‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 1 decembrie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriRusia anunță cota de export la grâu. Exportul de orz, porumb și secară –...

Rusia anunță cota de export la grâu. Exportul de orz, porumb și secară – interzise

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Rusia impune restricții severe asupra exporturilor de cereale pentru a încetini inflația alimentară, care, până la sfârșitul lunii noiembrie, a atins un record al ultimilor aproape 2 ani.

Subcomitetul vamal al guvernului a stabilit, vineri, o cotă de export pentru cereale de 11 milioane de tone pentru perioada 15 februarie – 30 iunie 2025, potrivit serviciului de presă al Ministerului Dezvoltării Economice din Rusia.

Cotă de export de aproape trei ori mai mică

Comparativ cu anul trecut (29 de milioane de tone), cota va fi de aproape trei ori mai mică. În același timp, doar grâul și meslinul vor putea fi exportate.

„Pentru exportul de orz, secară și porumb, cota va fi de 0 tone”, a precizat Ministerul Dezvoltării Economice.

‹ adv ›

Conform raportului, în cadrul cotei va fi aplicată o taxă de export variabilă (damper), iar pentru exporturile care depășesc cota, rata va fi de 50%, dar nu mai puțin de 100 de euro pe tonă.

Proiectul corespunzător al decretului guvernamental rus va fi pregătit în viitorul apropiat.

Rusia – potențialul de export 55-60 de milioane de tone

Prognoza oficială pentru potențialul de export al cerealelor din Rusia în acest sezon este de 55-60 de milioane de tone. Anul trecut, Rusia a exportat 72,2 milioane de tone de cereale, inclusiv 54,1 milioane de tone de grâu.

‹ adv ›

De asemenea, subcomitetul vamal a susținut prelungirea interdicției privind exporturile de orez din Rusia pentru prima jumătate a anului.

Reducerea semnificativă a cotei de export are scopul de a controla prețurile interne, a declarat Dmitri Rylko, director general al Institutului pentru Conjunctura Pieței Agricole.

De la începutul lunii octombrie până la 11 noiembrie, grâul de clasa a patra, cu un conținut de proteine de 12,5%, a crescut în preț cu aproape 10%: potrivit Rusagrotrans, acesta era vândut de la elevator cu 14,8-15,2 mii de ruble pe tonă.

Conform Rosstat, pe 25 noiembrie, creșterea prețurilor la alimente în Rusia a ajuns la 10,2% în termeni anuali, stabilind un record din ianuarie 2023.

‹ adv ›

Cartofii s-au scumpit cu 78,4% de la începutul anului, varza – cu 30,7%, iar sfecla – cu 27%. Creșterea prețurilor la unt a accelerat cu 31,6%, în ciuda încercărilor guvernului de a organiza importuri din Turcia și Iran.

De la începutul anului, carnea de miel s-a scumpit cu 21,9%, smântâna – cu 16,4%, laptele – cu 15,7%. Merele s-au scumpit cu peste 15%, iar pâinea cu peste 13%.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›