat în acest sens că, conform estimărilor experților, suprafața totală a plantațiilor de nuc în Republica Moldova este de aproximativ 25 de mii de hectare, din care livezi aproximativ 19 mii de hectare.
Comentarii