‹ adv ›
sâmbătă, 8 august, 2020
27 C
Chișinău

Rolul fiziologic al calciului la formarea recoltei culturilor pomicole și viței de vie

Recomandate

România s-ar putea lăuda, în curând, cu recoltele sale de kiwi, curmale, rodii și, de ce nu, banane

Verile din ultimii ani au început vijelios și au continuat secetos, o vreme atipică pentru culturile care au consacrat România. Rezultatele se...

În pandemie, lanurile de levănțică mențin producătorii pe linia de plutire

Majoritatea celor care cultivă lavandă au încheiat lucrările de recoltare. Au mai rămas câteva câmpuri la nordul Moldovei.Cei...

Avertizare! Omida păroasă a dudului – Hyphantria Cunea

Condiţiile climatice din lunile mai-iunie au fost favorabile pentru dezvoltarea omidei păroase a dudului din prima generaţie. ANSA atenționează că, dăunătorul a...

Plătim mai mult pe fructe și mai puțin pe produse de origine animalieră. Dinamica prețurilor în prima jumătate a lui 2020

Biroul Naţional de Statistică informează că, indicele preţurilor producătorului la produsele agricole în ianuarie–iunie 2020 faţă de perioada respectivă a anului 2019...

Și sfecla pentru zahăr e afectată de secetă. Fermierii din nordul țării cer reabilitarea sistemelor de irigare

Pe lângă culturile din prima grupă, dar și porumb și floarea soarelui, nici câmpurile cu sfeclă pentru zahăr nu arată mai bine....

Mai scumpă ca mierea: Cum și cât câștigă apicultorii americani pe polenizarea culturilor

Productivitatea a o bună parte din culturile agricole este dependentă de polenizare, mai ales că, circa 1/3 din culturile ce ajung a...

Rolul calciului în dezvoltarea culturilor pomicole

Despre efectul pozitiv al calciului ușor asimilabil asupra culturilor pomicole producătorii cunosc de mult timp. Calciul (Ca) este un element structural și esențial al nutriției minerale, având funcții specifice.

Ca e responsabil de stabilitatea structurală și fiziologică a celulelor și țesuturilor, îmbunătățește metabolismul, influențează activitatea enzimelor și transformarea substanțelor azotate, joacă un rol important în fotosinteza și mobilitatea carbohidraților, are un efect pozitiv asupra stării fizico-chimice a protoplasmei – vâscozitatea, permeabilitatea acesteia și alte aspecte de care depinde cursul normal al proceselor biochimice în culturile pomicole.

De asemenea, calciul influențează pozitiv creșterea sistemului radicular, în special, a perișorilor absorbanți, care absorb elemente nutritive și apă, joacă un rol important în reducerea efectului toxic al excesului de alte elemente, inclusiv a ionilor de amoniu, mangan și aluminiu. Prin stoparea pătrunderii în exces a anumitor elemente în celulă, stimulează, în același timp, asimilarea altora, care nu sunt suficiente.

La un nivel optim de nutriție cu calciu, crește de 2-3 ori asimilarea compușilor cu azot. La plantele care sunt asigurate suficient cu acest element, se îmbunătățește sinteza fitohormonei auxină și crește rezistența culturilor pomicole  la stresul provocat de pesticide și alți factori de stres.

Conform diferitelor surse, mărul, părul și vița de vie consumă mai mult calciu decât azot. Așadar, pentru a produce o tonă de recoltă, specia măr are nevoie de: azot (N) – 2,57 kg, fosfor (P2O5) – 0,94 kg, potasiu (K2O) – 3,72 kg, calciu (CaO) – 3 5 kg, magneziu (MgO) – 0,38 kg; părul: azot (N) – 2,8 kg, fosfor (P2O5) – 0,6 kg, potasiu (K2O) – 3,2 kg, calciu (CaO) – 3,0 kg, magneziu (MgO) – 0,4 kg;  vița de vie: azot (N) – 4,67 kg, fosfor (P2O5) – 2,33 kg, potasiu (K2O) – 4,66 kg, calciu (CaO) – 5,1-8,0 kg, magneziu (MgO) – 1,0-1,6 kg.

Ce influențează carența de calciu?

S-ar părea că un conținut ridicat de calciu în soluția solului sau conținutul său optim în soluția de nutrienți aplicate la fertigare ar trebui să asigure creșterea și dezvoltarea normală a culturilor pomicole. Dar, din păcate, acest lucru nu poate preveni apariția deficitului de calciu în fructele suculente ale merelor și perelor, deoarece acest element nu este reutilizat (nu este reutilizat din frunzele bătrâne) în plantă și este insuficient de mobil la mișcarea ascendentă (de-a lungul xilemului) în organele tinere, țesuturi și fructe.

În fructele de măr și păr, 90% din calciu este localizat în pereții celulari, membranele și plăcile intercelulare – lamele, unde compușii de calciu cu substanțe de pectină „se lipesc” de pereții celulari. În perioada de creștere a fructelor, are loc divizarea intensă a celulelor, ceea ce necesită calciu suplimentar pentru a forma pereți celulari noi.

În paralel, crește cantitatea de umiditate consumată de culturile pomicole, ceea ce reduce în mod natural concentrația de calciu, determinând un deficit fiziologic și slăbind funcțiile „de lipire” și, în același timp, duce la dezvoltarea bolilor cum ar fi pătarea amară a pieliței și brunificarea pulpei fructelor.

Deficitul fiziologic de calciu duce la afectarea esențială a aspectului comercial al fructelor, reducerea esențială a calității, perioadei de păstrare a merelor, precum și afectează aspectul comercial al fructelor în timpul transportării, deoarece la deficiențe de calciu se formează o epidermă foarte subțire și fragilă.

Această boală nu este generată de un patogen natural, deci, problema nu poate fi rezolvată aplicând fungicide. Este posibil să se prevină apariția deficitului de calciu în culturile pomicole doar printr-o abordare sistemică.

Ce presupune abordarea sistemică?

Pentru a obține efectele dorite, înainte de a lua vreo decizie, este important să realizați analiza solului, în special pentru a determina conținutul său în calciu (Ca), potasiu (K), magneziu (Mg), azot (N), fosfor (P) și să se stabilească dacă nu a fost neglijată corelația dintre N:Ca, K:Ca:Mg și dacă conținutul de fosfor nu este scăzut.

Dacă ați determinat o carență de calciu, este recomandat să administrați azotat de calciu în sol și apoi să realizați tratamente  foliare la culturile pomicole aplicând îngrășământul ușor asimilabil Avancard Calcium + Micro de la compania UKRAVIT, doza recomandată fiind de 3-6 l/ha (în dependență de volumul de apă utilizat la formarea soluției de lucru).

Îngrășământul Avancard Calciu+Micro conține, g/l:

  • azot (N) – 100;
  • calciu (CaO) – 180M;
  • magneziu (MgO) – 10;
  • sulf (SO3) – 1,1;
  • bor (B) – 0,25;
  • fier (Fe-0,25);
  • mangan (Mn) –0,1;
  • cupru (Cu) – 0,4;
  • zinc (Zn) – 0,4;
  • molibden (Mo) – 0,02;
  • cobalt (Co) – 0,01.

Perioada critică privind necesitatea în calciu pentru măr și păr este în primele 4-6 săptămâni după înflorire (după căderea petalelor), când are loc creșterea celulelor fructelor. De aceea, pornind de la această fază, se recomandă efectuarea a cel puțin 4-6 sau chiar 10 aplicări foliare la măr sau păr cu Avancard Calcium + Micro, respectând intervalul de 3-6 zile – în funcție de particularitățile soiului, portaltoiului, ciclului de fructificare, tăieri, perioada de plantare, conținutul de apă productivă în sol și alți factori.

Se recomandă ca aceste tratamente să fie combinate într-o singură soluție de lucru cu produse de protecție a plantelor, testând înainte de aceasta, obligatoriu, fitotoxicitatea pentru culturile pomicole, cât și dacă se formează sau nu sediment în soluția de lucru.

Bor, pentru o mai bună asimilare

De asemenea, trebuie menționat faptul că compușii borului stimulează migrarea calciului prin țesuturile culturilor pomicole și îmbunătățesc absorbția acestuia. Respectiv, pentru a îmbunătăți absorbția calciului de către culturile pomicole, se recomandă utilizarea Avancard Bor în doză de 1,5-2 l / ha de minim 2-3 ori.

Oberegagro
Oberegagro
OBEREGAGRO - reprezentantul oficial a produselor UKRAVIT în Republica Moldova.

Citește și ›

Advertoriale

Sistemul inteligent AFS Harvest Command de la Case IH: Primele impresii ale fermierilor moldoveni

Posibilitățile sistemului inovator de control al procesului de recoltare AFS Harvest Command, instalat pe noile combine tip rotor marca Case IH, seria...

Primul parteneriat al companiei Avgust în Moldova – Imexagro

Chiar de la începutul fondării (2003), Imexagro începe colaborarea cu compania Avgust (cel mai mare producător de pesticide din Rusia), fiind și cel...

Mai aproape de producătorii locali. Kaufland lansează campania „Proaspăt de acasă. Produs în Moldova”

Începând cu 5 august, Kaufland lansează campania „Proaspăt de acasă. Produs în Moldova”, care are ca scop susținerea și promovarea producătorilor autohtoni....

VIDEO. Personalizează-ți produsele cu Fructe Pack! Lădițele imprimate te ajută să fii mai vizibil în vânzări

Datorită fructelor de calitate și gustului deosebit, producătorii autohtoni au ajuns a fi tot mai apreciați pe piețele externe, unde reușesc să...

Ce trebuie să știm despre Lepidopterele din pomicultură și combaterea lor

Scenariul de combatere a Lepidopterelor este în continuă schimbare. Schimbările climatice ce au loc la nivel mondial, cât şi în ţara noastră...

VIDEO. Agrostoc și Intterra: „Parteneriat pentru digitalizarea agriculturii în Moldova”

Marți, 4 august, începând cu ora 15:00 a avut loc webinarul „Parteneriat pentru revoluționarea digitalizării agriculturii în Moldova”, organizat de C.Î. Agrostoc...

Tratează semințele în siguranță! Echipamente de protecție și alte premii pentru fermierii care cumpără Austral® Plus

În sezonul 2020, Syngenta a adus în Moldova singurul insecto-fungicid pentru tratarea semințelor de cereale de pe piața noastră – Austral® Plus....