‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 8 ianuarie, 2025
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriRomânia a importat 2941 de tone de mere din Moldova

România a importat 2941 de tone de mere din Moldova

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Producătorii de mere estimează în acest an o recoltă de peste 670 de mii de tone. Aceeași cantitate a fost recoltată și anul trecut. Calitatea fructelor a fost, însă, afectată de ploile cu grindină din lunile mai-iunie și de vremea secetoasă din perioada august – septembrie. Din această cauză, exporturile vor fi mai mici comparativ cu anul trecut, însă producătorii speră să obțină un preț mai mare la mere.

Jumătate din cantitatea de mere recoltată anul acesta, urmează să fie procesată, iar volumul exporturilor ar urma să ajungă la 230 de mii de tone. Producătorii de mere estimează să obțină un preț mai mare pentru fructele destinate pieței Uniunii Europene.

Potrivit directorului executiv al Asociației „Moldova Fruct”, Iurie Fală, comparativ cu sezonul trecut, recolta de mere în Uniunea Europeană va fi mai mică aproximativ cu 20 la sută.

„Am dublat contingentele tarifare către Uniunea Europeană. Avem exportate, la acest moment, aproape 20 de mii de tone. România a importat 2941 de tone, ceea ce ne bucură foarte mult. O parte din această cantitate a fost exportată pentru procesare ”, a precizat Iurie Fală.

‹ adv ›

Directorul executiv al Asociației „Moldova Fruct”, a invocat o serie de probleme cu care se confruntă în fiecare an producătorii de mere din Republica Moldova.

„Fabricile de procesare profită de situația că avem foarte mare cantitate de mere care nu se încadrează în standarde de marketing, dar după standardele de calitate sunt foarte bune, îndeosebi, care au fost afectate de grindină și oferă un preț foarte mic la mere pentru procesare. Sigur că noi așteptăm ca Fondul de Subvenționare să crească. Aproape cinci ani de zile a rămas neschimbat. Subvențiile pentru agricultură este un element care încurajează investițiile. În comparație cu vecina noastră România suportul din partea statului prin subvenții este enorm”, a mai spus Iurie Fală.

O altă problemă vizează deficitul forței de muncă. În context, Iurie Fală susține că este nevoie de susținerea statului prin implementarea unor reforme coerente care să faciliteze fluxul de investiții în agricultură, astfel încât, producătorii să poată investi în noi tehnologii și inovații care să crească productivitatea muncii.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›