‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
2.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleRecomandări privind protecția livezilor de sămânțoase

Recomandări privind protecția livezilor de sămânțoase

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Horticultorii trebuie să atragă o atenție deosebită la bolile și dăunătorii care se dezvoltă în această perioadă, mai ales pentru că condițiile meteo din această perioadă favorizează apariția și dezvoltarea lor.

Potrivit lui Sergiu Panuța, dr., conf. univ., manager tehnic și înregistrări, este important ca producătorii să realizeze măsurile de prevenire și combatere, în termeni optimali, a principalelor specii de organisme nocive, pentru a exclude cât mai mult posibil pierderile de recoltă. 

Pentru acesta se recomandă monitoringul fitosanitar a culturilor agricole, astfel în funcție de condițiile meteo, faza fenologică de dezvoltare a plantelor și particularitățile biologice ale organismelor dăunătoare identificate, să stabilească un program și termenii de efectuare a tratamentelor fitosanitare.

‹ adv ›

Tratamente recomandate pentru combaterea bolilor în livezile de sămânțoase

La moment, sunt importante tratamentele pentru prevenirea și combaterea infecției primare a bolii rapănul mărului – Venturia inaequalis. Această boală are 2 tipuri de infecție: primară, care are loc prin ascospori și infecția secundară care are loc prin conidii.

Potrivit datelor furnizate de stațiile meteo, în această perioadă, are loc maturizarea și aruncarea ascosporilor.

„Menționez că, acum o săptămână infecția cu ascospori a fost puternică și a variat între 40-100% (16.04), după care a scăzut din intensitate la 27-93% (19.04) și 18-60% (24.04). Astfel, conform datelor prezentate, putem constata că a avut și are loc infecția primară cu ascospori, iar producătorii agricoli trebuie să intensifice măsurile de protecție a plantațiilor de măr”. 

În aceste condiții, este recomandat ca fermierii să intervină cu tratamente cu produse cuprice, inclusiv și un tratament pe bază de sulf împotriva făinării mărului. 

‹ adv ›

Făinarea – Podosphaera leucotricha, din mugurii infectați anul trecut se formează conidii care asigură infecția primară. Miceliul de rezistență iernează în diferite țesuturi, respectiv primăvara, când sunt condiții favorabile, are loc infecția primară. Conidiile pot germina la temperaturi cuprinse între +10…+33 grade.

În fenofaza de dezmugurire sunt recomandate tratamente cu produse pe bază de sulf, după care se recomandă de aplicat și un produs sistemic contra făinării.

Ținând cont de faptul că, suntem la finele lunii aprilie, conform datelor multianuale, în plantațiile de măr producătorii trebuie să realizeze deja al treilea tratament, sau chiar al patrulea. De obicei, aplicarea produselor sistemice împotriva făinării se realizează în a doua jumătate a lunii aprilie. 

‹ adv ›

Din punct de vedere al fenofazei de dezvoltare a culturii mărului, putem constata apariția inflorescențelor, bineînțeles că aceasta variază în funcție de soi și zona climaterică.  

O atenție sporită este necesar de atras în fenofaza de înflorire a mărului. Conform literaturii de specialitate și observațiilor multianuale, infecțiile secundare a bolii rapănul mărului au loc în perioada de înflorire. 

„Din anumite considerente, unii producători nu realizează tratamente în perioada de înflorire, dar infecțiile secundare la rapăn au loc anume în această fenofază. În plus, este necesară aplicarea produselor împotriva putregaiului brun al fructelor sau monilioza sămânțoaselor – Monilinia fructigena”. 

De asemenea, în perioada imediat de după înflorire, un risc foarte mare îl reprezintă și făinarea, când infecția pe fructe se face imediat după scuturatul petalelor.

„Mulți producători nu realizează tratamentele de bază în termeni optimali, de cele mai multe ori când este deja târziu. În aceste condiții, cel mai frecvent, realizează tratamente cu efect curativ și nu mai fac tratamente profilactice. Când simptomele sunt ușor de observat, fermierii încep a realiza tratamente cu produse de contact și sistemice împotriva la rapăn, apoi aceeași procedură o repetă și contra făinării și mai adaugă și un insecticid, ceea ce duce la stresul chimic al pomilor fructiferi. Această este o greșeală majoră pe care o admit o parte dintre fermieri”.

Înainte de fenofaza de buton roz, este necesar de a aplica îngrășăminte pe bază de bor, care sporesc procesul de polenizare. Totodată, borul mărește rezistența pomilor împotriva rapănului. 

O altă greșeală admisă de fermieri este faptul că, aceștia administrează foliar îngrășăminte pe bază de azot, fosfor, potasiu cu norme de consum ridicate, astfel sporesc sensibilitatea culturii la atacul bolilor, inclusiv la rapăn și făinare.

