miercuri, 4 decembrie, 2024
-1.2 C
Chișinău
HomepageAgroEcoRoman Mardari - tânărul decis să producă legume eco

Roman Mardari – tânărul decis să producă legume eco

Recomandate

Afacerile în legumicultură prind culoare, datorită tinerilor care investesc bani, timp și aleg să dezvolte o activitate în țară.

În satul Mândrești, raionul Telenești o astfel de afacere a prins viață datorită tânărului Roman Mardari care s-a întors acasă de peste hotare pentru a-și realiza scopul.

„Ideea de a produce pepene verde și galben a apărut când eram la muncă peste hotare. Acolo, în cadrul unei ferme, am propus proprietarului să cultivăm aceste culturi. Mi-a plăcut mult acel sezon, astfel că nu aveam răbdare să mă întorc acasă pentru a produce de sine stătător. Cred că cele aproape 5 luni au trecut cel mai greu”, povestește Roman Mardari.

Curajul de a investi într-un sector destul de riscant și, deseori, anevoios l-a găsit în speranța de a-și crea o afacere ce-i va permite să nu mai plece peste hotare, să fie alături de familie și să producă sănătos pentru oamenii noștri.

„Chiar dacă avem multe terenuri abandonate, prețuri mari și salarii mici, iar uneori este foarte greu, totuși, sper și cred că împreună vom reuși să dezvoltăm o țară pe care ne-o dorim cu toții. Până la urmă, noi suntem cei care putem schimba lucrurile, care putem demonstra că muncind corect devii apreciat de ceilalți și că putem oferi o altfel de valoare lucrurilor”.

Planifica să cultive doar puțin peste 20 de ari cu pepene verde și galben, însă, datorită rudelor care i-au mai dat o parte din teren, a ajuns la suprafața de aproape 90 ari.

De la bun început a optat pentru producerea naturală a acestor legume, fără pesticide și îngrășăminte de sinteză chimică.

„Nu m-am gândit niciodată să administrez aceste produse, crezând că cel mai bine natura își face treabă. Ei bine, producerea naturală, desigur, este relativ mai anevoioasă, implică mai multă răbdare și recolte mai mici, însă aduce o satisfacție mare.

La început, atunci când alți producători obțineau 60-80 de tone pe hectar, mă întrebam cum este posibil acest lucru. Eu am obținut aproximativ 10 tone. Într-un final, diferența este foarte mare. Totuși, mă mulțumesc cu recolta, pentru că înțeleg că aceste plante reacționează bine la îngrășăminte chimice, iar noi nu le putem aplica. În schimb, avem produse pe care le putem oferi oricui”.

Cu toate acestea, prețul de comercializare a pepenilor galbeni și verzi crescuți naturali este cu doar 30-50% mai mare.

Producând natural, în 2020 a decis să opteze pentru certificarea ecologică a terenurilor, iar după ce va trece perioada de conversie, va deveni producător certificat eco.

„În mare parte, consumatorii noștri nu sunt obișnuiți să consume produse relativ mai scumpe, dar naturale, pentru că nu prea au încredere. De aceea, certificatul ecologic ne va oferi mai multă credibilitate. În plus, pentru noi e foarte important, va confirma faptul că producem sănătos, cu impact minim asupra mediului. Este un fel de recompensă a muncii noastre”.

În anul 2020 cererea a fost mare, astfel că planurile pe viitor țin de majorarea suprafețelor, terenurile fiind irigate.

Totuși, tânărul nu poate spune că sezoanele agricole sunt fără probleme.

„Până acum, am administrat îngrășăminte organice de la o fermă, însă, odată ce am optat pentru certificarea eco, nu le mai putem utiliza, deoarece sunt admise doar îngrășăminte de la ferme certificate ecologic, ceea ce noi în țară nu avem. Pe viitor, încercăm să soluționăm și această problemă”.

Printre provocările se numără și accesul anevoios la semințe de calitate certificate ecologic și dăunătorii de sol, cum ar fi sârmarii, greu de combătut în agricultura ecologică.

„Ne orientăm foarte mult spre respectarea asolamentului, cred că acest lucru va soluționa mai multe probleme. Nu putem an de an cultiva aceleași culturi, în acest caz nu doar distrugem solul, dar și avem un impact negativ asupra recoltei. În sezonul anterior, s-a dezvoltat foarte mult populația de păduchi, însă după o ploaie puternică aceștia au dispărut. Deci, unele probleme le soluționează natura, altele noi, iar producerea continuă”.

La moment, în sezonul rece pleacă la muncă peste hotare, însă își dorește mult să dezvolte afacerea care i-ar permite să rămână acasă, alături de familia sa.

„Tindem și muncim mult pentru aceasta. Dorim o afacere eficientă economic, care ne-ar asigura venit suficient pentru a munci în țară. Înțelegem însă ce eforturi presupune acest lucru, astfel că puțin câte puțin ne dezvoltăm și pas cu pas vom ajunge să atingem și acest scop”.

Pentru a-și promova produsele, dar și relata istoria acestora, tânărul a creat pagina Eco Grădina, unde periodic postează informații.

În plus, în plin sezon pepenii verzi și galbeni vor putea fi cumpărați la piața EcoLocal din Chișinău.

