duminică, 22 decembrie, 2024
-1.7 C
Chișinău
HomepageAgroEcoRoman Mardari - tânărul decis să producă legume eco

Roman Mardari – tânărul decis să producă legume eco

Recomandate

Afacerile în legumicultură prind culoare, datorită tinerilor care investesc bani, timp și aleg să dezvolte o activitate în țară.

În satul Mândrești, raionul Telenești o astfel de afacere a prins viață datorită tânărului Roman Mardari care s-a întors acasă de peste hotare pentru a-și realiza scopul.

„Ideea de a produce pepene verde și galben a apărut când eram la muncă peste hotare. Acolo, în cadrul unei ferme, am propus proprietarului să cultivăm aceste culturi. Mi-a plăcut mult acel sezon, astfel că nu aveam răbdare să mă întorc acasă pentru a produce de sine stătător. Cred că cele aproape 5 luni au trecut cel mai greu”, povestește Roman Mardari.

Curajul de a investi într-un sector destul de riscant și, deseori, anevoios l-a găsit în speranța de a-și crea o afacere ce-i va permite să nu mai plece peste hotare, să fie alături de familie și să producă sănătos pentru oamenii noștri.

„Chiar dacă avem multe terenuri abandonate, prețuri mari și salarii mici, iar uneori este foarte greu, totuși, sper și cred că împreună vom reuși să dezvoltăm o țară pe care ne-o dorim cu toții. Până la urmă, noi suntem cei care putem schimba lucrurile, care putem demonstra că muncind corect devii apreciat de ceilalți și că putem oferi o altfel de valoare lucrurilor”.

Planifica să cultive doar puțin peste 20 de ari cu pepene verde și galben, însă, datorită rudelor care i-au mai dat o parte din teren, a ajuns la suprafața de aproape 90 ari.

De la bun început a optat pentru producerea naturală a acestor legume, fără pesticide și îngrășăminte de sinteză chimică.

„Nu m-am gândit niciodată să administrez aceste produse, crezând că cel mai bine natura își face treabă. Ei bine, producerea naturală, desigur, este relativ mai anevoioasă, implică mai multă răbdare și recolte mai mici, însă aduce o satisfacție mare.

La început, atunci când alți producători obțineau 60-80 de tone pe hectar, mă întrebam cum este posibil acest lucru. Eu am obținut aproximativ 10 tone. Într-un final, diferența este foarte mare. Totuși, mă mulțumesc cu recolta, pentru că înțeleg că aceste plante reacționează bine la îngrășăminte chimice, iar noi nu le putem aplica. În schimb, avem produse pe care le putem oferi oricui”.

Cu toate acestea, prețul de comercializare a pepenilor galbeni și verzi crescuți naturali este cu doar 30-50% mai mare.

Producând natural, în 2020 a decis să opteze pentru certificarea ecologică a terenurilor, iar după ce va trece perioada de conversie, va deveni producător certificat eco.

„În mare parte, consumatorii noștri nu sunt obișnuiți să consume produse relativ mai scumpe, dar naturale, pentru că nu prea au încredere. De aceea, certificatul ecologic ne va oferi mai multă credibilitate. În plus, pentru noi e foarte important, va confirma faptul că producem sănătos, cu impact minim asupra mediului. Este un fel de recompensă a muncii noastre”.

În anul 2020 cererea a fost mare, astfel că planurile pe viitor țin de majorarea suprafețelor, terenurile fiind irigate.

Totuși, tânărul nu poate spune că sezoanele agricole sunt fără probleme.

„Până acum, am administrat îngrășăminte organice de la o fermă, însă, odată ce am optat pentru certificarea eco, nu le mai putem utiliza, deoarece sunt admise doar îngrășăminte de la ferme certificate ecologic, ceea ce noi în țară nu avem. Pe viitor, încercăm să soluționăm și această problemă”.

Printre provocările se numără și accesul anevoios la semințe de calitate certificate ecologic și dăunătorii de sol, cum ar fi sârmarii, greu de combătut în agricultura ecologică.

„Ne orientăm foarte mult spre respectarea asolamentului, cred că acest lucru va soluționa mai multe probleme. Nu putem an de an cultiva aceleași culturi, în acest caz nu doar distrugem solul, dar și avem un impact negativ asupra recoltei. În sezonul anterior, s-a dezvoltat foarte mult populația de păduchi, însă după o ploaie puternică aceștia au dispărut. Deci, unele probleme le soluționează natura, altele noi, iar producerea continuă”.

La moment, în sezonul rece pleacă la muncă peste hotare, însă își dorește mult să dezvolte afacerea care i-ar permite să rămână acasă, alături de familia sa.

„Tindem și muncim mult pentru aceasta. Dorim o afacere eficientă economic, care ne-ar asigura venit suficient pentru a munci în țară. Înțelegem însă ce eforturi presupune acest lucru, astfel că puțin câte puțin ne dezvoltăm și pas cu pas vom ajunge să atingem și acest scop”.

Pentru a-și promova produsele, dar și relata istoria acestora, tânărul a creat pagina Eco Grădina, unde periodic postează informații.

În plus, în plin sezon pepenii verzi și galbeni vor putea fi cumpărați la piața EcoLocal din Chișinău.

Haideți să încurajăm tinerii care produc natural acasă, cumpărați produse autohtone, oferiți un motiv în plus să-și urmeze visul.

Acest material este realizat în cadrul proiectului ”InfOrganic Moldova 2020-2022”, implementat de A. O. „Educație pentru Dezvoltare” (AED), cu suportul financiar al Fundației ”Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED). AED mulțumește Agrobiznes pentru produsul elaborat.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco