‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 19 mai, 2024
11.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriRomânia ar putea interzice importul de carne de porc din Moldova

România ar putea interzice importul de carne de porc din Moldova

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Depistarea în satele Moşana şi Cernoleuca din raionul Donduşeni a două focare cu suspiciune de infectare cu virusul pestei porcine ar putea avea efecte grave asupra economiei Moldovei.

Astfel pentru a preveni o eventuală extindere a focarului autorităţile vor trebui să nimicească toţi porcii din raion, iar dacă infecţia se va extinde şi din alte zone.

Virusul a fost adus din Ucraina

„Boala a fost adusă în timpul sărbătorii de Sfânta Maria, 21 septembrie, atunci în mai multe localități din raionul Dondușeni este hramul satului. Un localnic a plecat la piața din Mogilev-Podolski, Ucraina, de unde au procurat carne în stare crudă de porc. A venit acasă, a spălat-o, iar apa a dat-o la porci, de unde și s-au infectat cu virusul Pesta Porcină Africană”, susţine Vsevolod Stamati directorul general adjunct al Agenției Naţionale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) , Vsevolod Stamati.

Potrivit lui, din cauza că Laboratorul republican nu este reacreditat, probele colectate de la animale au fost trimise în Spania.

„Materialul este în lucru, iar probele sunt verificate din 6 în 6 ore. Cred că în timpul apropiat rezultatele vor fi confirmate sau infirmate dacă animalele au fost infectate cu virusul de pestă porcină africană”, a menționat Stamati în cadrul unei şedinţe la Ministerul Agriculturii.

Porcii vor fi nimiciţi

„În Ucraina au fost nimicite 80% din porcine. Noi nu aveam ferme mari de porcine, ci gospodării mici, și din acest motiv este mult mai greu de lucrat. În Dondușeni sunt 146 porcine într-o localitate și 545 – în alta și va trebui să mergem la fiecare gospodărie să verificăm și să nimicim, dar totodată să acoperim cheltuielile pentru fiecare animal nimicit, în funcție de greutatea porcului. Vor fi nimicite toate animalele din aceste zone unde s-a depistat focarul”, a precizat Stamati.

Amintim, că Guvernul a adoptat pe 27 septembrie, o decizie care prevede interzicerea temporară a importului din Ucraina a animalelor receptive la virusul pestei porcine africane, a cărnii, preparatelor, produselor și subproduselor de origine animală provenite de la animale receptive la virusul pestei porcine africane, precum și a materiei prime pentru furaje.

România va interzice importul de carne din Moldova

În acelaşi timp ministrul român al Agriculturii, Achim Irimescu, a anunţat că pentru a preveni pătrunderea în România a pestei porcine africane (PPA) va interzice importul de către consumatori a produselor de origine animală din Republica Moldova şi Ucraina, potrivit economica.net.

”Vom dispune interzicerea importului a produselor de origine animală de către consumatori (din Republica Moldova şi Ucraina, n.r.). Am informat şi preşedintele şi premierul. În momentul în care în ţară apare pesta porcină africană, toţi porcii din zona respectivă ar trebui sacrificaţi. Ar fi pierderi incomensurabile, greu de estimat la ora actuală. Ştiu din experienţa statelor membre ale UE, Balticele şi Polonia, care au avut pierderi foarte mari”, a afirmat ministrul Agriculturii.

Pagube de sute de milioane

Irimescu a subliniat că PPA este o maladie extrem de periculoasă pentru care nu există vaccin, iar în momentul în care ar ajunge în ţară s-ar înregistra pagube foarte mari. Potrivit lui, pagubele pe care această boală le-ar putea produce ar fi de sute de milioane de euro.

”Sperăm să nu se întâmple lucrul acesta şi am şi luat măsuri în acest sens. Marţea viitoare vom avea un Comitet Naţional de urgenţă, de criză. Măsurile trebuie să vizeze canalele de intrare în ţară, respectiv produsele introduse de consumatori – care sunt mai ieftine în Republica Moldova şi Ucraina – şi porcii mistreţi care trec peste frontieră. Pentru mistreţi se fac extrageri, împreună cu veterinarii şi cu vânătorii din zonă, mistreţii se vânează şi se iau probe”, a detaliat ministrul român al Agriculturii.

‹ adv ›

La începutul acestui an în gospodăriile agricole din Republica Moldova erau peste 453.000 de porci.

Moldova nu exportă carne şi produse din carne de porc dar şi alte animale în statele UE, inclusiv România.

Via Mold-Street

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›