Haideți să încurajăm tinerii care produc natural acasă, cumpărați produse autohtone, oferiți un motiv în plus să-și urmeze visul.

Acest material este realizat în cadrul proiectului ”InfOrganic Moldova 2020-2022”, implementat de A. O. „Educație pentru Dezvoltare” (AED), cu suportul financiar al Fundației ”Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED). AED mulțumește Agrobiznes pentru produsul elaborat.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Video thumbnail
Webinar: Protecția biologică a plantelor în agricultura ecologică
03:20:26
Video thumbnail
Protecția culturilor sâmburoase și semințoase în agricultura ecologică
34:19
Video thumbnail
Protecția plantelor în legumicultura ecologică
43:22
Video thumbnail
Tendințe în protecția biologică a plantelor: modificări din noul Regulament al UE
31:09
Video thumbnail
Apicultura ecologică în Republica Moldova. Prezentare broșuri (FiBL), Elveția
39:07
Video thumbnail
Ferme de găini crescute în sistem free-range. Prezentare broșuri (FiBL), Elveția
30:04
Video thumbnail
Dilema agriculturii ecologice: agricultura bazată pe plante și /sau agricultură cu sector zootehnic
35:13
Video thumbnail
Realitățile și soluțiile de dezvoltare în Moldova a sectorului zootehnic ecologic
06:35
Video thumbnail
Cultivarea prunului în sistem ecologic
05:09
Video thumbnail
Cultivarea ecologică a tomatelor în teren protejat
05:21
Video thumbnail
Webinar „Produse cu valoare adăugată înaltă și lanțurile valorice în agricultura durabilă”
02:25:45
Video thumbnail
Sustenabilitatea si calitatea alimentelor ecologice
20:18
Video thumbnail
Produsele horticole ecologice si lanturile valorice
22:17
Video thumbnail
Lanturile valorice scurte in piata locala
23:38
Video thumbnail
Culturile cerealiere, oleaginoase si leguminoase ecologice prin prisma lanturilor valorice
13:52
Video thumbnail
Webinar: Agricultura ecologică și efectul schimbărilor climatice
03:23:41
Video thumbnail
Boris Boincean: Managementul durabil și reziliența solurilor în agricultura durabilă
18:52
Video thumbnail
Nicolas Lefebvre: Tendințe actuale în agricultura ecologică a lumii
36:27
Video thumbnail
Ulrich Koepke: Reducerea încălzirii globale prin aplicarea practicilor agricole durabile
26:59
Video thumbnail
Mark Measures: Agroecologia și agricultura ecologică - similarități și diferențe
25:33
Video thumbnail
Compostul - unul dintre cele mai eficiente îngrășăminte organice - Experiența Micu&Co
05:52
Video thumbnail
Sfaturi la înființarea unei ferme eco de păsări
03:25
Video thumbnail
Culturile de acoperire - soluția pentru un sol sănătos și cu structură bună
05:25
Video thumbnail
Albinele-zidar pentru o polenizare eficientă în livezile de cireș. BioFruitNet
03:06
Video thumbnail
Fâșiile de flori în culturile arabile: semințe și cultivare
05:12
Video thumbnail
Controlul buruienilor
04:28
Video thumbnail
Certificarea Eco
06:10
Video thumbnail
Fâșiile forestiere
04:33
Video thumbnail
Design-ul fermei eco
05:54
Video thumbnail
Colectarea apei de ploaie
03:53
Video thumbnail
Crearea biodiversității pentru prevenirea bolilor și dăunătorilor la fermă
05:02
Video thumbnail
Metode mecanice de gestionarea a buruienilor în legumicultură
20:05
Video thumbnail
Cultivarea amestecurilor de culturi (borceaguri) dintre leguminoase pentru boabe și cereale spicoase
08:18
Video thumbnail
Uscarea ierburilor și hameiului - sfaturi pentru uscarea plantelor în loturi mici
03:46
Video thumbnail
Reinventarea protecției ecologice a plantelor (tutorial cu Claudia Daniel)
12:03
Video thumbnail
Promovarea biodiversității în plantațiile viticole
14:46
Video thumbnail
Înierbarea printre rânduri
04:03
Video thumbnail
Lucrarea solului în agricultura ecologică la culturile cerealiere
03:40
Video thumbnail
Analiza solului
03:45
Video thumbnail
Cultivarea cartofilor timpurii
06:58
Video thumbnail
Asolamentul
05:15
Video thumbnail
Testarea apei
03:17
Video thumbnail
Gîndacul păros
04:17
Video thumbnail
Îngrășămintele verzi
04:12
Video thumbnail
MULCIREA
05:28
Video thumbnail
Protecția legumelor
04:55
Video thumbnail
Îngrășămintele verzi în Alpii de Sud (Guizotia, sorg, mazăre de iarnă, hrișcă)
03:09
Video thumbnail
Cum să instalați o capcană pentru a estima numărul de păianjeni și gândaci prădători
01:10
Video thumbnail
5 teste simple pentru evaluarea calității solului
09:04
Video thumbnail
Instrumente manuale Terrateck pentru grădinărit - sapa de legume și plantatorul de „hârtie”
02:55

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco