Seceta din anul curent a afectat nu doar grâul, floarea-soarelui, porumbul, dar și sfecla de zahăr, recolta căreia, conform estimărilor preliminare, este cu 35% mai mică comparativ cu anul 2021.
Fermierii susțin că, vor micșora suprafețele însămânțate cu această cultură nu doar din cauza condițiilor climaterice, dar și din cauza prețurilor exagerat de mari la îngrășăminte, inputuri, semințe și resurse energetice.
Contactat de Agrobiznes, Valerii Nicușor, director pe agrotehnologie Südzucker Moldova, administratorul Agro-Südzucker Moldova, a menționat că seceta a fost unul dintre motivele principale care au redus din recolta sfeclei de zahăr, dar datorită precipitațiilor din luna septembrie și administrării îngrășămintelor, recolta s-a mărit.
Problema principală cu care se confruntă, la moment, producătorii de sfeclă de zahăr este creșterea prețurilor la îngrășăminte, inputuri, semințe și resursele energetice, a mai adăugat Valerii Nicușor.
Referitor la prețul materiei prime, directorul pe agrotehnologie spune că, a crescut și este de circa 1000 de lei pentru o tonă, în funcție de zaharitate.
Zaharitatea de baza este 16%, dar sunt întreprinderi care au administrat fungicide și zaharitatea este mai înaltă, respectiv și prețul oferit pentru materia primă este mai mare.
Pe parcursul anului, au fost organizate mai multe întrevederi în cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, inclusiv cu participarea prim-ministrei, unde au fost solicitate subvenții pentru producătorii de sfeclă de zahăr, așa cum se practică în mai multe țări europene.
Amintim că, în anul curent, suprafața însămânțată cu sfeclă de zahăr în Republica Moldova este de 13 mii de hectare.
Comentarii