Aliona Mandati, administratoarea Companiei Domultera și fondatoarea Cooperativei de întreprinzător Select Fruit, a vorbit în cadrul expoziției Ziua Fructelor despre lucrările de întreţinere în livezi, perioada executării şi importanţa acestora.
„Suprafaţa plantaţiei superintensive este de 34 de hectare, pe care au fost plantate soiurile Golden delicious, Gala, Jonagold, Fuji, Granny smith, Golden clona B. Pomii ramificaţi au fost importaţi din Italia. Iniţial, a fost instalat sistemul de susţinere şi irigare. Cheltuielile făcute pentru a înfiinţa o livadă superintensivă sunt de 35 de mii de euro/hectar. Distanţa de plantare a pomilor este de 0,7×3,5 m, iar numărul total de pomi la hectar 3572, fiecare al zecelea pom fiind polenizator. Livada a fost plantată în primăvara anului 2013, iar în 2014 am obţinut o recoltă de 35 de tone/hectar. Anul acesta este prognozată o roadă de 70 de tone/hectar”, a spus Aliona Mandati.
Sistemul de întreţinere a solului în livadă este sola înierbată, ce permite trecerea printre rânduri, imediat după ploaie, a tractorului şi stropitoarei. Pomii trebuie plantaţi cu coletul la 5-7 cm deasupra solului, pentru a asigura o dezvoltare mai bună a altoiului.
„Soiul Fuji este solicitat pe piaţa europeană, însă posedă alternanţă de rodire înaltă. Pentru a combate fenomenul recomandăm rărirea chimică cu tiosulfat de amoniu (ATS) cu norma de 25 litri/hectar în faza de floare şi Veromax când fructele au diametrul de 9 mm. Alte răriri sunt efectuate când diametrul fructului este de 5-7 mm. La soiul Golden delicious răririle trebuie efectuate la un calibru a fructelor de 13-14 mm, iar la soiul Gala când merele au diametrul de 11-12 mm”, a explicat producătoarea.
O atenţie deosebită trebuie de atras îngrăşămintelor, care sunt administrate în livadă atât foliar cât şi radicular, iar 50% din cheltuielile efectuate la întreţinerea livezii constituie valoarea acestora.
„Recomandăm îngrăşăminte foliare pe bază de alge marine, acestea conţinând microelemente, stimulează dezvoltarea şi formarea fructelor, cel care şi-a demonstrat eficienţa în livada noastră este Algae calcium plus. Pentru a înlătura carenţa de calciu, îngrăşămintele ce conţin acest macroelement trebuie aplicate, fără a fi amestecate cu alte produse şi, preferabil, noaptea, peste 10 zile după ce au căzut petalele la flori. Procedura se repetă la fiecare 10 zile. Administrarea îngrăşămintelor foliare trebuie efectuată în perioadele de creştere intensă. Magneziul se recomandă a fi aplicat până în momentul în care fructele au dimensiunea unei nuci, pentru a evita dezvoltarea plasei. Borul este administrat în faza de buton roz în cantitate de 1,5 litri, la începutul înfloririi cu norma de 1,5 litri, la înflorire deplină – un litru şi după căderea petalelor 1,5 litri”, a explicat Aliona Mandati.
Potrivit ei, o importanţă deosebită o au îngrăşămintele lichide, care stimulează dezvoltarea fructelor şi coacerea acestora. Cele ce conţin fosfor se adminstrează în luna aprilie în norma de 70-80 kg/hectar, iar potasiul se aplică în luna mai, în cantitate de până la 150 kg/hectar. În cazul în care se alege îngrăşământul amofos, acesta trebuie încorporat în sol la adâncimea de 5 cm, toamna în doza de 300kg. Norma de udare diferă în dependenţă de soi, fiind de 4-8 ore/zi, pentru a asigura 25-30 kPa în faza de creştere intensivă, apoi se reduce treptat. În total, în livadă s-au efectuat 38 de stropiri până în iulie, pentru a combate patogenii şi a administra îngrăşăminte.
„Pentru a evita fenomenul de plasă pe fructe (rugină) administrăm gibereline şi produsul Dylan blue 100, efectuând până la 7 stropiri. Fiecare soi are particularităţile sale şi necesită o îngrijire diferită de celelalte. Conform datelor, pe piaţă se procură mere în proporţie de 40% de culoare roşie, 40% de culoare galbenă şi 20% de culoare verde, astfel, aş recomanda să se menţină această proporţie de soiuri în livadă. La fel, sunt binevenite soiurile cu o durată de păstrare mai lungă. Recoltarea, de obicei, se face la o singură trecere, însă la soiul Gala aceasta se efectuează în 3-4 etape. După recoltare, administrăm microelemente cum ar fi borul, manganul şi zincul, pentru a stimula coacerea lemnului şi pregătirea pentru iernare”, a conchis antreprenoarea.
Agrobiznes atenționează că livezile de tip superintensiv necesită cheltuieli esenţiale, astfel, cunoaşterea etapelor de protecţie şi întreţinere a acestora sunt de o importanţă majoră. Fiecare producător trebuie să fie informat şi permanent în căutarea de noi soluţii mai eficiente şi moderne.
Comentarii