‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 12 ianuarie, 2025
4.2 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageȘtiriRomânia: Mai mulți producători de grâu refuză să-și vândă stocurile, în speranța majorării prețurilor

România: Mai mulți producători de grâu refuză să-și vândă stocurile, în speranța majorării prețurilor

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Pe piața României, prețurile pentru grâu depășesc 0,93 – 0,95 lei românești/kilogram, în contextul interzicerii exporturilor de grâu în spațiul extracomunitar, iar, în prezent, se pune în aplicare practica refuzului vânzării, cu scopul de creștere a prețului, scrie Știri Agricole cu referire la Federația Națională Pro Agro.

„Deși au existat voci care au criticat această măsură, respectiv comunicări în conformitate cu care decizia de interzicere a exportului (către țările terțe) a afectat prețul grâului pe piața internă până la 0,7 lei/kg, am decis consultarea membrilor Pro Agro cu activități de morărit și panificație pentru a putea avea o imagine clară, raportată la piața de profil și prețurile practicate în mod real în această perioadă”, se mai spune în comunicat.

Pro Agro, despre pierderile reale suferite de producători

Reprezentanții Pro Agro reclamă în același timp „o practică de dezinformare cu privire la pierderile reale ale producătorilor de cereale, mai ales în condițiile în care exporturile de până la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 8 s-au situat la 86% din target”.

„Având în vedere iminenta criză economică care va afecta România, considerăm cu tărie că este extrem de important ca în ponderea comerțului intracomunitar și a exporturilor, cea mai însemnată categorie de produse să fie cele cu valoare adăugată și nu materia primă. Este necesar ca în această perioadă, extrem de dificilă pentru economia românească, să manifestăm solidaritate, inclusiv între sectorul producției primare și cel al procesării, în detrimentul lobby-ului agresiv care prezintă scăderi alarmante, de 20 euro pe tona de grâu, mai ales având în vedere că, în conformitate cu dispozițiile Ordonanței Militare nr. 8, comerțul intracomunitar nu a fost în vreun fel restricționat”.

‹ adv ›

Producătorii cer Guvernului o analiză a stocului de cereale

În aceste condiții, reprezentanții Pro Agro solicită Guvernului o analiză a stocurilor de cereale existente, raportat la necesarul din panificație, la cel din zootehnie, dar și la necesarul ce reprezintă rezerva de stat.

În măsura în care se va constata că există cantități suficiente consumului intern, propunem stabilirea unor contingente pentru porumb, chiar înainte de încetarea situației de urgență, având în vedere că din cauza pestei porcine sectorul zootehnic nu susține un consum semnificativ, consecință fiind aglomerarea spațiilor de stocare”, se mai precizează în comunicat.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›