‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleRodica Chișca: producătoare de prune: Am investit circa 300 de mii de euro în...

Rodica Chișca: producătoare de prune: Am investit circa 300 de mii de euro în afacere și sperăm în 5 ani, datorită certificatului Global GAP, să recuperăm banii

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Rodica Chișca din Hâncești este una dintre conaționalii noștri care, după mai mulți ani în care a muncit peste hotare, a decis să investescă într-o afacere în domeniul agricol aici, acasă. După cum recunoaște eroina noastră, mai întâi de toate a studiat mult ce cerințe are piața, care fructe sunt mai solicitate și mai apoi a decis să planteze o livadă de prune.

„Împreună cu soțul, în anul 2000 am plecat peste hotare. După care, în anul 2011, ne-m gândit să investim într-o afacere la noi acasă. Fiind o țară agricolă, desigur că primul gând a fost o afacere agricolă. Mai întâi de toate am procurat teren, am făcut un studiu și mai multe analize ca să vedem ce anume să plantăm. Am colaborat cu mai mulți experți care ne-au recomandat să plantăm anume prune. Este foarte important ca înainte de a planta să se facă mai multe studii și analize. Am elaborat un business-plan, pentru că nu putem să contăm doar pe faptul că poate Dumnezeu o să ne ajute. După care am studiat cerințele pieții, ce soiuri sunt solicitate și am înființat o livadă pe 33 de ha cu soiurile Stenley și President. Am decis să plantăm anume aceste soiuri pentru că pot fi comercializate atât în stare proaspătă, cât și procesate”, a spus Rodica Chișca.

La moment, livada este în al V-lea an de la platare, iar cea mai mare problemă este piața de desfacere. După ce în anul 2018 au avut o experiență mai puțin reușită pentru că nu au avut o piață de desfacere s-au gândit că trebuie să găsească o alternativă.

„Cu părere de rău, în anul 2018 am avut prune care au rămas în livadă, au fost o parte procesate, pentru că nu am vrut să le vindem la un preț mizer. Am încercat să realizăm produsul nostru pe piața locală, dar nu am avut mare succes, pentru că nu avem unde vinde cantități mari. Iată ce ne-a determinat să identificăm noi piețe de desfacere, externe. A fost foarte complicat, pentru ca să poți vinde pe piața europeană trebuie neapărat să deții un certificat de calitate cum ar fi Global GAP. Ca să obții acest certificat trebuie să respecți standardele de calitate. Cu suportul Proeictului USAID Agricultura Performantă în Moldova, care ne-a ghidat și ne-a oferit suport tehnic am reușit să obțin acest certificat. Totodată, s-a ivit oportunitatea de a avea acces către piața UE. Obținerea acestui certificat a fost un lucru important. Sinceră să fiu, dacă nu reușeam să obțin certificatul Global GAP, cred că nu mai continuam afacerea”, ne-a spus tânăra.

‹ adv ›

În anul curent, va exporta în Italia, în baza unui contract stabilit.

„Colaborăm cu clientul din Italia, care ne impune mai multe cerințe față de produse și noi le respectăm. Realizăm mai multe filmări în care arătăm clientului cum se efectuează recoltarea, că respectăm igiena muncii, siguranța muncitorilor. Am avut nevoie de un an în care am depus eforturi ca să obținem Global GAP. Cel mai greu este să te decizi, să începi respectarea cerințelor, după care toate merg mult mai ușor. Clientul a solicitat ca lădițele să fie de 6 kg, să fie cu mâner. Este destul de complicat să găsești o companie de peste hotare care să vrea să importe produse din Moldova, chiar de la prima întâlnire, prima întrebare a fost dacă dețin certificatul Global GAP. Dacă nu ai acest certificat ei nici nu doresc să discute”.

În anul curent așteaptă o recoltă de 200 de tone de prune, care vor fi exportate în Italia.

„Până la moment am investit circa 300 de mii de euro pe care i-am folosit pentru procurarea terenului, construcția bazinului, instalarea sistemului de irigare. În anul 2014 am participat la Programul Pare 1+1 de la ODIMM și am beneficiat de suport la instalarea sistemulu de irigare. Sperăm că, dacă vom avea piață de desfacere, în 5 ani ar trebui să recuperăm banii investiți. Avem planuri mari pentru viitor intenționez să construiesc și o agro-pensiune. Dar toate la timpul lor”.

‹ adv ›

Andrei Cumpanici specialist APM în siguranța alimentelor și post-recoltă, a menționat că Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova a oferit suport tehnic Gospodăriei Țărănești Chișcă Rodica pentru ca aceasta să reușească să se alinieze la cerințele de siguranță și calitate Global GAP.

„Rodica Chișcă a urmat studii în Italia privind cerințele Global GAP, după care a făcut studii și aici în Moldova. S-a conformat cerințelor nu doar pe parcursul anului curent, pentru că vorbim de cerințe ce sunt cuprinse 75% în Legislația naționlă privind calitatea și siguranța alimentului. Această gospodărie va fi un exemplu și pentru alți mici producători. Dacă există dorință, atunci orice gospodărie, cât de mică nu ar fi, poate obține Global GAP. La moment, este în toi recoltarea prunelor, astfel produsul este recoltat într-o manieră igienică. Lădițele în care au fost culese au fost agreate de client. În anul curent, circa 27 de producători agricoli care sunt în proces de implementare au obținut suport din partea Proiectului”.

Svetlana, muncitoare

„Știm că aceste prune vor merge la export și ne străduim ca să le culegem foarte atent, am fost instruiți cum să le culegem ca să corespundă cerințelor, trebuie să fie cu codiță, cu brumă. Condițiile de muncă sunt destul de bune, livda este curată, nu sunt buruieni, avem echipamentul necesar”.

Eudochia Chișcă, mama antreprenoarei

„Mă mândresc cu reușitele fiicei și mă bucur că a revenit acasă. Văd că depune multă muncă și suflet în afacere. Noi o susținem cu toată familia și o ajutăm. Astăzi recoltăm cu toții împreună”.

‹ adv ›

Gospodăria Țărănească Chișca Rodica a fost fondată în anul 2012. Activitatea de bază este producerea prunelor.

‹ adv ›
‹ adv ›

4 Comentarii

  1. E greu din Basarabia sa ajungi pe piețele UE
    Și până la Re-unirea Basarabiei cu România trece multa apa pe Prut…
    Doar dacă rușii fac in ciuda ucrainienilor și cedează ușor Basarabia

  2. SALUTARE… NU VA INBATATI CU APA RECE…. IN RM AU INCEPUT ANII ACESTEA A INTRA IN ROD MII DE HECTARE DE LIVEZI DE PRUN , DIN AN LA AN PRETUL SI DE LA FRIGIDER SCADE DRAMATIC… VIITOR IN RM IN AGRICULTURA NUI , FIINDCA CEI CARE SE PRETIND A FI POLITICIENI SI CA NE CONDUC NU SE GINDESC LA PRODUCATORUL AGRICOL CA II HRANESC CA PE NISTE GOLANI , DAR CUM INCA SA TE MAI SI JUPUEASCA …

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›