‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 3 mai, 2024
23.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriRomânia este principala piaţă de desfacere pentru exportul de rapiță din Moldova

România este principala piaţă de desfacere pentru exportul de rapiță din Moldova

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În 11 luni ale anului 2023 Republica Moldova (inclusiv regiunea transnistreană) a exportat peste 292.000 de tone de rapiţă, de aproape patru ori mai mult ca în 2022, arată o analiză a expertului Iurie Rija, transmite mold-street.com.

Datele denotă că exporturile de rapiţă sunt de 2,65 ori mai mari şi comparativ cu anul 2021, când s-a înregistrat o recoltă şi un export mai mare ca în 2022.

Dacă tendinţa se menţine apoi volumul anual de export de rapiţă ar putea trece de 310.000 tone, ceea ce va fi un record pentru Republica Moldova.

România, principala piaţă de desfacere

Potrivit analizei, cea mai mare parte din rapiţă este exportată pe piaţa românească, unde a ajuns peste 65% din cantitate. Acest lucru nu este ceva surprinzător, or anul trecut 86% din exporturile de rapiţă din Republica Moldova au fost pe piaţa României. Este adevărat că în 2021 cota României a fost de 41%.

Pe locul doi este Bulgaria cu o cotă de circa 23%, iar pe trei – Olanda cu o cotă de doar 2,3%.

Saltul semnificativ al exporturilor de rapiţă din Republica Moldova pe piaţa României a generat deja suspiciuni din partea unor producători români că acesta ar fi de fapt un reexport a producţiei din Ucraina.

„La sfârşitul anului, cel mai mare exportator de produse agricole în sud-estul Europei va fi Republica Moldova, care are producţii de 20 tone/hectar la rapiţă, 50 tone/hectar la grâu şi aşa mai departe”, a spus recent, într-o notă ironică, Mircea Băluţă, director general la Agrototal Prodcom, o companie ce cultivă cereale şi oleaginoase.

‹ adv ›

Expertul Iurie Rija, directorul Asociaţiei Agrocereale contrazice aceste suspciuni, susţinând că în acest an au fost semănate şi suprafeţe de două ori mai mari de rapiţă, decât media din ultimii cinci ani.

În plus datele privind livrările de rapiţă includ şi furnizorii din regiunea transnistreană, mulţi dintre care au reşedinţă juridică la Chişinău. 

‹ adv ›

De notat datele oficiale arată că în 11 luni ale anului 2023 au fost efectuate doar 2 tranzacții de import a 35,7 tone semințe de rapiță (țara de origine România).

Cine sunt exportatorii principali

Analiza arată că principalul exportator de rapiţă este firma Rusagro-Prim SRL cu o cotă de circa 22%. El este urmat de Orom-Imexpo SRL cu o cotă de 11%, iar pe trei se află Grando Invest Trading SRL (fosta Translogistic 13) – cu cotă de 7%, care are activitate în special cu produse cerealiere şi oleaginoase din Transnistria.

O altă firmă din din regiunea transnistreană Rostan Plus SRL din Bender/Tighina are o cotă de 5%. Printre alţi mari exportatori de rapiţă se numără Vadalex Agro SRL şi Limburg SRL cu cote de 6%.

În Moldova, rapița se cultivă pentru uleiuri tehnice și cantitatea produsă este integral exportată. Principalele țări și regiuni producătoare de rapiță din lume sunt Uniunea Europeană, Canada, China, India, Australia, Rusia și Ucraina etc.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›