O rotație a culturilor este o alternare de culturi într-un anumit câmp, grădină sau în seră. Un ghid de buzunar axat pe „Rotaţia culturilor” a fost elaborat recent cu suportul expertului Seth Urbanowitz de la Universitatea din Colorado, SUA, voluntar în cadrul programului USAID Farmer-to-Farmer.
Reguli importante de urmat la elaborarea asolamentelor
Asolamentele mai complexe pot îmbunătăți fertilitatea și calitatea solului. Rotațiile de durată mai lungă vor îmbunătăți structura solului prin sporirea materiei organice și a agregării solului.
În funcție de tipul de sol, o creștere de 1% a conținutului de materie organică în sol mărește volumul de apă disponibilă până la 33,60 litri la hectar.
O semănătură sănătoasă de lucernă care a fost crescută timp de doi ani poate furniza 110 kg de azot pe hectar, în timp ce o semănătură de măzăriche poate furniza 60-90 kg de azot pe hectar, dacă este încorporată în sol la începutul înfloririi în anul 1.
Ciclurile bolilor și insectelor dăunătoare vor fi întrerupte prin folosirea rotațiilor de lungă durată. Acest lucru este deosebit de important în producția ecologică, deoarece fermierii au mai puține opțiuni de combatere a dăunătorilor.
Perturbarea ciclului de viață pentru boli și dăunători:
Reguli generale pentru alcătuirea asolamentului:
- Culturile fixatoare de azot (N) ar trebui să preceadă culturile cu cerințe ridicate pentru azot și substanțe nutritive.
- Culturile care se dezvoltă lent sau au acoperire limitată, cum ar fi tomatele sau ceapa, ar trebui să urmeze după culturile care suprimă buruienile, cum ar fi lucerna, măzărichea, mazărea și ovăzul, borceagul de toamnă sau mazărea de câmp.
- Culturile de toamnă se alternează cu cele de primăvară.
- Nu trebuie să continuăm cu o cultură după alta din aceeași familie, cum ar fi tomatele, urmate de cartofi, vinete sau ardei dulce.
- Pe terenurile în pantă se cresc culturi perene pentru perioade mai lungi, cum ar fi lucerna sau amestecul de lucernă și raigras.
Exemplu de asolament agricol:
Exemplu de asolament legumicol:
Versiunea electronică a ghidului cu toată informația poate fi găsită pe www.movca.md la rubrica Publicaţii.
Publicaţia a fost realizată în cadrul proiectului „InfOrganic 2020-2022”, implementat de A.O. „Educaţie pentru Dezvoltare” (AED), cu suportul financiar al Fundaţiei „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED).
Elaborat în colaborare cu:
- Alianța Lanțului Valoric în Agricultura Ecologică din Moldova „MOVCA”.
- Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED).
- Expertul Seth Urbanowitz, Universitatea din Colorado, SUA.
- Programul USAID „Farmer-to-Farmer Moldova”, CNFA.
- Tamara Șchiopu, expert, „Etnogastronomica” SRL.
Comentarii