O fabrică de ambalaje din Iași va importa în România, în urma parteneriatului cu fabrica din Zhitomir (Ucraina), hârtie fabricată din frunze uscate, colectate la nivel local, scrie adevarulfinanciar.ro.
Reprezentanții producătorului român vor testa în Ucraina, în premieră mondială, primul lot de hârtie „Re-leaf Paper” obținută din frunze uscate. Amintim că, inovația, extrem de importantă pentru protejarea pădurilor, vine din Ucraina, unde un tânăr de 18 ani a descoperit o modalitate de fabricare a hârtiei din frunze în loc de masă lemnoasă.
Dacă la nivel mondial s-ar produce cel puțin 10.000 de tone de hârtie folosind această tehnologie, suprafațele de păduri care sunt tăiate anual pentru producția de hârtie s-ar diminua cu 2%.
În trecut, cercetători din Germania și Japonia au mai încercat să producă hârtie din frunze de stejar și de ficus. Dar, după cum a descoperit Valentyn Frechka (dezvoltatorul hârtiei din frunze), nu au reușit să extragă suficientă pulpă din frunze. Problema a fost utilizarea unor metode prea distructive de extragere a pulpei, în timp ce frunzele nu au un conținut ridicat de pulpă.
Valentyn Frechka a utilizat o tehnologie mult mai puțin distructivă și a obținut pulpă cu un procent de 50-60% de celuloză. Pulpa poate fi ulterior presată pentru a se obține hârtie, dar și saci, cutii de carton sau alte ambalaje.
Proiectul este în derulare la fabrica de hârie Zhytomyr din Ucraina, unde se lucrează la îmbunătățirea podusului final și la optimizarea costurilor de fabricație. O tonă de celuloză pură, necesită prelucarea a două tone de frunze căzute și costă circa 450 de dolari. Reducerea față de celuloza obținută din lemn, care costă cel puțin 650 dolari, înseamnă economii considerabile.
Comentarii