‹ pub ›
10.8 C
Chișinău
10.8 C
Chișinău
‹ pub ›
‹ pub ›

De ce este important să cunoști pH-ul solului și cum acesta poate fi reglat

Recomandate

Constituirea și funcționarea grupurilor și asociațiilor producătorilor agricoli va fi facilitată

Comisia mediu și dezvoltare regională a avizat pozitiv, în ședința de astăzi, proiectul de modificare a Legii privind grupurile...

Cotele de export în UE pentru struguri, prune și cireșe moldovenești vor fi majorate

Vor fi majorate cotele de export în UE pentru strugurii de masă, prunele și cireșele moldovenești. Comisia politică externă...

Ce spun autorităţile despre peștele inclus în Cartea Roşie comercializat la Piața Centrală

După ce presa a scris despre comercializarea resurselor piscicole incluse în Cartea Roşie a Republicii Moldova pe tarabele din...
‹ pub ›

Advertoriale

Moldova Agroindbank relansează Campania dedicată producătorilor agricoli „Primăvara 2020”

Primăvara bate la ușă, iar gospodarii adevărați își fac deja planuri pentru noul an agricol. Moldova Agroindbank este și în acest an alături de...

O companie agricolă din Ialoveni vinde o plantație de viță de vie, o livadă de prun și teren arabil

SRL Agro-Ialovenenii, întreprinderea cu profil principal de activitate în agricultură, vinde un teren agricol cu suprafața de 25 de ha, plantat cu viță de...
‹ pub ›
‹ pub ›

Reacția solului depinde de raportul dintre concentrația ionilor de H+ și OH-. Când proporția ionilor de H+ este este mai mare – reacția solului devine acidă, iar când predomină ionii de OH-, reacția este alcalină.

De la teorie la practică, cunoașterea reacției solului (pH-ului) prezintă o deosebită importanță pentru fermieri, astfel aceștia pot determina dacă o anumită cultură se potrivește sau nu pentru terenul pe care îl au.

‹ Link Sponsorizat ›

În general, majoritatea plantelor cultivate preferă soluri cu pH-ul neutru, slab acid sau slab alcalin (6,3-7,5). Plantele de cultură precum cartoful, secara sau ovăzul preferă solurile acide, iar gutuiul sau migdalui slab alcaline. În continuare sunt prezentate ce soluri (în dependență de pH) sunt potrivite pentru fiecare cultură.

‹ pub ›

Ce fel de soluri preferă fiecare cultură în dependență de pH, Sursă tabel: Pedologie, Gh. Blaga, Cluj Napoca 2005

*criofil – soiurile adaptate pentru zonele mai reci, rezistă la temperaturi reduse;

*termofil – soiurile ce preferă temperaturile înalte și sunt pretabile pentru zonele mai calde.

Este recomandat de a semăna/planta o anumită specie realizând analiza solului. Totuși, solurile ce au reacție acidă (cu valori de pH sub 6) sau cele cu reacție alcalină (pH-ul mai mare de 8) necesită ameliorare. În acest scop se folosesc amendamente pe bază de calcar, pentru solurile acide, sau sub formă de gips, fosfogips pentru solurile alcaline.

 *Amendament – substanță ce se încorporează în sol pentru a schimba unele însușiri nefavorabile ale acestuia, în vederea îmbunătățirii condițiilor de nutriție ale plantelor.

Amendamentele utilizate în agricultura ecologică, dar și convențională

Sursă tabel: Sistemul de agricultură ecologică, Chișinău 2018

Ameliorarea solului este necesară deoarece atât în agricultura organică, cât și convențională, un sol sănătos ce asigură recolte înalte este un sol cu biotă (organisme vii), iar bacteriile – cele mai folositoare microorganisme pentru sol preferă mediul neutru și slab acid (valorile de 6-8 ale pH-ului), pe când ciupercile se dezvoltă la o reacție acidă (4-5).

Totodată, consumul elementelor nutritive de către plante depinde nemijlocit de pH. Calciul și magneziul sunt ușor asimilate de către plante la pH-ul de 7 – 8,5, azotul la pH-ul de 6,0 – 6,8, fosforul 6,5 -7,5, potasiul la pH-ul mai mare de 6, iar oligoelementele sunt asimilate mai ușor în mediul acid și mai greu în mediul alcalin. Astfel, în cazul în care veți administra anumite îngrășăminte, acestea ar putea să nu ofere efectul dorit din motiv că pH-ul nu este favorabil. Solurile alcaline, din cauza că conțin sodă, pot arde rădăcinile plantelor sau produce blocarea elementelor ca zinc, cupru și bor.

Surse articol: Pedologie, Gh. Blaga, Cluj Napoca 2005; Sistemul de agricultură ecologică, Bios, Chișinău 2018; Particularităție agriculturii organice, Chișinău 2003.

‹ pub ›
‹ pub ›

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs. aici

‹ pub ›

Ultimele Subiecte

Cotele de export în UE pentru struguri, prune și cireșe moldovenești vor fi majorate

Vor fi majorate cotele de export în UE pentru strugurii de masă, prunele și cireșele moldovenești. Comisia politică externă și integrare europeană a aprobat,...

Ce spun autorităţile despre peștele inclus în Cartea Roşie comercializat la Piața Centrală

După ce presa a scris despre comercializarea resurselor piscicole incluse în Cartea Roşie a Republicii Moldova pe tarabele din Piața Centrală, Inspectoratul Pentru Protecția...
‹ pub ›

Video

Alte Subiecte

‹ pub ›