‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 aprilie, 2024
22.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPremieră! Rusia a devenit cel mai mare exportator de grâu din lume

Premieră! Rusia a devenit cel mai mare exportator de grâu din lume

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Rusia a devenit cel mai mare exportator de grâu din lume, se arată într-un comunicat al Departamentului pentru Agricultură al SUA, publicat la 10 iunie curent. La ora actuală, exporturile Rusiei se ridică la 24,5 milioane de tone de grâu, ale Canadei la 22,5 mil. tone, iar ale SUA la 21,09 mil. tone.  Totodată, datele ministerului rus al Agriculturii arată că exporturile de cereale au crescut, în perioada 1 iulie 2015 – 8 iunie curent, cu 12,3%, cifrându-se la 33,04 mil. tone, scrie agro2b.ru.

Deși până la finele anului agricol au mai rămas 20 de zile, raportul de forțe nu se va schimba, deci putem declara oficial că Rusia trece pe primul loc în topul celor mai mari exportatori de grâu din lume, declară Dmitry Rylko șeful casei de consultanță agricolă IKAR. Acesta subliniază că este pentru prima dată în istoria modernă când Rusia surclasează Canada și SUA în acest top.

Performanța Rusiei se datorează atât recoltei record de grâu din sudul țării (ținuturile Krasnodar și Stavropolski, regiunea Rostov), cât și deprecierii rublei. Ponderea acestor regiuni în structura exporturilor a crescut, potrivit lui Rylko, de la 80 la 85%.

Grâul rus este cumpărat de peste 130 de țări, cei mai mari clienți fiind Egipt, Turcia și Iran, spune Arkadi Zlocevski, președintele Asociației ruse a Producătorilor de Cereale. Principalii exportatori ruși de cereale sunt ”RIF”, casa de comerț a omului de afaceri Petr Khodykin, gigantul elvețian ”Glencore”, cel mai mare comerciant de materii prime din lume și ”Krasnodarzernoproduct” al lui Alexey Sidyukov, deputat în Adunarea Legislativă a regiunii Krasnodar.

Anul agricol s-a dovedit a fi unul productiv și pentru marile companiile cerealiere. Spre exemplu, în 2015, casa RIF și-a dublat exporturile de cereale până la 4,3 mil. tone și și-a triplat cifra de afaceri până la 50,5 miliarde de ruble, povestește directorul întreprinderii Vadim Sarkisov. Acesta a explicat că exporturile au crescut în mare parte datorită devalorizării monedei naționale, dar și datorită colaborării cu porturile de ape adânci. Cu toate acestea, Zlocevski recunoaște că în anul precedent, conjunctura pieței nu a fost foarte favorabilă – dacă anterior prețul unei tone ajungea la 250 și chiar 320$, atunci anul trecut prețul unei tone s-a situat la 180$.

Convins de faptul că Rusia își va păstra poziția de lider în anul următor se arată directorul companiei ”Petrohlebkubani” din Krasnodar, Maxim Fisik, în mare parte deoarece se așteaptă un an agricol bun. Dacă estimările Ministerului rus al Agriculturii se vor adeveri și recolta de cereale va ajunge la 106 mil. de tone va fi la un pas de a bate recordul  înregistrat în 2008 când s-au recoltat 108,2 mil. tone.

‹ adv ›

Departamentul pentru Agricultură al SUA estimează că raportul de forțe nu se va schimba nici în anul agricol următor. Astfel, Rusia își va păstra titlul de lider cu 25 mil. tone exportate. SUA  va arunca pe piață 24,49 mil. tone, depășind Canada a cărei exporturi vor constitui 20 mil. tone.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›