‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 28 aprilie, 2024
6.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriRezultatele comerţului dintre Moldova și UE în condiţiile DCFTA, în statisticile lui Igor Dodon

Rezultatele comerţului dintre Moldova și UE în condiţiile DCFTA, în statisticile lui Igor Dodon

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În ziua vizitei sale oficiale la Bruxelles, Preşedintele Igor Dodon a prezentat pe pagina de facebook statistica comerţului Moldovei cu Uniunea Europeană în cifre absolute.

Potrivit agenţiei INFOTAG, Preşedintele a spus că datele prognozelor economice înainte de semnarea Acordului de Asociere RM-UE au fost „o campanie activă de PR”, desfăşurată pentru a convinge societatea moldovenească de avantajele acordului.

„Potrivit acelor prognoze economice, ca urmare a punerii în aplicare a acordului cu UE pe termen scurt, PIB-ul Moldovei va crește cu 3,2%, exportul – cu 14,8%, importul – cu 6,4%, salariile – 3,1%, iar prețurile de consum se vor reduce cu 1%”, a amintit el.

De la 1 septembrie 2014 au fost anulate taxele vamale la majoritatea exporturilor moldovenești către UE, ceea ce ar trebui să contribuie la creșterea exporturilor către UE.

„Cu toate acestea, o creștere rapidă a exporturilor către UE nu s-a întâmplat. În perioada 1 septembrie – decembrie 2014, exporturile au scăzut cu 0,4%, în 2015 – cu 2,3%, în ianuarie-august 2016 – cu 1,3%. Totuși, trebuie să recunoaștem că în primele 11 luni ale anului 2016, exporturile către UE au înregistrat o creștere de 7,2%”, a menţionat Dodon.

Potrivit calculelor sale, de la 1 septembrie 2014 până în august 2016, în condițiile comerțului liber cu UE, exporturile către țările UE au scăzut cu $41 mil.

„Numai în toamna anului 2016 a existat o creștere care se datorează unei recolte bune și factorilor sezonieri. Prin urmare, creșterea exporturilor către piața UE deocamdată nu poate fi considerată drept o tendință”, a scris Preşedintele.

Referindu-se la import, şeful statului menţionează tendinţa de creştere a importurilor din țările europene ale unui şir de mărfuri agroalimentare, pe care Moldova este capabilă să le producă în cantități mari și de înaltă calitate.

„Este vorba de roșii, ceapă, varză, salată, morcovi, mere, porumb, zahăr. Astfel, în 2015, comparativ cu 2014, importurile de ouă au crescut de 1,9 ori, de tomate – de 4,5ori, de mere – de 3,7 ori, de zahăr – de 1,3 ori”, a scris Preşedintele, menţionând că în 2016 s-a marcat creșterea importurilor din UE a produselor: lapte și smântână, mere, porumb, zahăr.

În opinia sa, semnarea Acordului de Asociere cu UE nu a îmbunătățit poziția de export a Moldovei pe piețele UE.

‹ adv ›

El afirmă că deschiderea piețelor UE pentru Moldova a fost însoțită de o deteriorare catastrofală a condițiilor exporturilor moldovenești pe piața rusă. Din iulie 2014, Federația Rusă a început să introducă restricții privind livrarea de mărfuri din Moldova (fructe, legume conservate, vin), deoarece nu au fost luate în considerare interesele sale economice și comerciale în urma consultărilor necesare.

„Ca urmare, din iulie 2014 şi până în august 2016, exportul de mărfuri moldovenești pe piața rusă a scăzut cu $325 mil.”, a accentuat Preşedintele, care a anunţat că va vorbi la Bruxelles despre dezamăgirile cetăţenilor RM referitor la comerţul liber cu UE.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›