‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
12.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleRetrospectiva anului 2018. Ce soluții propun producătorii pentru anul curent

Retrospectiva anului 2018. Ce soluții propun producătorii pentru anul curent

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Anul 2018 a fost un an ce a pus la grea încercare producătorii agricoli din țara noastră. Astfel, unii pomicultori au defrișat livezi cu soiuri ce nu mai sunt competitive pe piață, alții au introdus noi specii.

Agrobiznes a discutat cu mai mulți producători care ne-au comunicat despre principalele impedimente și probleme cu care s-au confruntat pe parcursul anului 2018, dar și ce măsuri vor întreprinde pentru a avea recolte bogate în anul curent.

Boris Haritonov, din satul Ucrainca, raionul Căușeni cultivă de ani buni culturi agricole. Acesta a spus că, 2018 nu a fost unul complicat, deoarece astfel de probleme au fost și în alți ani. În general, acesta a rămas mulțumit de recolta obținută și chiar planifică să mărească suprafețele.

„Producem floarea soarelui, porumb și grâu pe o suprafață de 50 de hectare. În anul 2018, cele mai mari probleme le-am avut din cauza condițiilor climaterice, nu au fost ploi la timp. Este îmbucurător, însă, faptul că am putut vinde recolta fără probleme. Am avut o productivitate medie de 10 tone/hectar pentru porumb, 3 tone/hectar la floarea soarelui și 5 tone/hectar la grâu. Consider că, rezultatele obținute sunt bune. Pentru anul curent, planific să cultiv leguminoase pentru a respecta asolamentul. Cred că 2019 va fi un an bun și doresc să măresc suprafața până la minim 200 de hectare. Astfel, voi putea să antrenez și feciorii în activitatea mea și le voi asigura locuri de muncă în țară”, a spus Boris Haritonov.

Vladimir Novâi, Cooperativa de producție Nov-Sud, a spus că, o problemă destul de gravă a sectorului agrar moldovenesc este insuficiența specialiștilor tineri, care ar dori să inițieze o afacere în acest domeniu. La fel, acesta consideră că sectorul agricol are nevoie de susținere din partea statului.

„Anul 2018, din punct de vedere economic a fost un an mai puțin favorabil. În toamnă am semănat grâul, dar nu a răsărit. Porumbul și floarea soarelui ne-au bucurat mai mult, dar chiar și așa nu am putut să acoperim pierderile pe care le-am înregistrat la culturile din prima grupă. Cu regret, producătorii sunt în marea majoritate oameni în etate, tinerii nu se prea grăbesc să facă agricultură. Noi, ne dorim să fim auziți, pentru că de prea multe ori avem impresia că trăim în lumi paralele. Eu fac de mulți ani agricultură, însă sectorul agricol devine din ce în ce mai problematic, nu se dezvoltă. Cu toții avem partea noastră de vină, dar cred eu că vina fermierului e cea mai mică, pentru că ne străduim să facem tot ce depinde de noi. Pe parcursul anilor, am încercat să cultivăm diferite culturi, dar nu am avut rezultate bune. Astfel, și în acest an vom miza pe culturile cerealiere”, a adăugat Vladimir Novâi.

‹ adv ›

Producătorul Viorel Cerlat, SRL Agrosem, consideră anul 2018 drept unul relativ bun, iar pentru a fi competitiv pe piață, fermierii trebuie să se conformeze cu noile cerințe. Planifică să-și majoreze suprafețele până la două mii de hectare.

„Anul 2018 mi-a părut oricum bun, chiar dacă au fost precipitații mai puține. Ne axăm pe producerea cerealelor pe o suprafață de 120 de hectare. Cred că 2019 va fi mult mai problematic, deoarece culturile de toamnă au avut o germinare și înfrățire foarte slabă. Cred că o soluție ar fi respectarea tehnologiei de creștere și administrarea îngrășămintelor pe parcursul vegetației. Sperăm să fie precipitații suficiente în următoarele luni. Anul acesta am avut o recoltă medie de circa 6 tone/hectar pentru porumb, 2,5 tone/hectar la floarea soarelui, și 2,3 tone/hectar pentru grâu. Ne propunem să construim un depozit pentru cereale, dar urmează să ne informăm despre procedurile de aplicare la granturile oferite de diferite organizații. Implementăm tehnologii, cumpărăm semințe de calitate pentru a avea profit și mergem înainte”, a spus Viorel Cerlat.

Igor Bevziuc, membru a Cooperativei agricole Slobozia Hanesei din raionul Ștefan Vodă, a menționat că cea mai mare problemă din anul trecut a fost seceta. Respectiv și recoltele au fost mai scăzute, comparativ cu ceilalți ani.

‹ adv ›

„Cultivăm cereale pe o suprafață de 2400 de hectare și producem prune pe o suprafață de 47 de hectare. Anul agricol 2018 mi-a părut unul obișnuit. Probabil, pentru toți agricultorii cel mai mare impact asupra recoltei l-a avut lipsa precipitațiilor. Am obținut o recoltă medie de 5 tone/hectar la grâu, 3 tone/hectar la floarea soarelui, 7 tone/hectar la porumb, 5 tone/hectar la orz și 1,4 tone/hectar la mazăre. Am vândut doar orzul și grâul, restul cerealelor au fost depozitate, deoarece sperăm să se majoreze prețul în următoarele luni. Nu avem contracte stabilite din timp. De fapt, prețuri mici au fost înregistrate nu doar în Moldova, astfel, rămâne doar să ne conformăm. Anul viitor vom cultiva, la fel, cereale. În ceea ce privește livada, problema cea mai mare pentru speciile horticole este lipsa brațelor de muncă, însă sperăm să intervină și statul. Noi, ca angajatori, asigurăm un salariu bun, dar oamenii oricum pleacă din țară”, a conchis Igor Bevziuc.

Astfel, majoritatea producătorilor având ani buni de experiență în spate, au făcut față problemelor din anul trecut. În anul 2018, mai ales, au avut de suferit producătorii care au cultivat sfecla pentru zahăr – din cauza impurităților, cereale – din cauza prețurilor scăzute, dar și unii din sectorul horticol, ce au fost nevoiți să identifice soluții pentru producția ce nu a putut fi vândută la un preț mai bun.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›