Pe parcursul a șapte ani de implementare a Proiectului de Reziliență Rurală (IFAD VII), agricultorii din întreaga țară au beneficiat de un suport în valoare de aproximativ 23 de milioane de dolari.
Fondurile au fost direcționate, în special, către sporirea rezilienței întreprinderilor agricole vulnerabile față de efectele schimbărilor climatice, precum și către segmentele defavorizate ale populației din zonele rurale.
Infuzia financiară din partea IFAD a atras investiții din partea beneficiarilor, Guvernului Republicii Moldova și instituțiilor financiare partenere, însumând circa 16,7 milioane de dolari.
Aceste date au fost comunicate, astăzi, în cadrul conferinței UCIP IFAD, unde au fost scoase în evidență realizările, provocările, lecțiile învățate pe parcursul implementării proiectului și impactul acestora asupra beneficiarilor din domeniul agricol.
La eveniment, secretarul de stat Andrian Digolean a subliniat importanța sectorului agricol în Republica Moldova, care este unul dintre cei mai importanți angajatori, asigurând locuri de muncă pentru aproximativ 21% din populația activă a țării.
De asemenea, a menționat că o mare parte dintre cei care se întorc în țară, din diasporă, sunt interesați să se implice în activități agricole sau în domenii conexe ale agriculturii.
În cadrul proiectului, peste 55 000 de gospodării sau peste 155 000 de persoane au beneficiat de suport financiar și asistență tehnică.
Din totalul creditelor și granturilor acordate pe parcursul proiectului, activitățile de producere au constituit 52% și au fost focusate pe următoarele sectoare agricole: horticultura, zootehnia, apicultura, agrofitotehnia.
Astfel, a fost acordat suport financiar și asistență tehnică agricultorilor pentru procurarea utilajului agricol, achiziționarea sistemelor de irigare, dotarea cu echipament și utilaje a fermelor zootehnice, dar și procurarea utilajului pentru extragerea și procesarea mierii.
Activitățile post-recoltare au constituit 42 la sută, iar asta a presupus oferirea suportului în sortarea, procesarea și păstrarea produselor agricole la rece, dar și achiziționarea panourilor fotovoltaice.
Activitățile non-agricole în cadrul proiectului, care au constituit 6 %, au fost focusate spre dezvoltarea agroturismului și procurarea mașinilor de cusut pentru croitorie în cadrul suportului acordat femeilor antreprenoare.
Iurie Ușurelu, director UCIP IFAD, a menționat:
Implementarea cu succes și performanțele realizării proiectelor Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă (IFAD) în Republica Moldova au fost finanțate de către doi donatori: IFAD și Fondul Fiduciar al Programului de Adaptare a Micilor Producători (Fondul ASAP).
Samir Bejaoui, reprezentant de țară IFAD a mulțumit Guvernului Republicii Moldova pentru conlucrare eficientă în cadrul implementării Programelor IFAD, echipei de implementare pentru dedicație în realizarea obiectivelor, dând asigurări în continuare pentru susținerea sectorului agroindustrial din țara noastră.
Comentarii