Agenții economici ar putea activa după noi reguli care să stabilească reducerea deșeurilor alimentare. La inițiativa Ministerului Economiei și Infrastructurii, Consiliul Economic a organizat discuții pe marginea modalităților de diminuare a risipei alimentare, menționând despre elaborarea unui proiect de lege privind această problemă, informează bizlaw.md.
Reprezentanții agenților economici au menționat că, oamenii de afaceri sunt în așteptarea legii cu privire la diminuarea risipei alimentare, deoarece în lipsa cadrului normativ, la gunoiște ajung tone de alimente. Și asta pentru că, chiar dacă magazinele, cantinele, bucătăriile restaurantelor sunt gata să doneze aceste produse, nu o pot face.
Noile măsuri pe care le propune statul, ar putea asigura un mecanism ce ar permite reducerea cheltuielilor pentru agenții economici care nu vor admite risipa alimentară. Scopul principal al viitoarelor prevederi legale este abordarea complexă a problemei de gestionare eficientă a deșeurilor și de reducere a acestora. Iar nevalorificarea produselor alimentare și trecerea acestora în categoria de deșeuri trebuie să lovească dur în buzunarul producătorilor și distribuitorilor.
Risipa alimentară ar putea fi reglementată nu doar în magazinele de retail, dar pe întreg lanțul – de la producere până la consum.
În Republica Moldova nu există o statistică cu privire la câte deșeuri alimentare ajung la tomberon. Acest lucru este confirmat și de reprezentanții Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și a Mediului.
Proiectul de lege cu privire la risipa alimentară este promovat de Ministerul Economiei și Infrastructurii în comun cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului elaborat cu suportul experților Corporației Internaționale Financiare. Documentul trebuie să stabilească, pentru prima dată în Moldova, cadrul juridic privind prevenirea deșeurilor alimentare.
Comentarii