În perioada ianuarie-noiembrie 2020, Republica Moldova a importat produse alimentare și animale vii, cu circa 100 de milioane de dolari mai mult decât a exportat, scrie Mold-street.
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în primele 11 luni ale anului 2020, exporturile de mărfuri din Republica Moldova au constituit 2,27 miliarde de dolari, în scădere cu 11,5% față de perioada corespunzătoare din anul 2019.
Deficit comercial de 2,58 miliarde dolari
În aceeași perioadă, importurile de mărfuri au constituit 4,85 miliarde de dolari, volum inferior celui realizat în perioada corespunzătoare din anul 2019, cu 8,6%.
Structura importurilor de mărfuri
Exporturile au scăzut mai rapid decât importurile. În consecință, în ianuarie-noiembrie 2020 a fost acumulat un deficit al balanței comerciale în valoare de 2,58 miliarde de dolari, cu 160,3 milioane dolari (-5,8%) mai puțin comparativ cu cel înregistrat în perioada corespunzătoare din anul 2019.
Importurile de produse alimentare au depășit exporturile
Datele statistice relevă că unele dintre cele mai semnificative scăderi ale exporturilor au fost înregistrate la grupul de mărfuri „produse alimentare și animale vii” – cu 15,6%: de la circa 579 milioane de dolari în 11 luni ale 2019 la 489 milioane dolari în 11 luni ale anului 2020.
Cel mai mult au scăzut exporturile de cereale şi preparate pe bază de cereale – cu peste 44%: de la circa 233 milioane de dolari la doar 130 de milioane de dolari. Această evoluție se datorează în special secetei grave, care a dus la scăderea cu circa 50% a recoltei de cereale.
În aceeași perioadă, importurile de produse alimentare și animale vii s-au majorat cu circa 8,6%, până la circa 585 milioane de dolari.
Și aici nu vorbim despre produse exotice (cafea, citrice, dulciuri etc.), ci de cele mai banale sortimente – de la cereale, legume și fructe până la brânză, lapte, ouă și slănină. De exemplu, importurile de zahăr au egalat practic exporturile.
În consecință, în această perioadă importurile de produse alimentare și animale vii au fost cu 95 de milioane de dolari mai mari decât exporturile. În perioada similară a anului 2019, situația era inversă.
Întrebarea care trebuie pusă nu este de ce importăm mâncare (ca orice altă țară de pe planetă), ci de ce importăm atât de multă mâncare, mai ales în raport cu potențialul nostru agricol.
Comentarii