Tratamentele în fenofaza de apariție a inflorescențelor sau butonului roz, înflorire, după înflorire sunt tratamente cheie care trebuie bine planificate și care trebuie să conțină produse de uz fitosanitar, atât împotriva la rapăn, cât și la făinare. În anumite cazuri se recomandă de a se utiliza și produse cu efect curativ. 

Luând în considerare faptul că, mai avem încă perioade cu temperaturi mai scăzute, recomand ca împotriva rapănului să se aplice soluții care au capacitatea de a acționa în asemenea condiții, cele cu conținut de ciprodinil. 

Combaterea făinării, mai ales până la înflorire, se realizează prin aplicarea produselor cu conținut de tebuconazol.

În cazul în care se vor înregistra precipitații abundente, există riscul de a se dezvolta focul bacterian sau arsura bacteriană a pomilor fructiferi. Albinele, la fel, pot transmite această infecție.

La moment, nu există produse care ar putea să combată focul bacterian. Din produsele care au un efect imunostimulator sunt soluțiile pe bază de fosetil de aluminiu. Recomand horticultorilor să includă în schema de protecție și produse cu conținut de fosetil de aluminiu.

În perioada de până la înflorire și după înflorire, împotriva mai multor boli care se manifestă în această perioada, se recomandă aplicarea produselor pe bază de captan.

Tratamente aplicate primăvara împotriva dăunătorilor la sămânțoase

La moment, are loc eclozarea din ouăle hibernante a afidelor, cum ar fi păduchele verde al mărului – Aphis pomi. Astfel, se recomandă combaterea în perioada de până la înflorire, când numărul de exemplare este mult mai mic. 

În acest caz, pot fi aplicate produse cu conținut de acetamiprid. 

În faza de urechiușă de șoarece este recomandat de a aplica uleiuri minerale. Experiența internațională arată că, aplicarea uleiurile minerale reduce consumul de insecticide împotriva dăunătorilor. Aceste uleiuri combat stadiul hibernant al diferitor dăunători. 

Mulți producători aplică uleiul mineral în amestec cu un peritroid de sinteză, ca de exemplu produse cu conținut de lambda-cihalotrin. 

Tot în această perioadă are loc apariția și dezvoltarea larvelor hibernante a diferitor specii de molii tortricide, inclusiv molia roșie a mugurelui – Spilonota acellana, molia verde a mugurilor – Hedya nubiferana, molia cojii fructelor sau viermele pieliţei fructelor -Adoxophyes orana, astfel că este necesar de a realiza tratamente chimice împotriva acestor specii. În caz contrar, pe parcursul perioadei de vegetație tratamentele care vor fi îndreptate împotriva acestor specii, vor fi mult mai dificil de realizat pentru a combate sub pragul economic de dăunare.

O atenție deosebită trebuie să se atragă și asupra speciei viespea merelor – Hoplocampa testudinea, care mai este cunoscută ca viespea cu ferestrău. Aceasta se dezvoltă tot mai mult în ultimii ani, deoarece iernează în sol ca larvă într-un cocon mătăsos, la o adâncime de 5-20 cm. Datorită faptului că, în ultimii ani se practică înierbarea între rânduri și respectiv se creează condiții bune pentru iernare. 

Zborul viespii mărului are în perioada desfacerii corolei, în zilele însorite, liniştite, la temperaturi mai mari de +16°C. Depun câte un ou în receptacol sau la inserţia sepalelor, făcând o incizie cu ovipozitorul în epiderma receptacolului bobocilor florali. Se recomandă tratamente împotriva adulţilor, în perioada apariţiei şi zborului lor până la depunerea ouălor, ce coincide cu fenofaza înălţării inflorescenţelor şi înrozovirea bobocilor florali, precum şi împotriva larvelor, după căderea a 70-80% de petale.

„O atenție sporită în continuare, este necesar de atras asupra viermelui merelor – Cydia pomonella. Menționez că, apariţia primilor adulți corespunde sumei temperaturilor efective de 90-110°C, iar apariţia în masă 150-170°C. Zborul adulților, de regulă se înregistrează în prima decadă a lunii mai, când temperatura aerului depăşeşte +15°C şi corespunde cu fenofaza scuturării petalelor mărului. Perioada optimă de aplicare a tratamentelor chimice se determină prin urmărirea dinamicii de zbor al adulţilor, cu ajutorul cuştii de avertizare şi capcanelor feromonale sau datele prezentate de către stațiile meteo”.

Din produsele cu efect asupra acestei specii și a altor specii de tortricide, se recomandă produsul cu conținut de tau-fluvalinat, care nu are influență negativă asupra entomofaunei utile.

Bineînțeles că, în plantațiile de măr există multe alte specii de organisme nocive la care este necesar o atenție sporită. Dar, aplicând un complex de măsuri de prevenire și combatere în termeni optimali, se va putea realiza un control efectiv, cu o eficiență atât biologică, cât și economică destul de înaltă.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›