Pronosticul producției globale de struguri pentru anul curent este de 680 mii tone. Recolta globală de struguri în gospodăriile producţie marfă fiind estimată, la moment, la nivel de cca 460 mii tone, cu cca 12 la sută mai mult ca în anul precedent. Datele au fost făcute publice în urma şedinţei Consiliului pe filiera de produse „Struguri, vin, produse pe bază de vin şi produse procesate”, anunță serviciul de presă al MADRM.
Informațiile prezentate arată că recolta de struguri pentru masă va constitui cca 130 mii tone, de soiuri pentru vin – 290 mii tone şi de soiuri de tip Isabella – cca 40 mii tone. La procesare vor fi direcţionate cca 315 mii tone de struguri.
Potrivit Consiliului, starea agrotehnică şi cea fitosanitară a plantaţiilor viticole, în fond, este satisfăcătoare, chiar dacă toate lucrările nu au fost efectuate în termeni optimi din cauza temperaturilor care au crescut brusc în primăvară.
În anul curent, perioada de vegetație a început aproximativ cu două săptămâni mai devreme în comparație cu anii precedenți. Totuși, din cauza volumului mare de precipitații, starea fitosanitară în unele cazuri nu este cea mai bună.
În unele zone a început să se dezvolte putregaiul cenușiu, în deosebi la soiurile sensibile pentru vin, însă în cazul în care viticultorii vor întreprinde toate recomandările Institutului de ramură, această boală ar putea fi stopată.
Tot vremea a făcut posibil și dezvoltarea în plantaţiile viticole a principalelor boli criptogamice (mana şi făinarea). Pentru combaterea acestora au fost aplicate, până în prezent, 7-8 tratamente chimice. În plantaţiile cu soiuri pentru vin vor fi efectuate, cel puţin, încă două stropituri.
Suprafața plantațiilor pe țară s-a micșorat în ultimii ani, în deosebi în gospodăriile producție marfă. Dacă anterior se setimau cca 150 mii ha, în anul precedent statistica a indicat o suprafață mai mică de 130 mii ha.
Comentarii