‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
3.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleRecolta de porumb din UE pune prețurile sub presiune. Analiștii estimează importuri mari

Recolta de porumb din UE pune prețurile sub presiune. Analiștii estimează importuri mari

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Prețurile cerealelor și-au revenit semnificativ la sfârșitul săptămânii trecute, doar porumbul fiind sub presiunea recoltei. Totuși, pe piața porumbului se evidențiază o situație tot mai interesantă.

Recolta de porumb din Europa este mai mare decât se aștepta, motiv din care prețurile înregistrează o scădere. Recoltele sunt mai mari în Franța și Polonia, precum și din Germania și ar compensa rezultatele dezamăgitoare din Bulgaria și din România.

Cu toate acestea, recolta actuală de porumb este cu mult în spatele mediei ultimilor cinci ani, ceea ce indică un „echilibru delicat” pe piața porumbului și va necesita din nou importuri mari în acest sezon, notează Strategie Grains.

‹ adv ›

Prețurile la porumb sunt sub presiune și au scăzut temporar sub 200 de euro pe tonă, apoi crescând ușor și depășind pragul de 200 de euro, acum fiind în continuă creștere menționează analistul Agrarheute, Olaf Zinke.

Evoluția prețului porumbului (sursă: Olaf Zinke, Agrarheute):

Compania de consultanță Strategie Grains și-a revizuit estimările pentru recolta de porumb a acestui an din Uniunea Europeană pentru a doua lună consecutiv.

‹ adv ›

Analiștii estimează producția de porumb în UE acum la 60,6 milioane de tone. Acesta este cu aproximativ un milion de tone mai mult decât a fost prevăzut în septembrie și 8,2 milioane mai mult decât recolta afectată de seceta extremă din 2022, a declarat compania într-un raport.

Strategie Grains se așteaptă la randamente bune de porumb în multe țări ale UE și la volume surprinzător de mari de recoltare, în ciuda unei reduceri semnificative a suprafeței cultivate.

Cu toate acestea, recolta actuală de porumb rămâne semnificativ în spatele mediei ultimilor cinci ani din cauza suprafeței de cultură cu aproximativ 400 000 ha mai mici.

‹ adv ›

Aceste importuri (ieftine), totuși, reduc și prețurile.

Comisia Europeană a redus, la sfârșitul lunii septembrie, estimările pentru recolta de porumb din acest an din Uniunea Europeană.

Comisia estimează producția de porumb la doar 59,8 milioane de tone. Aceasta este cu aproape 2 milioane de tone mai puțin decât a fost prevăzut în august – 61,7 milioane de tone, dar totuși cu 7,7 milioane de tone mai mult decât în anul secetos 2022.

În același timp, estimarea Comisiei este cu 0,8 milioane de tone mai mică decât producția așteptată de Strategie Grains. Acest lucru ar reduce semnificativ stocurile finale.

Deși importurile scad datorită recoltei mai mari comparativ cu anul anterior extrem de slab, acestea rămân destul de mari: Aproximativ 20 de milioane de tone de porumb ar trebui să fie importate.

Aceasta ar reprezenta 25% din consumul european și ar fi depășit la nivel internațional doar de China – cu 23 de milioane de tone importate.

În sezonul actual, până pe 8 octombrie, țările UE au importat aproximativ 4,8 milioane de tone de porumb – cu 40% mai puțin decât în urmă cu un an. Principalii furnizori sunt Ucraina cu 46% și Brazilia cu 42% din importurile totale.

Principalul cumpărător până acum este Spania cu 1,87 milioane de tone, la o distanță considerabilă față de Italia, Țările de Jos și Portugalia. Germania a cumpărat 270 000 de tone de porumb din țări terțe (Ucraina).

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›