‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 27 decembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleReprezentant UCIP IFAD: Apelul de granturi pentru infrastructură de irigare - deschis. Invităm APL-urile,...

Reprezentant UCIP IFAD: Apelul de granturi pentru infrastructură de irigare – deschis. Invităm APL-urile, Asociațiile Utilizatorilor de Apă și agricultorii să participe

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În cadrul Proiectului Îmbunătățirea Capacităților pentru Transformarea Zonei Rurale (TRTP), lansat în 2021, UCIP IFAD a anunțat despre deschiderea proiectului de finanțare a proiectelor de infrastructură de irigare publică.

Conceptul prevede realizarea a cel puțin 20 de sisteme de irigare mici, cu obiectivul final de 400 de beneficiari, pentru a sprijini investițiile în infrastructura rurală productivă.

Care sunt criteriile de eligibilitate, ce sume pot fi obținute și cine poate beneficia de grant am discutat cu Victor Cervatiuc, specialist în Dezvoltarea Proiectelor de Infrastructură UCIP IFAD. 

‹ adv ›

Care sunt regiunile/zonele eligibile în cadrul Programului de granturi pentru proiecte de infrastructură publică?

La concursul de granturi anunțat pot participa Autoritățile Publice Locale, adică Primăriile, ce se vor asocia cu grupuri formate din mici fermieri, sau Asociațiile Utilizatorilor de Apă (AUA) în colaborare cu Agenția Apele Moldovei, din toate zonele rurale ale Republicii Moldova.

Care sunt tipurile de infrastructură de irigare eligibile?

  • Sisteme de irigare la scară mică conectate la Sistemele Centrale de Irigare existente, care se află la balanța Apele Moldovei; 
  • Sisteme de irigare la scară mică cu sursa de apă existente în comunitate/localitate;
  • Construcția/reabilitarea lacurilor/iazurilor de acumulare a apei pentru irigare.

Ce condiții trebuie să îndeplinească grupul client care dorește să participe la concursul de granturi?

Pentru a putea beneficia de grantul oferit de Proiectul TRTP, finanțat de Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă și Fondul de Adaptare, grupul client trebuie să respecte mai multe cerințe printre care menționăm:

  • Grupul client trebuie să fie creat din cel puțin 5 mici fermieri, cu până la 10 ha (în proprietate și închiriat), în asociere cu Primăria.
  • Toți micii fermieri, membri ai grupului client, trebuie sa fie înregistrați și să desfășoare activitate agricolă de producție și/sau prelucrare, în apropierea proiectului de infrastructura, timp de cel puțin 1 an. 

Ce înseamnă grup client?

Grupul client este de fapt grupul format din APL și cel puțin cinci fermieri care desfășoară activitate în domeniul agricol de producție și/sau prelucrare. Este important de menționat că, în cazurile în care fondatorul unei entități a grupului client este și administrator în oricare dintre alte entități a grupului client, acest lucru va fi considerat ca 1 membru al grupului client. Dar și Asociațiile Utilizatorilor de Apă în colaborare cu Agenția Apele Moldovei, Grupul client va avea responsabilitatea de a cofinanța proiectul de infrastructură, din surse proprii, în valoarea stabilită de Proiect. 

‹ adv ›

Care este suma cu care trebuie să contribuie grupul-client? 

Contribuția pe care trebuie să o achite grupul client este de minim 10% din costul total al lucrărilor. Dar trebuie să menționez aici că, contribuția trebuie să fie doar în numerar. În acest context, este important de specificat că, adițional, beneficiarii vor fi responsabili de achiziționarea serviciilor de proiectare și de supraveghere de autor de la companiile de proiectare licențiate.      

Cum se va calcula mărimea grantului acordat pentru fiecare solicitare acceptată?

Valoarea maximă acordată în cadrul proiectului constituie 300.000 dolari SUA per cerere eligibilă cu minim 20 de beneficiari, dacă grupul client este format din mai puțini agenți economici valoarea grantului se va calcula a câte 15.000 dolari SUA per membru grupului. În cazul în care solicitanții doresc să implementeze proiecte mai mari de infrastructura, suma care va depăși fondurile disponibile va fi acoperită de către beneficiari.

Pot depune dosare de participare autoritățile publice locale care au beneficiat anterior de finanțare în cadrul proiectelor implementate de UCIP IFAD?

Primăria poate participa la concursul de finanțare a proiectelor de infrastructură în cadrul Proiectului Îmbunătățirea Capacităților pentru Transformarea Zonei Rurale (TRTP) IFAD VIII chiar dacă a beneficiat anterior de finanțare din cadrul programelor implementate de UCIP IFAD. 

‹ adv ›

De ce este importantă participarea APL?

Implicarea APL-ului în proiectele de infrastructura este esențială dat fiind faptul că, terenul pe care va fi construit proiectul de infrastructură trebuie să fie la balanța Autorității Publice Locale, iar după construcția proiectului de infrastructură APL-ul va menține în funcțiune și întreține proiectul.

Ce acte trebuie să pregătească și să prezinte grupurile interesate să beneficieze de granturile oferite?

Primul pas ar fi completarea formularul de aplicare semnat și ștampilat de către reprezentantul grupului client și Autoritatea Publică Locală. Ulterior, urmează pregătirea documentelor, lista și modelul formularului le găsiți accesând site-ul UCIP IFAD sau ne puteți contacta la numărul de telefon 022 22 30 75.

Câte proiecte au fost finanțate până la moment? 

În cadrul Proiectelor IFAD au fost realizate 119 proiecte de infrastructură economică rurală în localitățile Republicii Moldova, dintre care:

  • 64 segmente de drum cu o lungime de 74,7 km;
  • 5 piețe agricole;
  • 31 sisteme de irigare cu o suprafață de 8 213 ha;
  • 16 rețele de alimentare cu apă potabilă cu lungimea de 58 km;
  • 3 sisteme de alimentare cu gaz cu lungimea de 8,84 km.
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›