În anul curent, este prognozată o recoltă globală de struguri de 350 de mii de tone, ceea ce reprezintă cu 15-25% mai mult decât în anul 2020. Totodată, cantitatea prognozată se estimează a fi mai mică cu peste 30% față de media pe ultimii 5 ani.
Aceste date au fost prezentate de către Vladimir Corobca, Consultant în viticultură, ONVV în cadrul Conferinței Naţionale a Filierei Vitivinicole.
Specialistul a explicat că prețurile orientative se elaborează și se propun sectorului de către Consiliul de produs. Astfel, în cadrul ședinței din data de 6 august curent, au fost prezentate prețurile orientative de comercializare a strugurilor pentru anul 2021, dar și prognosticul producție globale.
Vladimir Corobca a mai menționat că prognosticul producție globale de struguri este de 350 de mii de tone, dintre care soiuri europene pentru vinuri este 245 mii tone, soiuri de tip Isabella 35 de mii de tone și soiuri pentru masă – 70 mii tone.
Din cauza secetei din 2020, a înghețurilor târzii din primăvara anului 2021, precum și din cauza ploilor abundente, frecvente (inclusiv cu grindină) producția globală de struguri se estimează a fi mai joasă cu peste 30% față de media pe ultimii 5 ani, dar mai înaltă decât în anul 2020 cu circa 15-25%.
Vladimir Corobca a prezentat și prețurile de referință recomandate pentru achiziționarea strugurilor pentru vin.
Viticultorii sunt îndemnați să semneze contracte prealabile cu companiile care intenționează să cumpere struguri și să stipuleze clar condițiile de calitate, termenii de recoltare și prețul, pentru a evita ulterioare neclarități și conflicte.
Comentarii