În acest an producătorii de fructe din Rusia vor avea cu circa 20% recolte mai mici din cauza înghețurilor de revenire. În acest context, potrivit informațiilor furnizate de asociații, creșterea sezonieră a prețurilor va fi înregistrată cu 1-2 luni mai devreme (nu în ianuarie – februarie, ci în decembrie), atunci când stocurile locale de produse se vor termina și vor fi inițiate importurile, scrie Agroinvestor.ru.
Cu toate acestea, nu sunt așteptate majorări prea mari de preț sau creșterea importurilor, deoarece puterea de cumpărare a scăzut, iar această tendință s-ar putea menține până la finele sezonului de comercializare.
„În primul rând, iarna prea caldă a favorizat dezvoltarea patogenilor, ca urmare, numărul de livezi afectate de dăunători și boli în acest an va fi mai mare. În al doilea rând, în principalele regiuni horticole – teritoriile Stavropol și Krasnodar, pierderile provocate de înghețuri târzii pot ajunge la 30-40%. Aceste circumstanțe vor afecta în mod negativ nu numai cantitatea fructelor, ci și calitatea acestora”, a spus Tamara Reșetnicova, directorul unei companii specializată în analiza pieței.
Totodată, potrivit asociațiilor de profil, din cauza înghețurilor de revenire, când temperatura a scăzut la -11 grade, în regiunile districtelor federale ale Caucazului de Nord și Sud, aproximativ 80% din recolta de mere și pere, 85% din cireșe, prune, caise și piersici au fost distruse.
Asociațiile producătorilor de fructe și legume nu prognozează probleme cu aprovizionarea cu fructe: până la începutul anului viitor, când încep achizițiile de mere importate, probabil că majoritatea restricțiilor asociate cu coronavirusul vor fi ridicate.
Potrivit datelor prezentate de Ministerul Agriculturii din Rusia, anul trecut, cantitatea de producție de fructe și bacifere crescute în Rusia a asigurat puțin sub 38% din consumul total, în ciuda faptului că producția totală a atins un nivel record de 3,46 milioane de tone.
Comentarii