‹ adv ›
vineri, 14 august, 2020
23 C
Chișinău

De ce este important să cunoști pH-ul solului și cum acesta poate fi reglat

Recomandate

#35. Cum să ții prigorile la distanță de stupină

Conflictul dintre apicultori și prigorii datează mai multe secole. Însă, chiar dacă albinele sunt consumate de prigorii, acestea mănâncă și alte insecte...

#33. Ce culturi profitabile putem cultiva în perioada de conversie în agricultura ecologică?

De obicei, producătorii de culturi de câmp aflați în perioada de conversie ecologică sunt nevoiți să vândă producția la prețurile celei convenționale,...

#34. Bolile căpșunului. Cum să eviți răspândirea acestora

Pe parcursul perioadei de vegetație, plantele de căpșun pot fi atacate de mai multe boli și dăunători. Căpșunul este o cultură sensibilă,...

#31. Cum să combați afidele (păduchii de plante)

Păduchii de plante (afidele) pot avea diverse culori, cele mai des întâlnite fiind: verde, roșu sau brun. Lungimea corpului este de circa...

#30. Limacșii – dăunătorii ce-ți pot distruge culturile. Vezi cum să-i combați

Daunele produse de diferite specii de limacși (melci fără cochilie) sunt estimate de specialiști în protecția plantelor ca fiind deosebit de mari. Culturile de...

#29. Cum se îngrijește plantația de zmeur. Tăieri, menținerea sub control a bolilor și dăunătorilor

Îngrijirea corectă a unei plantații de zmeur asigură plante sănătoase și recolte de calitate. În acest articol sunt prezentate principalele aspecte ce...

#32. Cum se plantează corect căpșunii. Perioadele și distanțele de plantare recomandate

Înființarea unei plantații de căpșun poate fi realizată în diferite perioade, dar și prin diferite metode. De calitatea lucrărilor efectuate înainte, dar...

Reacția solului depinde de raportul dintre concentrația ionilor de H+ și OH-. Când proporția ionilor de H+ este este mai mare – reacția solului devine acidă, iar când predomină ionii de OH-, reacția este alcalină.

De la teorie la practică, cunoașterea reacției solului (pH-ului) prezintă o deosebită importanță pentru fermieri, astfel aceștia pot determina dacă o anumită cultură se potrivește sau nu pentru terenul pe care îl au.

În general, majoritatea plantelor cultivate preferă soluri cu pH-ul neutru, slab acid sau slab alcalin (6,3-7,5). Plantele de cultură precum cartoful, secara sau ovăzul preferă solurile acide, iar gutuiul sau migdalui slab alcaline. În continuare sunt prezentate ce soluri (în dependență de pH) sunt potrivite pentru fiecare cultură.

Ce fel de soluri preferă fiecare cultură în dependență de pH, Sursă tabel: Pedologie, Gh. Blaga, Cluj Napoca 2005

*criofil – soiurile adaptate pentru zonele mai reci, rezistă la temperaturi reduse;

*termofil – soiurile ce preferă temperaturile înalte și sunt pretabile pentru zonele mai calde.

Este recomandat de a semăna/planta o anumită specie realizând analiza solului. Totuși, solurile ce au reacție acidă (cu valori de pH sub 6) sau cele cu reacție alcalină (pH-ul mai mare de 8) necesită ameliorare. În acest scop se folosesc amendamente pe bază de calcar, pentru solurile acide, sau sub formă de gips, fosfogips pentru solurile alcaline.

 *Amendament – substanță ce se încorporează în sol pentru a schimba unele însușiri nefavorabile ale acestuia, în vederea îmbunătățirii condițiilor de nutriție ale plantelor.

Amendamentele utilizate în agricultura ecologică, dar și convențională

Sursă tabel: Sistemul de agricultură ecologică, Chișinău 2018

Ameliorarea solului este necesară deoarece atât în agricultura organică, cât și convențională, un sol sănătos ce asigură recolte înalte este un sol cu biotă (organisme vii), iar bacteriile – cele mai folositoare microorganisme pentru sol preferă mediul neutru și slab acid (valorile de 6-8 ale pH-ului), pe când ciupercile se dezvoltă la o reacție acidă (4-5).

Totodată, consumul elementelor nutritive de către plante depinde nemijlocit de pH. Calciul și magneziul sunt ușor asimilate de către plante la pH-ul de 7 – 8,5, azotul la pH-ul de 6,0 – 6,8, fosforul 6,5 -7,5, potasiul la pH-ul mai mare de 6, iar oligoelementele sunt asimilate mai ușor în mediul acid și mai greu în mediul alcalin. Astfel, în cazul în care veți administra anumite îngrășăminte, acestea ar putea să nu ofere efectul dorit din motiv că pH-ul nu este favorabil. Solurile alcaline, din cauza că conțin sodă, pot arde rădăcinile plantelor sau produce blocarea elementelor ca zinc, cupru și bor.

Surse articol: Pedologie, Gh. Blaga, Cluj Napoca 2005; Sistemul de agricultură ecologică, Bios, Chișinău 2018; Particularităție agriculturii organice, Chișinău 2003.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și Eco/Bio/Organic. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

Care e diferența dintre produsele eco/bio și naturale? Când pot fi utilizați acești termeni

Pandemia a afectat destul de grav producătorii din întreaga lume, iar în majoritatea țărilor comunitatea a decis să îi susțină optând, în...

Iurie Ușurelu: Plantele medicinale eco sunt de zeci de ori mai profitabile decât culturile de câmp tradiționale

Condițiile tot mai aspre pentru producerea culturilor de câmp, fac necesară cultivarea altor culturi, mai puțin exigente față de condițiile de mediu....

VIDEO. Mulcirea solului – rolul și avantajele

Mulcirea solului constă în acoperirea suprafeței solului cu materiale naturale sau artificiale. Datorită mulciului, nu se dezvoltă buruieni, se reduce consumul de...

VIDEO. Îngrășămintele verzi

Îngrășămintele verzi sau sideratele sunt plante crescute cu scopul de a fi încorporate în sol pentru a menține/crește fertilitatea solului.

Eco/Bio/Organic

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco

Cum să eviți oboseala solului în livezi, fenomen ce afectează esențial creșterea și productivitatea pomilor

Oboseala solului apare în cazul replantării anumitor specii pomicole pe același teren unde a fost defrișată anterior o plantație pomicolă. Fenomenul este cu atât...

Cum se alege corect terenul pentru înființarea unei livezi eco

De multe ori, producătorii plantează livezi pe terenurile pe care le au în gestiune, fără a ține cont de faptul că, creșterea și dezvoltarea...

Culturile de acoperire – soluția pentru un sol sănătos și cu structură bună. Experiența fermierilor

În Moldova, foarte puțini fermieri utilizează culturile de acoperire. Pe de altă parte, mulți sunt interesați să afle detalii despre eficiența acestora,...

Soia ecologică – o oportunitate pentru fermierii din țară. Prețul pe piața externă a ajuns să fie triplu

În acest an, prețurile la nivel mondial pentru soia s-au redus cu circa 9%, ceea ce i-a afectat inclusiv și pe producătorii din țară....

Alexei Micu – Primul fermier din țară care a inițiat producerea materialului semincer certificat ecologic

Acum câteva decenii, Moldova era cunoscută peste hotarele țării datorită potențialului extraordinar de producere a semințelor. Spre exemplu, doar Institutul Porumbeni în...