duminică, 3 noiembrie, 2024
5.5 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeRolul fiziologic al calciului la formarea recoltei culturilor pomicole și viței de vie

Rolul fiziologic al calciului la formarea recoltei culturilor pomicole și viței de vie

Recomandate

Rolul calciului în dezvoltarea culturilor pomicole

Despre efectul pozitiv al calciului ușor asimilabil asupra culturilor pomicole producătorii cunosc de mult timp. Calciul (Ca) este un element structural și esențial al nutriției minerale, având funcții specifice.

Ca e responsabil de stabilitatea structurală și fiziologică a celulelor și țesuturilor, îmbunătățește metabolismul, influențează activitatea enzimelor și transformarea substanțelor azotate, joacă un rol important în fotosinteza și mobilitatea carbohidraților, are un efect pozitiv asupra stării fizico-chimice a protoplasmei – vâscozitatea, permeabilitatea acesteia și alte aspecte de care depinde cursul normal al proceselor biochimice în culturile pomicole.

De asemenea, calciul influențează pozitiv creșterea sistemului radicular, în special, a perișorilor absorbanți, care absorb elemente nutritive și apă, joacă un rol important în reducerea efectului toxic al excesului de alte elemente, inclusiv a ionilor de amoniu, mangan și aluminiu. Prin stoparea pătrunderii în exces a anumitor elemente în celulă, stimulează, în același timp, asimilarea altora, care nu sunt suficiente.

La un nivel optim de nutriție cu calciu, crește de 2-3 ori asimilarea compușilor cu azot. La plantele care sunt asigurate suficient cu acest element, se îmbunătățește sinteza fitohormonei auxină și crește rezistența culturilor pomicole  la stresul provocat de pesticide și alți factori de stres.

Conform diferitelor surse, mărul, părul și vița de vie consumă mai mult calciu decât azot. Așadar, pentru a produce o tonă de recoltă, specia măr are nevoie de: azot (N) – 2,57 kg, fosfor (P2O5) – 0,94 kg, potasiu (K2O) – 3,72 kg, calciu (CaO) – 3 5 kg, magneziu (MgO) – 0,38 kg; părul: azot (N) – 2,8 kg, fosfor (P2O5) – 0,6 kg, potasiu (K2O) – 3,2 kg, calciu (CaO) – 3,0 kg, magneziu (MgO) – 0,4 kg;  vița de vie: azot (N) – 4,67 kg, fosfor (P2O5) – 2,33 kg, potasiu (K2O) – 4,66 kg, calciu (CaO) – 5,1-8,0 kg, magneziu (MgO) – 1,0-1,6 kg.

Ce influențează carența de calciu?

S-ar părea că un conținut ridicat de calciu în soluția solului sau conținutul său optim în soluția de nutrienți aplicate la fertigare ar trebui să asigure creșterea și dezvoltarea normală a culturilor pomicole. Dar, din păcate, acest lucru nu poate preveni apariția deficitului de calciu în fructele suculente ale merelor și perelor, deoarece acest element nu este reutilizat (nu este reutilizat din frunzele bătrâne) în plantă și este insuficient de mobil la mișcarea ascendentă (de-a lungul xilemului) în organele tinere, țesuturi și fructe.

În fructele de măr și păr, 90% din calciu este localizat în pereții celulari, membranele și plăcile intercelulare – lamele, unde compușii de calciu cu substanțe de pectină „se lipesc” de pereții celulari. În perioada de creștere a fructelor, are loc divizarea intensă a celulelor, ceea ce necesită calciu suplimentar pentru a forma pereți celulari noi.

În paralel, crește cantitatea de umiditate consumată de culturile pomicole, ceea ce reduce în mod natural concentrația de calciu, determinând un deficit fiziologic și slăbind funcțiile „de lipire” și, în același timp, duce la dezvoltarea bolilor cum ar fi pătarea amară a pieliței și brunificarea pulpei fructelor.

Deficitul fiziologic de calciu duce la afectarea esențială a aspectului comercial al fructelor, reducerea esențială a calității, perioadei de păstrare a merelor, precum și afectează aspectul comercial al fructelor în timpul transportării, deoarece la deficiențe de calciu se formează o epidermă foarte subțire și fragilă.

Această boală nu este generată de un patogen natural, deci, problema nu poate fi rezolvată aplicând fungicide. Este posibil să se prevină apariția deficitului de calciu în culturile pomicole doar printr-o abordare sistemică.

Ce presupune abordarea sistemică?

Pentru a obține efectele dorite, înainte de a lua vreo decizie, este important să realizați analiza solului, în special pentru a determina conținutul său în calciu (Ca), potasiu (K), magneziu (Mg), azot (N), fosfor (P) și să se stabilească dacă nu a fost neglijată corelația dintre N:Ca, K:Ca:Mg și dacă conținutul de fosfor nu este scăzut.

Dacă ați determinat o carență de calciu, este recomandat să administrați azotat de calciu în sol și apoi să realizați tratamente  foliare la culturile pomicole aplicând îngrășământul ușor asimilabil Avancard Calcium + Micro de la compania UKRAVIT, doza recomandată fiind de 3-6 l/ha (în dependență de volumul de apă utilizat la formarea soluției de lucru).

Îngrășământul Avancard Calciu+Micro conține, g/l:

  • azot (N) – 100;
  • calciu (CaO) – 180M;
  • magneziu (MgO) – 10;
  • sulf (SO3) – 1,1;
  • bor (B) – 0,25;
  • fier (Fe-0,25);
  • mangan (Mn) –0,1;
  • cupru (Cu) – 0,4;
  • zinc (Zn) – 0,4;
  • molibden (Mo) – 0,02;
  • cobalt (Co) – 0,01.

Perioada critică privind necesitatea în calciu pentru măr și păr este în primele 4-6 săptămâni după înflorire (după căderea petalelor), când are loc creșterea celulelor fructelor. De aceea, pornind de la această fază, se recomandă efectuarea a cel puțin 4-6 sau chiar 10 aplicări foliare la măr sau păr cu Avancard Calcium + Micro, respectând intervalul de 3-6 zile – în funcție de particularitățile soiului, portaltoiului, ciclului de fructificare, tăieri, perioada de plantare, conținutul de apă productivă în sol și alți factori.

Se recomandă ca aceste tratamente să fie combinate într-o singură soluție de lucru cu produse de protecție a plantelor, testând înainte de aceasta, obligatoriu, fitotoxicitatea pentru culturile pomicole, cât și dacă se formează sau nu sediment în soluția de lucru.

Bor, pentru o mai bună asimilare

De asemenea, trebuie menționat faptul că compușii borului stimulează migrarea calciului prin țesuturile culturilor pomicole și îmbunătățesc absorbția acestuia. Respectiv, pentru a îmbunătăți absorbția calciului de către culturile pomicole, se recomandă utilizarea Avancard Bor în doză de 1,5-2 l / ha de minim 2-3 ori.

Oberegagro
Oberegagro
OBEREGAGRO - reprezentantul oficial a produselor UKRAVIT în Republica Moldova.

Citește și ›

Advertoriale